:

Elkezdte átrendezni vagyonát a leggazdagabb magyar

Csányi Sándor tavaly év végén került vissza a Forbes milliárdoslistájának élére. Ezzel egy időben új vagyonkezelő alapítványt is létrehozott, ami 700 millió forinttal és a Csányi-birodalom egyik jelentős cégével indult el.

Új alapítványba kezdte el átcsoportosítani vagyonát Csányi Sándor. A leggazdagabb magyar tavaly év végén alapította meg a Unity Vagyonkezelő Alapítványt, az ügyvezetésben pedig az OTP-vezér gyermekei is ott ülnek – vette észre a Telex.

Mekkora vagyon van az alapítványban?

A cégbírósági adatok szerint az alapítvány 700 millió forint készpénzzel jött létre. Ezen kívül Csányi egyik jelentős vállalatának, a Bonitás 2002 Zrt.-nek a részvényei is bekerültek az alapítványi vagyonba. Több ebből Elkezdte átrendezni vagyonát a leggazdagabb magyar Hogyan nem szabad kartellezni? A dunai hajósok megmutatták

A Bonitás 2002 tudhatja magáénak a Pick Szeged Zrt. többségi tulajdonrészét is. Tulajdonképpen emiatt derült fény az egész tranzakcióra, ugyanis a Pick kötvénytulajdonosainak is jóvá kellett hagynia a cég részvényesi hátterének megváltozását.

„A Bonitás 2002 Zrt. vagyonának átruházása a Unity Vagyonkezelő Alapítvány részére egy cégjogi aktus, amely generációkon átívelő módon, hosszú távon fenntarthatóvá teszi a Csányi Sándor által megteremtett pénzügyi és vállalati vagyon családi tulajdonlását” – kommentálta a lépést az OTP a lapnak.

Mi fán terem a vagyonkezelő alapítvány?

A vagyonkezelő alapítvány viszonylag új fogalom a magyar cégjogban, egy 2019-es törvény tette lehetővé az alapításukat. Ilyen entitás tehát lényegében azért jön létre, hogy egy meghatározott vagyontömeg fennmaradását, hasznosítását segítse. Így alkalmas lehet a családi vagyon nemzedékeken át történő megőrzésére is. De nem érdemes mindenkinek ide menekítenie a pénzét: az alapítvány indításához ugyanis legalább 600 millió forintnak megfelelő vagyont kell beletenni.

Fontos ugyanakkor, hogy ez a vagyonkezelő forma nem egyezik meg a közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal.

Utóbbit egy 2021-es törvény hozta létre, és ilyen közérdekű vagyonkezelőkbe tették át az alapítványi tulajdonba került hazai egyetemeket.

Születőben a Csányi-dinasztia

Csányi Sándor éppen a legfrissebb Forbes-gazdaglistában vette vissza a vezetést Mészáros Lőrinctől. Lapunk becslése szerint 541,6 milliárd forintos vagyonnal jelenleg ő Magyarország leggazdagabb embere. Fia, Csányi Attila legutóbb a januári Forbes magazin címlapján szerepelt.

The post Elkezdte átrendezni vagyonát a leggazdagabb magyar appeared first on Forbes.hu.