:
Breaking News

Évi 40 milliót keres azzal, hogy összebarátkoztat embereket, és elhozza a mindennapjaikba a Sziget fesztivált

Évi 40 milliót keres azzal, hogy összebarátkoztat embereket, és elhozza a mindennapjaikba a Sziget fesztivált

Kéri Csaba addig bulizott a Sziget fesztiválon egy rakat idegennel, amíg rá nem jött: most már örökre ezt szeretné csinálni. És csinálja is – idén 11 éve, hogy létrehozta a HaverVagy-ot, amivel az offline jelenlétet és a barátkozás fontosságát népszerűsíti.

„Zavart, hogy mindig ugyanabban a belterjes kis társaságban mozgok, és szerettem volna más emberekkel is megismerkedni. Úgy voltam vele, egyszer elmegyek, aztán, ha para arcok lesznek, max lelépek” – meséli egy barátnőm az első HaverVagy élményéről, aminek már legalább két éve, és ami után masszívan járni kezdett Kéri Csaba eseményeire. Volt már a „Klikkmentesen”, volt Feldmár előadásán és salsa-bulin is, és nem csak új barátságokat, de munkakapcsolatot is kötött itt. Nincs ezzel egyedül. Csabáék eseményein heti szinten több száz ember beszélget, kapcsolódik, vitázik, táncol, társasozik, kirándul vagy bulizik, idestova 11 éve. 

+ 9 kép a galériában + 9 kép a galériában Fotók: HaverVagy események (12 kép)

Te is Szigetes vagy, én is Szigetes vagyok, biztos van bennünk valami közös

Kéri Csaba az az igazi, nagybetűs társasági ember. Az a fajta, akivel már az első kézfogástól zökkenőmentes a beszélgetés, aki egyaránt alkalmas arra, hogy órákat filozofáljatok kettesben egy tea mellett, és arra, hogy átbulizd vele az éjszakát. Tud kérdezni, és tud válaszolni – már az interjúnk során is érződik, otthonos terep számára a kommunikáció, természetesen és lazán, de kellő figyelemmel válaszol a kérdéseimre. Elmeséli, hogy minden a Szigeten kezdődött. Az augusztusi 7 nap minden év legvártabb eseménye volt számára, és nem csak az előadók miatt. A Szigetlakók nyitottsága, az ismerkedés lehetősége és a rengeteg új kapcsolat felvillanyozta, ahogy ő fogalmaz:

„ha te is szigetes vagy, meg én is szigetes vagyok, akkor már van bennünk valami közös, és akár jóban is lehetünk.”

Egy ponton aztán úgy döntött, nem hajlandó minden évben 358 napot várni, hogy eljöjjön az év fénypontja, inkább megteremti az élményt saját magának és barátainak. Így vágott bele a HaverVagyba, amivel az év minden szakaszában megteremti azt a bizonyos sziget-élményt, csak épp óriási por, több tízezres tömeg és toitoi nélkül. 

„Rengeteg jó fej ember van, de sokszor azt érzem, nehezen találjuk meg a közegünket. A Szigeten, még ha egyedül is mentem, mindig voltak ismerősök vagy olyan arcok, akikkel könnyen haverkodhattam. Ebből a tapasztalatból kiindulva szerveztem meg az első eseményem, egy illegál grillbulit a Lánchídnál 30-40 fővel. Mindenki beletett valamit, mindenki hozott pár kelléket és együtt dolgozott a közös jóért. A mai napig jó visszagondolni erre” – meséli. Persze azért nem ment zökkenőmentesen a projekt a kezdetekkor. „A lendület megvolt, de rengeteg hibát követtem el eleinte.

Kéri Csaba
Fotó: Sebestyén László

Sosem szerveztem rendezvényeket korábban, csak egyszer egy szülinapi bulit magamnak, de az szarul sikerült, és eldöntöttem, hogy többet nem vágom ekkora fába a fejszémet. Na, ez meg is látszott pár baklövésen.”

Csaba aztán pár rosszul sikerült esemény után kitapasztalta azokat a legfontosabb szempontokat, amik a mai napig irányadók a HaverVagy események szervezésénél. Ma már a helyszínt és a programot is úgy állítja össze, hogy a találkozókon kizárólag HaverVagyos arcok legyenek, és hogy a tematika segítse az emberek vegyülését és a kapcsolatteremtést. 

Tanácsokért Gesztihez, Friderikuszhoz, Várszegi Gáborhoz és Gerendai Károlyhoz fordult egyébként, utóbbinak pedig annyira megtetszett az ötlet, hogy megállapodtak: a Sziget előtt egy nappal mindig tarthatnak HaverVagy összejövetelt a Hajógyári területén. Ez idestova 10 éve így van.

„Csabi jó arányban egyszerre egy álmodozó és egy megvalósító ember, aki nagyon ügyesen épít közösséget. Én abban adtam neki tanácsot, hogyan struktúrálja az ötleteit, hogyan haladjon lépésről lépésre.

Mára pedig szépen kinőtte magát a projekt, több helyen már vidéken is jelen vannak, és ha valaki új helyet nyit a városban, automatikusan megkeresi Csabiékat a kooperáció ötletével. Ha valahol megjelenik a HaverVagy, az gyorsan elviszi a hely hírét, nálunk is jártak a Budapest Parktól kezdve a Lupáig. Jó ez a kezdeményezés, mert szerintem nagyon fontos, hogy a mindent leuraló online világ mellett, legyen lehetőség offline közösségi élményeket is átélni” – mondta el a témában Gerendai.

Friderikusztól kezdve a pszichológiai Dixit-estig

Lássuk be, egy ilyen projekt valóban sok buktatót rejt magában. Persze, szép gondolat, hogy a több száz jó fej ember új barátságokat köt majd, de a cikk elején említett barátnőm kezdeti félelme sem volt alaptalan. Hiszen mi van, ha bejönnek a rendezvényre kellemetlen arcok? Mi van, ha klikkesedés alakul ki, és valójában nem lesz valós nyitottság? Csabától felkészült válasz érkezik a dilemmámra.

„Nyilván nem lehet teljesen kiszűrni, hogy milyen emberek jönnek el, de a szellemiség és a programok jó szűrőnek bizonyulnak, elég sokat elmondanak az emberekről, akik regisztrálnak. Amúgy meg nem feladatom eldönteni, ki való ide és ki nem.

Szerintem mindenki idevaló, aki szimpatizál ezzel a vízióval, ezért én mindig azt mondom: vegyük észre egymásban a havert. Mindenkiben van valami értékes, szórakoztató, közös, amihez tudok kapcsolódni.”

Amúgy is, a Havervagy sosem volt elit klub. Eleinte meghívásos alapon működött, most viszont már bárki mehet, aki megveszi az 1500-2000 forintos elővételes jegyet. Az eseményekre épp úgy érkeznek egyedülállók, mint párok és baráti körök, hiszen az ott töltött idő alatt a csapatok úgyis szétszélednek és rotálódnak.

Ez a rendezőelv érvényesül a programok szervezésében is. Legnépszerűbb eseményükön, a klikkmentes bulin például minden résztvevőt sorsolás alapján ültetnek asztalokhoz, ahol 30 percet beszélgethetnek, majd új társaságba kell ülniük. A salsa esteken közösen sajátítják el a tánc alapjait, de van még kirándulás, pszichológiai dixit-est, kulisszajárás a Budapest Fesztiválzenekarral, és pszichológiai délután is Almási Kittivel – csakhogy a legaktuálisabb programokat említsem. De járt már nálunk Friderikusz, Puzsér Róbert, Sebestyén Balázs, Böjte Csaba, Kánya Kata, Hajós András és Feldmár is. Csaba és két segítője Budapesten heti 3 eseményt és öt vidéki városban havi 1-2 eseményt szervez, amik a tavalyi évben már 40 milliós árbevételt hoztak a kft-n, events bt-n és egyéni vállalkozáson alapuló HaverVagynak.

A jó élet G. Tóth Ilda 5 perc olvasás
Olyan erős a közösség mögöttünk, hogy ha Zuckerberg egyszer netán megnyomná a delete gombot, akkor sem tudna ennek véget vetni
A jó élet Somogyi Szonja 11 perc olvasás
A legek és ellentmondások országa – öt pontban az Egyesült Arab Emírségek életérzéséről
A jó élet Knittel Martin 8 perc olvasás
Magyar szakácscsapat ilyen messzire még nem jutott. Mi volt a titkuk?

Senkit sem tesznek boldoggá a like-ok önmagukban

„Szerintem manapság nehéz ismerkedni. A mi konkurenciánk a virtualitás, hiszen az interneten élünk, ott akarunk bizonyítani. Éppen emiatt könnyen lekerül a fókusz a valóságról, és izolálódunk a valós kapcsolatoktól.

De van egy réteg, akinek kevés az, amit az Insta vagy a Tinder nyújtani tud, és igenis vágynak a személyes, igazi kapcsolatokra. Még nem találkoztam olyan emberrel, akit a like-ok önmagukban boldoggá tesznek”

– mondja el Csaba, aki bár gondolkodott egy időben a podcast-indításon, végül épp a fent említettek miatt nem lépte meg ezt. „Arra halad a világ, hogy minden egyre gyorsabb, 10-15 másodperces videóval lehet csak érvényesülni. Emellett az emberek is zaklatottabbak, főleg a fővárosban, és szerintem ez azért is van, mert az egész életünket áthatja a politika.

Fontosnak tartom a politikát, viszont a HaverVagy eseményeken nincs helye, mert kell egy olyan közeg, ahova nem szűrődik be ez a megosztottság.”

Csaba úgy gondolja, pont attól működik jól az eseménysorozat, hogy egyaránt megtalálhatja benne a helyét az extrovertált és az introvertált, a magyar és a külföldi, a vallásos és az ateista résztvevő. És úgy tűnik, erre megvan a kereslet is: a honlapon jelenleg 34 000 regisztrált figyeli a HaverVagy eseményeit, Csaba pedig már külföldi nyitás lehetőségét is fontolgatja. Elsőként Ausztriában szervez majd HaverVagy találkozót, és bízik benne, hogy hamarosan az is olyan önjáróvá válhat, mint a magyar kezdeményezés. Bár a HaverVagy magját két-három kollégával együtt csinálja, a növekedés mentén csökken a befektetendő munka – mivel sok programjuk ismétlődik, a legtöbb helyszínen már automatikusan számítanak a srácok érkezésére. 

The post Évi 40 milliót keres azzal, hogy összebarátkoztat embereket, és elhozza a mindennapjaikba a Sziget fesztivált appeared first on Forbes.hu.