:

1,4 milliós négyzetméterár ide vagy oda, új kedvenc kerülete van a budapestieknek

Élre tört a II. kerület a budapesti lakásvásárlók körében februárban, pedig az idei eladások alapján 1,4 millió forintra nőtt a négyzetméterár. A legolcsóbb eladó ingatlan 40 millió környékén mozog.

Tarolt a kerületek közötti népszerűségi versenyben a II. kerület a Duna House legfrissebb adatai szerint.  A cég ügyfelei között végzett felmérése alapján idén februárban a II. kerület az első helyen végzett, maga mögé utasítva a keresettségben csúcstartó XIII. kerületet, illetve a befektetők által kedvelt Teréz- és Erzsébetvárost is.

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője szerint sosem volt még ilyen magas arányú az érdeklődés a kerület iránt, a februárban rögzített adatok szerint a fővárosi érdeklődők 18,9 százaléka választotta a II. kerületet otthonkeresése során.

A II. kerület a főváros ötödik, a budai oldal második legnagyobb kerülete. A KSH 2021-es adatai szerint a kerület állandó lakosainak száma nem éri el a 87 ezer főt, ezzel népességét tekintve mindössze a nyolcadik a sorban.

1,4 milliós négyzetméterár

A Duna House értékesítési adatai alapján a kerületben 990 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni tavaly, ami a pandémia évéhez mérten közel 30 százalékos, 2021-hez képest pedig 27 százalékos növekedést jelent. A vásárlók átlagosan 109 millió forintot költöttek II. kerületi, átlagosan 110 négyzetméteres ingatlanokra.

A legfrissebb, 2023-as tranzakciók alapján nem állt meg az áremelkedés a kerületben, a vevők 10 százalékkal többet költöttek lakásvásárlásra,

az átlagos négyzetméterár pedig közel 1,4 millió forint volt az idén értékesített ingatlanok adatai szerint.

A vevők kiemelkedő arányban, 78 százalékban téglaépítésű lakásokra szerződtek 2022-ben, amelyekért 75,9 millió forintos átlagárat, illetve millió feletti négyzetméterárat fizettek. Az átlagos ingatlannagyság 71 négyzetméter volt. A családi házaknál az átlagos ár 2022-ben már kevéssel 226 millió forint fölé emelkedett, ami 68 százalékos növekedést jelent az ingatlanra költött átlagos összegben, míg a négyzetméterárak 47 százalékban drágultak 2021-hez képest. Újépítésű otthont elenyésző arányban találni a kerületben, az idei, első negyedéves adatok alapján 2,1 millió forintos négyzetméteráron lehetett hozzájutni új ingatlanhoz, amelyért közel 250 millió forintos átlagárat fizettek a vevők.

Nem sokan adnának el

A Duna House azt is kiemeli, hogy bár rekordmennyiségű az érdeklődő,

a II. kerületi tulajdonosok nem szívesen válnak meg az otthonaiktól, az aktuális budapesti kínálatnak mindössze a 6 százaléka köthető ide.

A meghirdetett otthonok között megtalálható egy tájvédelmi terület mellett található, 3 milliárd forint felett kínált családi luxusrezidencia (3 millió forintos négyzetméterár), de van közel 2 milliárdos összértéket képviselő villa is a palettán, amiért 4,2 millió forintos négyzetméterárat kérne az eladó. A kerületben jelenleg elérhető, legalacsonyabb árú lakás egy 25 négyzetméteres, felújított garzon, tulajdonosa közel 40 millió forintért válna meg tőle.

A 2022-es fővárosi eladások mindössze 4 százaléka zárult a kerületben, az eladók legnagyobb arányban örökségüket értékesítették, míg a tavalyi év során ingatlant vásárlók motivációját 28 százalékban a befektetési szándék, 25 százalékban a nagyobb ingatlanba költözés adta, a vevők 11,7 százaléka pedig első lakására szerződött.

The post 1,4 milliós négyzetméterár ide vagy oda, új kedvenc kerülete van a budapestieknek appeared first on Forbes.hu.