:

Hol ehetsz mától olcsón nagyon jót? Ezen a 157 helyen, csak siess a foglalással

Hol ehetsz mától olcsón nagyon jót? Ezen a 157 helyen, csak siess a foglalással

Nem emlékszel már, mikor ültél be úgy vacsorázni egy étterembe, hogy nem izzadt meg a homlokod az első pillanattól az egekbe szökött árak láttán? Akkor örülj, mert most jó sok napon át ehetsz jó sok szuper étteremben a fővárosban és vidéken. A fogyasztóknak kedvezményt, az éttermeknek báziserősítést hoz az Étterem Hét.

Egyre többek számára válik különleges alkalommá egy-egy étteremben elköltött vacsora. Amikor már meggondoljuk azt is, melyik sajtot emeljük le a polcról, vagy leemeljünk-e valamit egyáltalán. Amikor a vendéglátóhelyek a korábbi évhez képest akár 30-40-50 százalékkal emelkedett alapanyagárakkal dolgoznak és ezt kénytelenek beleépíteni az áraikba, bizony vannak, akik számára úri mulatsággá, sőt luxussá válik egy több fogásos, komoly éttermi étkezés.

A több mint tíz éve működő rendezvény, hivatalos nevén DiningCity Országos Étterem Hét azonban még mindig tartja magát ahhoz, hogy évente kétszer közelebb vigye a csúcs- és középkategóriás éttermeket is azokhoz, akik az étlapon szereplő árakkal nem tudják felvenni a lépést.

Interjú Vámosi Ágoston 7 perc olvasás
„Lassan elviselhetetlenek az éttermi árak, de még mindig nem emelték meg eléggé”
A jó élet Knittel Martin 6 perc olvasás
Ilyet is csak Gerendaiék csinálhatnak a válságcunami kapujában
A jó élet Knittel Martin 13 perc olvasás
„Bőven férne még ide felsőkategóriás étterem” – exkluzív interjú a Budapesten terjeszkedő Wolfgang Puck sztárséffel

Az idei tavaszi hét már nem is hét: tizenegy napon át, mától egészen március 19-ig választhatunk összesen 157 budapesti és vidéki étterem kínálatából, méghozzá úgy, hogy fix áron, három kategóriában kóstolhatjuk meg az adott hely külön ezekre a napokra kitalált menüsorát.

Rekorder év

Ez a 157 soha nem látott szám, pláne úgy, hogy van közte több Michelin-ajánlású és Bib Gourmand étterem is. Az árakat persze növelni kellett, a legnagyobb mértékű már megtörtént a legutóbbi, őszi sorozaton, ahhoz képest kisebb léptékű volt az emelés.

Idén a top kategóriába került éttermek a tavalyi 4900 forint helyett 5900 forinttól, a prémium kategóriában lévők 6900 forint helyett 7900 forinttól, az exkluzív besorolású éttermek pedig 9900 forinttól kínálják a menüsorokat, szervizdíjjal együtt. Utóbbi kategóriában már nem emeltek a tavalyihoz képest.

Az italfogyasztás már ezen felül történik, illetve ha egy adott séf egy komolyabb alapanyagot is bevezetne az Étterem Hetes menüjébe, mondjuk bélszín tatárt, azt is megteheti, de akkor azt előre jelzett felárral.

Az Étterem Hetet életre hívó DiningCity étteremajánló értékesítési vezetője, Kiss Zoltán kifejtette, az árkalkulálás mindig az éttermekkel egyetértésben történik. Figyelembe vették az inflációt, az alapanyagok, a rezsi áremelkedését, rengeteget beszéltek az éttermekkel, kikérték a véleményüket.

Kiss szerint soha nem tapasztalt ekkora konszenzust az éttermek részéről, az emelés mértékével szinte kivétel nélkül elégedettek voltak.

A vendégnek jól kell járnia

Nincs kimondottan meghatározva, mekkora kedvezményt kell adnia egy étteremnek, alapvetően a szervezők rájuk bízzák, miből áll össze a menü a kategóriákon belül. De ellenőrizni azért ellenőrzik.

„Mind a 157 étteremnek az Étterem Hétre kínált minden ételét leellenőrizzük, olyan nem lehet, hogy a rendezvény alatt ne járjon jobban a vendég, mint egy normál rendelésnél. Ha előfordul ilyen, azonnal javítják a helyek” – meséli Zoltán.

Általában 20-35 százalék közötti kedvezménnyel tudunk ebben a tizenegy napban ebédet vagy vacsorát fogyasztani a résztvevő helyeken.

„Ez nem akkora kedvezmény, hogy ráfizessen vele az étterem. Miközben nagyon fontos, hogy folyamatosan építsék jelen körülmények között a vendégkörüket, hogy amikor kilábalunk a válságból, azok a vendégek visszajöjjenek. A báziserősítésről szól ez az éttermek számára.

Az ilyen típusú rendezvények talán pont a válságokban tudnak a legjobban, legeredményesebben működni”.

Beszélgetésünk idején, alig egy nappal a kezdés előtt 23-24 ezer foglalást ütöttek le az Étterem Hét oldalán – csak előzetes foglalással lehet asztalt kapni. Zoltán szerint mivel a tavalyi őszi rendezvény végeredménye 28 ezer foglalás körül volt, számukra is meglepő módon várhatóan nem csökken idén sem a látogatószám. A foglalások közül pedig nagy arányban vannak az exkluzív besorolású helyekre jelentkezők.

„Nem az árak alapján választanak az emberek, hanem a hely szerint, az alapján, hol szeretnének végre elkölteni egy vacsorát.”

Na de akkor hova?

Mutatunk pár éttermet az exkluzív kategóriából, ahova – ha marad még hely –, mindenképpen érdemes ellátogatni.

Costes Izakaya: Gerendai Károlyék Japán-ihlette konyhája már a Martin Deluxe-ben, a Forbes luxus világával foglalkozó rovatában is szerepelt. Matild Café & Cabaret (Matild Palota): a világ egyik leggazdagabb sztárséfe, Wolfgang Puck portfoliójának legújabb budapesti egységében a gasztrolegenda interjút is adott a Forbesnak, a kínálatot is érdemes megkóstolni az Étterem Héten.Kistücsök Étterem: a balatonszemesi hely az egyik legnépszerűbb vidéki étterem az idei rendezvényen, náluk négy fogást is tartalmaz a kategóriaár.St. Andrea Skybar: róluk a bar megnyitásakor számoltunk be. Itt 8000 forintos felárért angus bélszín steaket is kóstolhatunk.

Borítókép: Costes Izakaya.

The post Hol ehetsz mától olcsón nagyon jót? Ezen a 157 helyen, csak siess a foglalással appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés