:

Senki nem akar 2008-at: fekete szerda után az európai bankszektor is

Senki nem akar 2008-at: fekete szerda után az európai bankszektor is

Borzasztó napot zártak a bankok az európai tőzsdéken tegnap, szinte mindenki nagyot zuhant. A legtöbb szem most Svájcra figyel, ahol a Credit Suisse óriásbank egyik nagytulajdonosa olajat öntött a tűzre, amikor egyértelművé tette: nem ad több tőkét a banknak. Közben úgy néz ki, a Silicon Valley Bank anyacége csődvédelmet kér.

A szabályozó hatságok és a kormányok igyekeznek elhitetni a befektetőkkel, hogy nem 2008 ismétlődik meg éppen és a pénzügyi rendszer stabil. A hét elején a Fed és az amerikai betétbiztosításért felelős szerv jelentette be, hogy még a nem biztosított betétek után is minden banki ügyfelet kifizetnek. Most épp Svájc miatt aggódnak sokan.

A Credit Suisse már tavaly év végén sem festett jól, 9000 embert bocsátottak el, új tulajdonos tett be friss tőkét a bankba. Most az egyik tulajdonos, a Saudi National Bank ugyanakkor épp azt szögezte le: nem ad újabb finanszírozást a banknak. A piacokat az sem nyugtatta meg, hogy szabályozási korlátozásokra hivatkoztak.

A svájci pénzügyi felügyelet, a FINMA és a svájci központi bank közös közleményében sietett ezt követően leszögezni, hogy a Credit Suisse „megfelel a rendszerszinten jelentős bankokra vonatkozó tőke- és likviditási követelményeknek”. Ami ennél is fontosabb: ha a banknak szüksége lesz pótlólagos finanszírozásra, a svájci jegybank juttat neki forrást.

A cél egyértelmű: megnyugtatni a betéteseket és a befektetőket, a pénzügyi rendszer stabil. A regionális amerikai bankok csődje után mindenki attól tart, hogy 2008-hoz hasonlóan csődhullám jöhet. A Reuters azt írja, hogy forrásai szerint

több kormány egy bank is nyomást gyakorolt Svájcra, hogy lépjen a Credit Suisse ügyében.

 „Nem volt jele annak, hogy az amerikai bankpiaci zavarok miatt közvetlen fertőzésveszély fenyegetné a svájci intézményeket” – áll a FINMA és a Svájci Nemzeti Bank tegnapi közleményében, utalva a Silicon Valley Bank és a Signature Bank összeomlása által kiváltott zavarokra.

A szerdai zárásban a legnagyobb európai bankpapírok nagyon nem néztek ki jól:

Credit Suisse: -24,4%Deutsche Bank: -9,3%Commerzbank: -8,7%Intermediate Capital Group: -7%BNP Paribas: -10,1%Credit Agricole: -5,2%Societe Generale: – 12,2%Intesa Sanpaolo: -6,9%Banco Santander: -7,5STOXX bankindex (.SX7P): -7,05%

Az OTP megúszta, hiszen a nemzeti ünnep miatt Budapesten nem volt kereskedés. Az amerikai kereskedésben tegnap leginkább a kisebb, az SVB-hez hasonló bankpapírok szenvedtek (főleg olyan, alacsonyabb mérlegfőösszegű pénzintézetek, ahol sok a nem biztosított betétes). Nincs még vége az SVB vergődésének sem, úgy tűnik, a bank anyacége, az SVB Financial Group is hamarosan csődvédelmet kérhet.

Pénz Kis Judit 5 perc olvasás
Hétszáz millió dollárnyi fizetés is benn ragadhatott volna – az amerikai bankcsőd közelről
Pénz Zsiborás Gergő 3 perc olvasás
Senki nem akar 2008-at: fekete szerda után az európai bankszektor is
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Másfél évtizede nem láttunk ekkora bankcsődöt – mi lesz a betétesekkel?

A legnagyobb kérdés

Két felügyeleti forrás a Reutersnek elmondta, hogy az EKB felvette a kapcsolatot az általa felügyelt bankokkal, hogy kikérdezze őket a Credit Suisse-szel szembeni kitettségükről. Az egyik forrás azonban azt mondta, hogy a Credit Suisse problémáit inkább az adott bankra jellemzőnek, mintsem rendszerszintűnek látják.

Az amerikai pénzügyminisztérium is figyelemmel kíséri a Credit Suisse körül kialakult helyzetet, és kapcsolatban áll a globális partnerekkel – közölte a pénzügyminisztérium szóvivője. A Credit Suisse problémáinak az amerikai bankrendszerre gyakorolt hatásáról Bernie Sanders amerikai szenátor a Reutersnek nyilatkozott:

Mindenki aggódik”.

A bankokkal kapcsolatos negatív hangulat befékezheti a magas infláció miatt kamatemelési ciklusban lévő központi bankokat. A magas kamatok nehezebbé teszik a hitelek visszafizetését, ami újabb nyomás a bankrendszeren. A Reuters ugyanakkor úgy értesült, az EKB kitart a kamatpálya emelése mellett, mivel továbbra is magas inflációs környezetet vár. Így a bankcsődök ellenére 50 bázispontos emelésről dönthetnek ma. Ez lesz az egyik legfontosabb esemény a pénzügyi piacokon ma.

Beszakadt a forint

A bankközi devizapiacon a nemzeti ünnepen is folyt a kereskedés: a forinttal kegyetlenül el is bánt a piac. Tegnap 401,9 forintig szakadt az euró jegyzése, késő estére korrigált vissza az árfolyam a 400-as szint alá.

Borítókép: a svájci Credit Suisse bank zürichi irodaépületéről. MTI/EPA/Keystone/Michael Buholzer

The post Senki nem akar 2008-at: fekete szerda után az európai bankszektor is appeared first on Forbes.hu.