:

Fordulat az aligai magaspartra tervezett hatszintes lakóházak ügyében

Részsikert értek el a civilek az aligai magaspartra tervezett magasházak építésének ügyében. A helyiek szeretnék elérni, hogy a partszakasz ne épüljön be „betonmonstrumokkal”.

Ritka dolgot értek el a civilek. Az Aligai Fürdőegyesület (AFE) arról számolt be, hogy a bíróság kimondta, hogy fel kell függeszteni a magaspartre tervezett 105 lakásos társasház építkezését. A projekt ugyan rendelkezett már építési engedéllyel, de az AFE elérte, hogy azonnali jogvédelmet rendeljenek el. Ennek értelmében a január végén megkezdett munkálatokat le kell állítani.

Ennek amúgy része az aligai löszfal megbontása is, hála a civileknek, egyelőre ez nem fog megtörténni.

A bíróság által kiadott végzés azzal érvvel, hogy a magaspart megbontásának környezeti hatása olyan közérdeket érint, amelyet meg kell védeni.

Mi lesz most a magasparttal?

Annyi biztos, hogy a magaspart egyelőre megmenekült. A további sorsa a bíróság kezében, az AFE szerint valószínűsíthető, hogy az ügy bírósági perrel folytatódik majd.

A balatonvilágosi önkormányzat közben rendkívüli ülésen fogadta el azt az előterjesztést, hogy nem kívánnak perbe lépni a magaspart megmentéséért – miközben az AFE szerint az még vannak erre jogi eszközök. Az előterjesztést maga a polgármester, Takács Károly adta be (ő a legutóbbi választásokon a Fidesz jelöltjét legyőzve nyert, függetlenként).

Kormányzati hátszél, kormányzati támogatás

Az óriásberuházásról a VálaszOnline írt kimerítően. Az egykori pártüdülő, a mai Club Aliga területét alapjaiban alakítja át az erős kormányzati hátszéllel rendelkező, nemzetgazdasági szempontból kiemelt minősítésű, 8,3 milliárd forintos közvetlen állami támogatást elnyerő projekt.

A magaspart maga és az alatta lévő rész természetileg is egyedülálló, sőt az itteni építészeti örökség is védendő érték. Mindezt a különleges világot a fejlesztés teljesen elsöpörné.

De ki áll most a projekt mögött?

A Pro-Mot Hungária Kft., amely korábban a tőzsdén jegyzett ingatlanos cég, az Appeninn érdekeltségébe tartozott, de tavaly márciusban – akárcsak több más balatoni projektből – kiszálltak innen. A társaság valamennyi részvényét a Balázs Attila érdekeltségébe tartozó Bayer Construct vásárolta meg. A Bayer a nagy állami építőipari beruházások nyertese volt az elmúlt években, számos helyen alvállalkozóként vettek részt. Referenciái között ott van a Puskás Aréna és több vasúti és útépítési projekt, de a piacról is kapnak munkákat bőven: Váci Greens irodakomplexum. Agora Budapest, Etele Pláza.

Az utóbbi években a cégcsoport a lakóingatlan-piacra is betette a lábát, ők fejlesztették a Bikás Park mellett felhúzott társasházat, a VABA lakóparkot vagy a szintén XI. kerületi Elite Parkot is. A Bayer cégcsoport a Balaton körül is nagyon aktív.

Óriásberuházások: a helyieknek nincs szava?

A NER-hez köthető, kormányzati hátterű szereplők nagyon aktívak a balatoni fejlesztések körül. A part mellé tervezett óriásberuházások gyakran terjeszkednek túl az eredeti terveken, és érik el a partot, kizárva onnan a helyieket. Az engedélyezési eljárások átkerültek a kormányhivatalokhoz (még 20119-ben), vagyis a helyi közösségeknek csak nagyon korlátozott módon van lehetőségük beleszólni az ilyen óriásberuházásokba.

Borítókép: az aligai partszakasz átépítésére készült korábbi lárványterv. Forrás: Lima Architect & Interior Design

The post Fordulat az aligai magaspartra tervezett hatszintes lakóházak ügyében appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés