:

Most tényleg le fogják tartóztatni Donald Trumpot?

Most tényleg le fogják tartóztatni Donald Trumpot?

A volt amerikai elnök szerint kedden le fogják csukni – követőit is arra kérte, hogy tüntessenek a döntés ellen.

Donald Trump március 18-án, szombaton saját közösségi platformján, a Truth Socialon írt arról, hogy állítása szerint le fogják tartóztatni kedden Manhattanben. A volt amerikai elnök ezért arra kérte követőit, hogy tüntessenek a letartóztatás ellen, írja anyalapunk, az amerikai Forbes.

Több ebből Most tényleg le fogják tartóztatni Donald Trumpot? Páratlan siker: budapesti luxusszálloda a világ legjobbjai között

Trumpot várhatóan üzleti iratok meghamisításával fogja megvádolni a manhattani kerületi ügyész – ha egyáltalán valóban érkezik vád. Az üzletember állítólag kifizette a volt ügyvédének, Michael Cohennek azt a 130 ezer dolláros díjat, amit Cohen Stormy Daniels pornószínésznek fiezetett azért, hogy elhallgassa a volt elnökkel folytatott szexuális viszonyát; a tranzakciót pedig eltüntethette a nyilvántartásaiból, hogy az ne befolyásolja a 2016-os elnökválasztási kampányát.

Trump ügyvédei szerint azonban a letartóztatás a volt elnök spekulációja csupán. Nem kaptak semmiféle értesítést arról, hogy valóban letartóztatnák kedden az üzletembert. Az esküdtszék, ami jelenleg titkos keretek között tárgyalja a vádemelés lehetőségét, csak hétfőn, szerdán és pénteken ülésezik: ha pedig hétfőn nem volt döntés a vádemelésről, akkor a keddi letartóztatást nem lehet elrendelni.

Nem áll messze a valóságtól, hogy egyszer „bilincsben” lássuk

New York államában az üzleti iratok meghamisítása bűntettnek számít, ha azt egy másik bűntett elsimítása érdekében teszik. Az Insider által idézett szakértők szerint ha vádat emelnek Trump ellen, majd bűnösnek is találják, akár négy évet is kaphat a volt amerikai elnök.

A manhattani kerületi ügyész 2019 óta nyomoz Trump ellen. A vizsgálat ugyan eredetileg a Danielsnek fizetett összegre korlátozódott, a közel négy év alatt azonban kiterjesztették a Trump Organization pénzügyi helyzetére. Ennek a vizsgálatnak köszönhetően adócsalásért el is ítélték a vállalat egyik nagykutyáját, Allen Weisselberg pénzügyi igazgatót.

Három bíróságon, három különböző ügyben is elítélhetik Trumpot, aki a rajongóit kéri tüntetésekre

Az ügyészség azonban Trumpot még közvetlenül nem vádolta meg semmivel. A New York Times jelentése szerint novemberben kezdődött újra a nyomozás, ahol már ismét a Daniels elhallgattatásáért fizetett összeg került a fókuszba. Az ügyészség hónapok óta tart meghallgatásokat és tanúvallomásokat, köztük Michael Cohent is kérdezték az ügyről.

Ha le is tartóztatják, nem lesz őrizetben

Amennyiben Trump ellen vádat emelnek, valójában nem fogják egyből kezeire csapni a bilincset. A New York Timesnak nyilatkozó ügyészségi iroda szerint a volt elnök számára negatív kimenetelű döntés esetén az ügyészségnek egyeztetnie kell Trump csapatával arról, hogy mikor adja fel magát a hatóságoknak. Ehhez elengedhetetlen, hogy Trump Manhattanbe utazzon, és egyéb, logisztikai problémákat is meg kell oldani.

Mindez eltarthat néhány napig, és a CNN szerint a volt elnök jogi csapata sem gondolja azt, hogy jövő hétig letartóztatnák Donald Trumpot.

Ha pedig erre sor kerül, Trump valószínűleg önként adja fel magát a hatóságoknak, a manhattani bíróság elé állítás után pedig várhatóan azonnal szabadon engedik – és nem fogják őrizetben tartani.

The post Most tényleg le fogják tartóztatni Donald Trumpot? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés