:

Eltörlik a pedagógusok eddigi státuszát, újat kapnak

Ősszel még cáfolta Gulyás Gergely az ezzel kapcsolatos értesüléseket, de most kiderült, a kormány tényleg eltörli a pedagógusok közfoglalkoztatotti státuszát, és egy másik jogi státuszt vezetnek be helyette.

Már júniustól életbe lép a törvény, mely eltörli a pedagógusok közfoglalkoztatotti státuszát és új státuszt, a köznevelési foglakoztatotti jogviszonyt hozza létre számukra – írta meg a Index.

„Teljesen új jogállást hoz létre, sem a közalkalmazotti törvény, sem a munka törvénykönyve alá nem tartoznak majd, rengeteg kérdéskörben hátrány éri a pedagógus kollégákat, például a felmentési idő kérdésében, a fegyelmi kérdéskörben”

– véleményezte Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a tervezetet, melyet a Belügyminisztérium társadalmi vitára bocsátott.

Több ebből Eltörlik a pedagógusok eddigi státuszát, újat kapnak Minden harmadik forintot a megtermelt profitból oktatásra költik el

Pintér Sándor nevében Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára szerint a cél, hogy a pedagógusokra önálló hivatásrendi törvény vonatkozzon.

Ez egyszerűbbé teszi a jogalkalmazást, mivel az eddigi 3 különálló törvényben (a nemzeti köznevelésről szóló, a munka törvénykönyvéről szóló és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény) lévő foglalkoztatási elemek egyben szerepelnek majd.

„A törvénytervezet célja, hogy létrehozza a köznevelés ágazati sajátosságaihoz igazodó új jogviszonytípust, a köznevelési foglakoztatotti jogviszonyt, amely fenntartótól függetlenül minden köznevelési intézményben dolgozó pedagógus számára biztosítja a foglalkoztatás kereteit” – közölte.

A törvény 2023 júniusától léphet hatályba.

Az államtitkár szerint tekintettel vannak az Európai Unióval kötött, a pedagógusbérek emelését illető megállapodásokra is. A tervezet társadalmi egyeztetése már elindult, és több körben fognak tárgyalni az érintett szakszervezetekkel és érdekképviseletekkel.

Emellett az állampolgárok számára is lehetőség nyílik az online véleményezésre.

The post Eltörlik a pedagógusok eddigi státuszát, újat kapnak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés