:

Balogh Petya tőzsdére viszi a tudását és a kapcsolatrendszerét, konkurenst kap az állami tőkealap

Balogh Petya tőzsdére viszi a tudását és a kapcsolatrendszerét, konkurenst kap az állami tőkealap

Balogh Péter „Petya” társbefektetőivel együtt bejelentette a STRT Holding megalapítását, amely hamarosan tőzsdére lép. A cél: piaci finanszírozást adni a korai szakaszban lévő startupoknak. 1000 cégbe akarnak beszállni és régiós sztorit építeni.

Budapesten jelentette be a STRT Holding, hogy elindul. Balogh Péter, az NNG exitált társalapítója, ismert angyalbefektető és a Cápák között c. üzleti showműsor állandó cápája a kezdetek óta, most egy újabb nagy dobásra készül.

Piaci alapon finanszíroznák meg a korai, tehát még igen törékeny életszakaszban lévő cégeket.

Az egyértelmű cél a tőzsdére lépés, hiszen a most összeállt befektetői kör újabb tőkét vonna be a piacról az induláshoz.

A STRT Holding alapító csapata:

Balogh Petya, exitelt startupper (NNG), cápa, angyalbefektető, mentor;Balogh-Mázi Mária, exitelt startupper, a DreamJo.bs és a Baconsult társalapítója (Petya felesége);Kozma Andrea, jogász, a CEU InnovationsLab (iLab) alapítója, vezetője, korábban a HBO Europe jogi vezetője;Langmár Péter, exitelt startupper, a Lab.Coop és a Green Fox Academy, valamint a SmartWare.tech befektetőtársaság társalapítója;Molnár Ádám, startupper, technológus, álmodó;Nagy István, startupper, korábban az NNG pénzügyi vezetője;P. Tóth András, exitelt startupper, sorozatvállalkozó, a CodeBerry, a YearCompass alapítója. A magazin Vaszkó Iván 7 perc olvasás
„Századiknak lenni valamiben? Minek?” – címlapon Máté Kriszta, a producer a cápák mögött
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Kijött a Forbes európai 30/30 listája – három magyar is van rajta, köztük fiatal selfmade milliárdossal
Üzlet Gólya Ágnes 10 perc olvasás
Választani kellett a cég és a barátságunk között – 5 millió dollárt kapott a magyar Colossyan

1000 befektetés a cél

Nem szokványos keretek között, az alapítókról szkafanderben készült fotókat bemutatva indult el a sajtótájékoztató. Az alapítócsapat exitekben, üzletfejlesztésben és befektetésekben is erős, a hazai startup ökoszisztéma ismert és tapasztalt tagjai.

Az NNG-ből való kiszállás után még hobbiként kezdett mentorálni, majd 45 céges portfóliót épített. Egyértelmű volt, hogy ez üzletként is működik. A portfóliójuk ma már 1,5 milliárdot ér, valamivel több mint 300 milliós befektetés után. Petyát évek óta foglalkoztatta, hogy magasabb szintre emelje a „háztáji” befektetéseket. Tavaly egy cégvezetőknek tartott tanfolyamon jött rá, hogy neki is kell egy „nagy cél”: felépíteni egy startupinkubátort, ami régiós szinten 1000 befektetésig jut el”.

Ehhez azonban már profi csapat és kidolgozott struktúra kell. Így kezdett el dolgozni azon, hogy meggyőzze a STRT Holding alapítócsapatát.

„Régiós szuperhatalmat akarunk építeni, ez a cél.”

Komoly oktatási programot is indítanak

Nagy István, (az NNG volt pénzügyi igazgatója) a holding pénzügyi vezetője azt mondta, hogy magas szakmaiság és transzparencia mellett akarnak építeni egy üzletileg is sikeres „tudásközpontot”.

Langmár Péter, társbefektető azt mondta, hogy alapvetően a korai fázisú cégeket keresnek, és társbefektetők bevonásával akarják ezeket megfinanszírozni. A vállalkozás egyik fontos célja, hogy létrejöjjön egyfajta tudástranszfer, ezt Balogh is hangsúlyozta. Mint mondta, a nagy állami tőkebefektető példája is azt üzente neki, nem elég csak a pénz a sikeres induló cégek

Kozma Andrea a CEU iLab alapítója 85 cég indulását segítette az elüldözött egyetem inkubációs programjában. A szeptemberben induló inkubációs programot fogja vezetni az STRT-ben.

P. Tóth András a cég mögötti szoftveres struktúra mellett a holding oktatási programjáért felel majd. A tudásátadás tehát tényleg hangsúlyos része lesz a STRT-nek, online oktatási anyagokat is fognak készíteni.

Molnár Ádám a STRT-n belül a skálázható infrastruktúra kialakításáért, a partneri és edukációs programot fogja segíteni, értékalapú közösséget építene, ami új standardot jelenthet majd a vállalkozó szónak. A szervezetet képessé kell tenni arra, hogy 1000 befektetést végre tudjon hajtani és menedzselni tudja azokat.

Beszéljük a pénzről is

Balogh bejelentette, hogy 350 millió forint befektetést vontak be 30 befektetőktől eddig – főleg angyaloktól – a második körben egy zárt körű befektetési kört csinálnak, de már a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) felügyelete mellett. Itt intézményi befektetőket szólítanak már meg, a cél: 600-800 millió forint bevonása.

Nyárra lépnek be a BÉT Xtend piacra.

„A nagy álmokhoz kellenek mély zsebek.”

Balogh Petya szerint meg kell mutatniuk, hogy a startupbefektetésbe bevonható a piac is. Idén 20-30 befektetéssel indulnának el. 10 éven belül akarnak 1000 cégig eljutni.

Jövőre már a BUX Standard a cél, egy nagy, nyilvános kibocsátásban vonnának be újabb körben már nagyobb tőkét. A példa előttük az észt Startup Wise Guys, amely 600 céges portfóliót menedzsel jelenleg.

The post Balogh Petya tőzsdére viszi a tudását és a kapcsolatrendszerét, konkurenst kap az állami tőkealap appeared first on Forbes.hu.