:

Még az ötvenes pasik is élvezik a hímzést – aranykorát éli a workshopláz

Még az ötvenes pasik is élvezik a hímzést –  aranykorát éli a workshopláz

Offline, két kézzel, intuitív módon. Reneszánszát éli a DIY-mozgalom, hódítanak a workshopok. De miért dönt úgy felnőttek tömkelege, hogy hímezni, agyagozni vagy főzni tanul?

Az utóbbi években felértékelődött az énidő fogalma. Cikkek, podcastok, tanulmányok rengetege beszél arról, miért fontos időnként kicsekkolni a fejnehéz világból, milyen pozitív élettani hatásai vannak az alkotásnak, és miért érdemes új közösségekbe járni. Ezeken a 2–3 órás alkalmakon egy olyan énrészünkhöz kapcsolódhatunk, ami talán gyerekkorunk óta nem kapott figyelmet. 

De minek köszönhető, hogy ennyire népszerű lett a kézművesség? Mit ad az embereknek az a pár órás elfoglaltság, amit a kreatív stúdiókban töltenek? Többek között ezekről kérdeztük három népszerű márka megálmodóját.

Több ebből Depressziós vagyok. Elmondjam-e a főnökömnek, vagy sem? Magyar énekesnő a Times Square óriáskivetítőjén, fontos programba választották be

Legalább annyira szól a relaxációról, mint a technikáról

Szaszák Fannit, a Fankapanka márka megalkotóját személyes történet vezette a workshopokig. Fanni hímez – de nem úgy, ahogy nagyszüleink tették a matyós terítőkkel. Az ő pólóin, pulóverein kéretlen őszinteségű és humorú feliratok jelennek meg, az alkotói folyamat pedig legalább annyira fontos, mint a végtermék.

„A mindful hímzés sokat segített nekem abban, hogy megküzdjek az egészségügyi problémáimmal, ez motivált arra, hogy másokkal is megosszam ezt a tudást”

– mondja Fanni. – Az emberek nagyon különböző okokból jönnek: van akit a technika érdekel, mást az ismerkedés, és van, aki kifejezetten a mindfulness módszerét szeretné megismerni.”

Fanni vendégei a covid alatt bezárkóztak és megszenvedték az egyedüllétet. Amióta újra ki lehet járni, keresik az olyan lehetőségeket, amik által új közösségeket ismerhetnek meg, és ahova akár többször is visszajárhatnak.

„Az alap mindfulness technika lényege, hogy a légzésre összpontosítunk.

A mindful hímzés esetén a lélegzetvétel helyett az öltésre irányítjuk a figyelmünket, és ha elkalandozunk, vagy stresszes gondolatok kúsznak be, akkor visszairányítjuk a figyelmet az öltésekre.

Ezáltal legalább abban a pár órában jelen lehetünk, minden érzékszervünkkel együtt.”

+ 6 kép a galériában + 6 kép a galériában Fotók: Albert Alianna, Novák Doró (9 kép)

Fanni szereti, ha vendégei az eszközökön keresztül is közelebb kerülnek a jelenhez. Csukott szemmel tapintják meg a textíliát, megszagolják a fakeretet, megvizsgálják a fonalakat – ezek az apró trükkök segítenek abban, hogy érzékszervi szinten is kizárják a múltat és a jövőt, és csak a mostban létezzenek. Fanni csapatépítőket is tart, ahol rendre kiderül, hogy a hímzés nem csak a nők sportja – gyakran 40-50 körüli férfiak jelzik vissza neki, hogy mennyire élvezték az alkalmat.

Ezt kell tudnod, ha kipróbálnád

Fanni jelenleg Amszterdamban él, és ott, illetve Budapesten is tart workshopokat. Általában havi egyet szervez, amin 5 fő vehet részt, pólóval 65 euró, pulóverrel 75 eurós áron.

Az alkotás flow-élményt nyújt, és fejleszti a döntéshozó képességet

Az Apacuka Ceramics az elsők között kezdett bele a workshopozásba – ők idestova 11 éve várják a kreatívkodókat a stúdiójukba. Pontosabban, a stúdióikba, mert időközben Debrecenben is nyílt franchise-üzletük, budapesti egységük pedig közelebb jött a belvároshoz. Az, hogy a DIY-mozgalom reneszánszát éli, már a foglalkozások előtt is látszott. Judit és Gábor korábban a weboldalon osztott meg barkácstippeket, amiket kipróbálhattak a követőik.

„Az emberek elsősorban a szabadságélmény miatt jönnek a workshopokra”

– magyarázza Judit. – Megvannak a foglalkozás keretei, de azokon belül mindenki megélheti egyéniségét, önkifejezési vágyát a mintákon keresztül. Nemcsak élmény születik ebből, de olyan tárgy is, amit bármikor, évek múlva is elővehetünk, és felidézhetjük a hozzá kapcsolódó érzéseket.”

+ 4 kép a galériában + 4 kép a galériában Apacuka-workshopon a Quimby tagjai (7 kép)

Judit tapasztalata hasonló ahhoz, amit Fanni is elmondott: a workshop résztvevői alkotás közben kizárhatják a külvilágot és megtapasztalhatják a flow-élményt, amit a későbbiekben az élet más területein is kamatoztathatnak.

Emellett az alkotás során fejleszthetik a döntési képességeiket, a kreativitásukat, és megtapasztalhatják azt, mi mindenre képesek.

A résztvevők gyakran említik azt is, hogy a workshop „biztos pont” az életükben, amire időjárástól, évszaktól függetlenül számíthatnak. Éppen ezért rengeteg visszatérő vendég van, aki időnként a gyerekével, máskor a barátaival, aztán pedig egyedül vesz részt a kerámiázásban.

Judit egyébként maga is szívesen jár workshopokra. Az ő kedvencei a sütős-főzős foglalkozások, a parfümkészítő szeánsz, valamint az énekes-táncos workshopok.

Ezt kell tudnod, ha kipróbálnád

Juditék tartanak csapatépítőket, lánybúcsúkat és születésnapos programokat, egy workshopon maximum 10 fő vehet részt. Náluk nincs fix költség, a kerámiák ára mérettől függően változik, és mindenki azt fizeti ki, amit készít. Így a teljes költség 3 000 forinttól akár 20 ezerig is terjedhet. Egy workshop 2 óra hosszú.

Az irodistáknak a monoton alkotás esik a legjobban

Vályi Bence viszonylag újnak számít a workshopok világában, de népszerűsége már most magáért beszél. A Tetovált Asztalos másfél éve tartotta meg első foglalkozását, ami az újrahasznosítás ötletéből indult. A gyermekbútorok gyártásából visszamaradt faanyagokból eleinte csak játékkockákat készítettek, de a bátrabbaknak azóta házikóágy-alkotó foglalkozást is nyitott a csapat. Bence elmondja, a workshopozás jóval kényelmesebb és költséghatékonyabb dolog, mint alapvetően az asztalosság. Itt házhoz jönnek az emberek, és nem nekik kell dombon felcipelniük a nagy fabútorokat. 

Ő havi egy alkalommal tart három workshopot, ezeken 4-4 ember vehet részt 2 asztalos felügyeletével. Bence tudja, hogy ez alacsony létszám, de a minőségi idő és figyelem ennyit enged meg. Időnként privát workshopokat és csapatépítőket is szervez – nem egy édesapa privát bortartója készült már el a közreműködésével. 

„Akkor tudtam, hogy ez a vállalkozás működni fog, amikor úgy a harmadik workshopomra eljött két édesanya, akik először mozdultak ki a babájuk születése óta”

– emlékszik vissza Bence. – Azt mondták, ez az első olyan alkalom, ami miatt eldöntötték, hogy végre adnak maguknak egy kis énidőt. Sokan azért szeretik a foglalkozásainkat, mert itt olyan gépekkel és technikákkal találkozhatnak, valamint olyan környezetben dolgozhatnak, amivel máskülönben sosem hozná össze őket az élet.”

+ 3 kép a galériában + 3 kép a galériában Fotók: Tetovált Asztalos (6 kép)

Bence hozzáteszi: a saját készítésű tárgyaknak mindig nagyobb az értéke. Volt, hogy úgy érkezett a műhelybe szülőpár, hogy még az édesanya hasában volt a gyerek, de már elkészítették számára a játékkockákat. Bence egyébként nemcsak a szakma szépségeiről, de a nehezebb oldalról is beszámol – a koszos ruha és a gépek zúgása ugyanúgy része a folyamatnak, mint az elkészült babaágy látványa.

„Az asztalosságnak rengeteg monoton része van, ami segít kikapcsolni a folyton pörgő agyat. Az irodisták, egészségügyi dolgozók nagyon élvezik ezt.

Sokszor mondják, hogy olyan jó az élmarás meg a csiszolás, hogy legszívesebben bejönnének helyettünk is megcsinálni.”

Ezt kell tudnod, ha kipróbálnád

A workshopok ára másfél éve nem változott, és Bence szerint nem is fog. A részvételi díj 29 ezer forinttól 80 ezer forintig terjed.

10 kedvenc workshopunk Budapesten:

Betonka workshop – lakáskiegészítők, fali órák, ékszerek készítése betonból.Plante Budapest – egyedi minikertet, azaz floráriumot készíthetsz a város kedvenc dzsungelboltjában.Sisko Studio – náluk egyedi kutyanyakörvet és pénztárcát is készíthetsz.Zöld Alma Műterem – kollázs- és vegyes technika-workshopokat hirdetnek az újrahasznosítás jegyében.ChefParade – itt angol-indiai ételek elkészítését tanulhatod meg, lesz például csirke tikka masala és hússal töltött indiai lepény is.Ötvös workshop – saját készítésű ezüst ékszerek, mindössze 4 óra alatt.Varróworkshop a Budai alkotó műhelyben – utazó táska, kimonó, pulóver és plüsslámavarrás, kezdők és haladók számára egyaránt.Fórum színházi közösség – a színpadi jelenlétről és az improvizációról profik segítségével.Fiók – könyvkötő, linómetszet és kezdő kalligráfia workshopok az irodalom szerelmeseinek.Eau de Tihany – itt személyre szabott parfümöt készíthetsz magadnak Minya Viktória díjnyertes parfümőr segítségével.

The post Még az ötvenes pasik is élvezik a hímzést – aranykorát éli a workshopláz appeared first on Forbes.hu.