:

Mit tud Mészáros szuperbankja? Két hét múlva zárul a fúzió, mutatjuk

Mit tud Mészáros szuperbankja? Két hét múlva zárul a fúzió, mutatjuk

Magyarország második legnagyobb hitelintézete lesz a május elsejével startoló MBH Bank. Lezárul a hármas fúzió, eredménye tíz ezer milliárd forint feletti eszközállomány. Mit tud pontosan Mészáros Lőrinc szuperbankja?

A magyar bankszektor történetében egyedülállónak számító, mintegy három éve tartó hármas nagybanki fúzió eredményeként nemcsak a Budapest Bank olvadt be az MKB Bankba, de a csak idén beolvadó Takarékbank felett is többségi tulajdonossá vált az MKB Bank, amely jogilag a másik kettőt magába olvasztja.

A legnagyobb bankok listáján ötödik helyen álló Takarékbankból, a hetedik MKB Bankból és a kilencedik legnagyobb Budapest Bankból jön létre az ország második legnagyobb bankja az OTP után .

Pénz Knittel Martin 12 perc olvasás
Brutális főnökfizetések – így fizet a Mol és Mészáros, ennyit kapott Csányi és a Vodafone-tulaj vezére
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Megtörténik a fúzió, erre kell figyelni
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Tényleg semmi sem áll Mészárosék gigabankjának útjába, a jegybanktól is zöld utat kaptak

Az ország két legnagyobb bankja, az OTP Bank és az MBH Bank teljesítménymutatóit és méreteit a Portfolio.hu hasonlította össze.

Míg az OTP Csoport eszközállománya több mint háromszorosa az MBH Bankénak, a magyarországi tevékenység nagyjából másfélszeres teljes kitettséggel rendelkezik.

A Takarékbank a lakossági betétgyűjtés és a jelzáloghitelezés, az MKB Bank a nagyvállalati hitelezés és a privátbanki szolgáltatások, a Budapest Bank pedig a kkv-hitelezés és a fogyasztási hitelezés területén rendelkezett az átlagnál jelentősebb tapasztalatokkal.

Az OTP inkább lakossági, az MBH inkább vállalati: hitelállomány alapján az OTP Csoportnál 57-43, az OTP magyarországi tevékenységénél 58-42, az MBH-nál 37-63 százalékos a lakossági-vállalati arány.

A negatív kormányzati intézkedések a Magyar Bankholdingot sem hagyták érintetlenül: a bankadó és az extraprofitadó összesen 47, a kamatstop 23 milliárdos negatív eredményhatással járt, a bankcsoport számviteli eredménye mindezek ellenére 27 százalékkal, 91 milliárd forintra javult.

A részletesebb elemzés, számok és ábrák a Portfolio.hu-n olvasható.

The post Mit tud Mészáros szuperbankja? Két hét múlva zárul a fúzió, mutatjuk appeared first on Forbes.hu.