:

Brutálisan drágul a budapesti taxizás hétfőtől

Újabb áremelés érkezik március 6-án, de a taxisok szerint még ez sem lesz elég.

Tíz százalékkal többet kérnek március második hetétől a budapesti taxisok. Az alapdíj 1000 forintról 1100-ra, a kilométerdíj 400 forintról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110-re fog növekedni, írja a Hvg360.

Bécsi mintát akartak

A főváros a bécsi modellt akarta alkalmazni. A hatóságilag meghatározott árakat középértéknek tekintette volna, amitől a taxitársaságok felfelé és lefelé is eltérhetnek 10 százalékkal – így minimális versenyre ösztönözve őket.

A kormány azonban rendeletben tiltotta a sávos hatósági árat, az egységes emelés viszont maradhatott.

Több ebből Brutálisan drágul a budapesti taxizás hétfőtől Orbán sokkolóan rossz forgatókönyvnek tartja, ha Oroszország elveszti a háborút

A taxisok szerint az emelés azonban még nem elég. Az Országos Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán szerint mindenképp szükség lesz a díjak további korrekciójára. Ezt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes akkor látja indokoltnak, ha az átlagkereset, az üzemanyagár és a maginfláció együttes növekedése meghaladja a 20 százalékot.

Legutóbb májusban emeltek

2022 májusában egy ennél jelentősebb, 43 százalékos emelést hajtottak végre az alapdíjon, és 33 százalékosat az vitel-és percdíjon. Akkor az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nőtt.

The post Brutálisan drágul a budapesti taxizás hétfőtől appeared first on Forbes.hu.