:
Breaking News

Ismert magyar milliárdosok és menedzserek kerültek az állami cég vezetőségébe

Ismert magyar milliárdosok és menedzserek kerültek az állami cég vezetőségébe

Lázár János építési és közlekedési miniszter lecserélte a MÁV és a Volánbusz vezetőségét. Az új menedzsmentben olyan ismert milliárdosok kapnak helyet, mint Wáberer György, ifj. Chikán Attila, Vida József és Hegedüs Éva.

Átalakul a MÁV és a Volánbusz vezetése, a MÁV, a MÁV-Start és Volánbusz vezetésében is elválik egymástól az elnöki és a vezérigazgatói pozíció. A hírt először az Mfor.hu írta meg, később Lázár megerősítette a Facebook-oldalán.

„Az igazgatóságokban és a felügyelőbizottságokban a politika helyett az új piaci tudásnak adok elsőbbséget,

az operatív irányításban pedig továbbra is a MÁV-Volán csoport vezérigazgatóira építek” – fogalmazott a miniszter posztjában. Az új névsorban sorakoznak a nagy nevek, a miniszter „büszke is arra, hogy milyen kaliberű emberek mondtak igent a hívására.”

Ők lesznek a vezetőségben

Szétválasztják az elnöki és a vezérigazgatói pozíciót a MÁV-Volán csoport tevékenységét irányító MÁV Zrt. élén is, ám a cégcsoport operatív irányítását továbbra is Pafféri Zoltán látja el.

A MÁV igazgatóságának elnökének Lepsényi István, korábbi államtitkárt, a Magyar Suzuki korábbi vezérigazgatóját, a Knorr – Bremse Fékrendszerek Kft. korábbi ügyvezető igazgatóját nevezték ki. Az igazgatóság tagja lett többek között:

Wáberer György, a Waberer’s International alapítója, korábbi tulajdonosa, akinek Waberer’s-es érdekeltségét Tiborcz István cége vette meg,Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke,Ratatics Péter, a MOL csoport alelnöke; az INA management-boardjának elnöke,Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara elnöke

Máshol is akadnak komoly nevek

A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. felügyelőbizottságának elnöke Baranyay László, az MFB korábbi elnök-vezérigazgatója; az EIB igazgatója lett. A felügyelőbizottság tagjai között többek között ott lesz Knáb Erzsébet, az Audi Hungária korábbi személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja.

A MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. igazgatóság elnöke Barna Zsolt, a Waberer’s International vezérigazgatója lesz,

az igazgatóságban pedig helyet kap többek között ifj. Chikán Attila, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója.

Az Alteóba Veres Tibor kiszállása után tavaly év végén szállt be a Mol-csoporthoz tartozó Mol Res Investments Zrt., valamint két olyan magántőkealap, amelyek alapkezelői a 10. leggazdagabb magyar Jellinek Dániel, valamint Tiborcz István érdekeltségébe tartoznak.

A MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. felügyelőbizottsági elnökének Hegedüs Évát, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatóját nevezték ki. A felügyelőbizottságban pedig helyet kapott Martin A. Dale , a Siemens korábbi elnök-vezérigazgatója.

 a Volánbusz, igazgatósági elnöke Vida József bankár, a TV2 társtulajdonosa, a huszonharmadik leggazdagabb magyar lesz,

miközben a tagok közé beül Magyar Péter, a Diákhitel Központ korábbi vezérigazgatója, Varga Judit igazságügyi miniszter válófélben lévő férje.

Megszólalt a Gránit-vezér „Tiborcz úr” tulajdonrészéről – ők a legbefolyásosabb magyar nők 2023-ban

The post Ismert magyar milliárdosok és menedzserek kerültek az állami cég vezetőségébe appeared first on Forbes.hu.