:

Hegyi Iván: Az oroszlán ugrani készül

Hegyi Iván: Az oroszlán ugrani készül

A Celtic csapata 1967-ben BEK-et, a Milan 1968-ban KEK-et nyert. Majd az 1969-es BEK-negyeddöntőben a skót és az olasz együttes találkozott, mintha a vetélytársak a Szuper Kupáért futballoztak volna.

Abban az évadban a Celtic első ellenfelének az FTC-t sorsolták ki. Ám 1968 augusztusában a Varsói Szerződés alakulatai megszállták Csehszlovákiát, emiatt a nyugati klubok nem voltak hajlandók a keleti blokk országaiba utazni.

Az UEFA nem tudott mit tenni, megváltoztatta az 1968. július 10-én elkészített párosítást, amelyben a Celtic–Ferencvároson kívül ilyen meccsek szerepeltek: Levszki Szófia–Milan, St. Étienne–Ruch Chorzów, Spartak Trnava–Malmö, Steaua–AB Koppenhága, FC Zürich–Dinamo Kijev. Augusztus 30-án a következő találkozók kerültek a menetrendbe: Levszki–FTC, Malmö–Milan, St. Étienne–Celtic, Steaua–Spartak Trnava, FC Zürich–AB Koppenhága, Dinamo Kijev–Ruch Chorzów.

A KEK-ben szintén átrendezték a párosítást, a szocialista országok szövetségei pedig hevesen tiltakoztak a menetrend megváltoztatása ellen. Bulgária és Románia „az UEFA-alapszabály kirívó megsértésének” nevezte a döntést, míg a Szovjetunió bejelentette, hogy a FIFA-hoz fordul. Aztán szeptember 4-én Magyarország és az NDK tudatta, hogy képviselője – az FTC, valamint a Győri ETO – visszalép a BEK-től, illetve a KEK-től, s e két ország bojkottját hamarosan követte Bulgáriáé, Lengyelországé és a Szovjetunióé is.

Furcsa módon, a VVK-sorsolást nem módosították, ezért történhetett meg, hogy az Újpest döntőt vívott 1969 májusában-júniusában a Vásárvárosok Kupájában (Newcastle-ben 0:3, itthon – 2:0-s félidő után – 2:3.) Három hónappal később a válogatott szorongató vb-selejtezőt játszott Prágában a csehszlovákokkal. Gondolhatják, egy évvel az invázió után milyen hangulat fogadta a magyar csapatot...

Ezen a zaklatott légkörű találkozón a fonalat rendre elvesztő Sós Károly szövetségi kapitány megint csak összezavarodott, és a zuhany alól rendelte vissza Mészöly Kálmánt, miközben a már melegítő Juhász Istvánt arra kérte, mégiscsak foglaljon helyet a kispadon. A csere a szünetben elmaradt, de nem sokkal később megtörtént, és a körülményekkel sokáig dacoló, sőt nagyszerű játékkal 3:1-re vezető honfitársainknak be kellett érniük 3:3-mal.

(Szép Szó)

Hirdetés

Cimkék

Keresés