:
Breaking News

Magyarország legzsírosabb állása havi 2 milliót fizet – többet, mint az orvosi, vagy a miniszteri pálya

Szigorú kiválasztási folyamat, 12 órás műszakok, bruttó kétmilliós fizetés: ez vár azokra, akik légiforgalmi irányítónak jelentkeznek. A képzésre bekerülőket tíz évig köti a szerződés a munkához.

Diploma és tapasztalat nélkül is lehet havi bruttó kétmillió forintot keresni, ehhez pedig nem a Parlamentbe, hanem a repülőtérre kell menni. A KSH szerint a legmagasabb fizetést nyújtó szakma Magyarországon a légiforgalmi irányító, a kezdeti követelmények pedig meglepően alacsonyak – írja az RTL.hu. A statisztikai hivatal ráadásul az elmúlt év bruttó átlagkereseteit összesítette, könnyen elképzelhető, hogy idén ez már meghaladja a kétmilliót.

Sokan kiesnek az elején

A szakmához tartozó képzést egyedül az állami tulajdonban lévő HungaroControl tarthat Magyarországon. A követelmények első ránézésre alacsonynak tűnnek: középfokú angol nyelvvizsga és középfokú iskolai végzettség, valamint betöltött 20. életév kell a jelentkezéshez.

Több ebből Megszólalt a bántalmazással vádolt Amnesty igazgatója: „Megalapozatlan állítások” Bukta? Nyolc készpénz és pénztáros nélküli boltját zárja be az Amazon

A kiválasztás során felmérik a jelentkezők kognitív képességeit, angol nyelvtudását, gondolkodásmódját, döntéshozatali képességeit. A forgalomirányításhoz fontos a figyelemmegosztási készség, az erős rövidtávú memória és térbeli orientációs készség, ezeket is megvizsgálják. Ezen a teszten már a legtöbb jelentkező elvérzik. Csak ez után jön a személyes állásinterjú és az orvosi alkalmassági vizsgálat, a képzés előtt pedig még személyiségteszteket is ki kell tölteniük a jelentkezőknek.

A HungaroControl képzése két évig tart, ami mellett akár dolgozni is lehet, bár a vállalat ezt nem javasolja a feszített tempó miatt. Ezt követően a légiforgalmi irányítók 12 órás műszakokban dolgoznak. Ha nem akarják visszafizetni a képzés költségét, legalább tíz évig kell dolgozniuk a repülőtéren. A jövő légiforgalmi irányítóinak ősszel is indul képzés.

The post Magyarország legzsírosabb állása havi 2 milliót fizet – többet, mint az orvosi, vagy a miniszteri pálya appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés