:

Felejtsd el a rezsit, most már más drágulása miatt kell aggódni

Felejtsd el a rezsit, most már más drágulása miatt kell aggódni

A márciusi infláció leheletnyivel enyhült csak, ráadásul még egy hónap leforgása alatt is jelentősen nőttek bizonyos termékek árai. A rezsi és az élelmiszerek miatt egyre kevésbé főhet a fejünk. Van azonban egy újabb probléma: egyre drágábbak a szolgáltatások.

Szerdán jelent meg a márciusi inflációs adat: az áremelkedés éves üteme 25,2 százalék volt, ami leheletnyivel alacsonyabb a februári 25,4 százaléknál. Folytatódik tehát az infláció január óta tartó lassú lecsorgása, amit az elemzők platózó inflációnak is neveznek: az áremelkedés mértéke olyan lassú ütemben mérséklődik, hogy még jó darabig magas szinten ragad.

A márciusi érték enyhén meghaladta a szakértői várakozásokat, akik előzetesen azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy 25 százalék alá süllyedjen a mutató.

Végül nem így történt, amiért leginkább két termékcsoport felelős: az élelmiszerek és a szolgáltatások.

Több ebből Régóta várt funkcióval bővül a Revolut Nagyot esett idén a magyar építőipar, de nincs minden veszve

Továbbra is drágul az élet

Az infláció lassú lecsorgását jobban megérthetjük, ha az éves indexek mellett a havi összehasonlítást is megnézzük. Az előző hónaphoz képest ugyanis az árak változatlanul emelkednek: februárról márciusra például 0,8 százalékkal. Februárban hasonló volt a helyzet, tehát

havi lefutásban nem, hogy árcsökkenést nem látunk, de még a drágulás üteme is alig-alig lassul.

Az infláció alakulása az egy évvel és az egy hónappal korábbi állapothoz képest (százalék). Forrás: KSH

A legjobban dráguló termékek csoportját már jól ismerjük: egy év alatt a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább, továbbra is több mint 40 százalékkal. A magas éves index azonban a tavaly lezajlott brutális drágulásnak köszönhető és keveset árul el az elmúlt hónapok folyamatairól.

Rezsi < élelmiszer

Sokkal többet mond a jelenlegi (és a közeljövőben várható) inflációs helyzetről a havi drágulás szerkezete. Egy hónap alatt 0,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, de két csoport messze meghaladta az átlagot:

az élelmiszerek 1,5 százalékkal,a szolgáltatások pedig még jobban, 1,9 százalékkal drágultak egy hónap leforgása alatt.

Hozzájuk képest a rezsidémon nem is tűnik annyira fenyegetőnek: a háztartási energia ára februárról márciusra 3,8 százalékkal csökkent.

A lakosság spórolása és az egyre melegebb időjárás meghozta a hatását: többen maradtak a kedvezményes rezsidíjakat biztosító átlagfogyasztás alatt.

Az élelmiszerek havi drágulása azért meglepő, mert az ágazati szakértők úgy látták, hogy túl vagyunk már az inflációs csúcson. Egyes kiskereskedelmi láncok már presztízsértékű harcot kreáltak a sajt árának csökkentéséből (a termékkör ára 3,7 százalékkal csökkent is a KSH szerint). Ám összességében ez sem volt elég az élelmiszerárak általános letöréséhez.

Pénz Oberfrank Balázs 7 perc olvasás
Tíz év is kellhet, hogy elfeledjük az inflációt – interjú
Pénz Oberfrank Balázs 4 perc olvasás
Mégsem ért utol minket Románia, de ettől még nincs ok az örömre
Pénz Oberfrank Balázs 6 perc olvasás
A megemelt fizetésünk nem, de a cégek nyeresége veri az inflációt – hogyan lehet ez?

Elszállt az internet ára

A szolgáltatások áremelkedését leginkább a távközlési szektor okozta:

a telefon- és internetszolgáltatások egy hónap alatt 8,4 százalékkal (!) drágultak.

Márciusban ugyanis két nagy szolgáltató, a Telekom és a Yettel is 14,5 százalékkal emelte meg a szolgáltatási díjait. A mechanizmus neve inflációkövető díjkorrekció lett: a drágítás mértéke ugyanis megegyezett a statisztikai hivatal által mért 2022. évi inflációval. Sajátos áremelésről van szó: nem közvetlenül azért drágul a szolgáltatás, mert a vállalkozás költségszintje megemelkedett, hanem csak lekövetik a piaci átlagot.

Az internetcsomagokon kívül februárról márciusra

a tv-előfizetések 6,5,a taxi 4,6,a belföldi üdülés 3,2,a testápolási szolgáltatások pedig 2,1 százalékkal drágultak.

Jó esély van rá, hogy a következő hónapokban új termékkör miatt főhet a fejünk és az élelmiszerek helyett már a szolgáltatások drágulása lesz a középpontban.

Márciusban másfél év után először fordult elő, hogy havi alapon jobban emelkedett a szolgáltatások ára, mint az élelmiszereké.

Az élelmiszerek és a szolgáltatások havi inflációja (százalék). Forrás: KSH

A Magyar Nemzeti Bank elemzői pedig arra mutattak rá, hogy a termékcsoporton belül már hónapok óta jóval magasabb az áremelkedés, mint amit ezekben a hónapokban megszokhattunk.

Forrás: MNB

A távközlési szektor inflációkövető áremelései egyszeri tételek ugyan, ettől még okozhatnak meglepetéseket. A Digi ugyanis csak májusban fogja meglépni ezt korrekciót, ami még dobhat egy nagyot a szolgáltatások inflációján.

The post Felejtsd el a rezsit, most már más drágulása miatt kell aggódni appeared first on Forbes.hu.