:

Kapósak a PL-csapatok: újabb patinás klubra érkezhet ajánlat

Kapósak a PL-csapatok: újabb patinás klubra érkezhet ajánlat

A Manchester Unitedre a héten érkezhet olyan ajánlat, ami minden idők legnagyobb sportüzletévé teheti a klub eladását. Úgy tűnik, hogy egy másik üzlet is láthatáron van.

A Financial Times forrásai szerint az iráni-amerikai milliárdos, Jahm Najafi egy 3,75 milliárd dolláros ajánlatot készül tenni az észak-londoni Tottenham Hotspur (Spurs) labdarúgó csapatért. Ebből 750 millió dollár a klub adósságának átvállalására menne.

Jó üzlet lett, de trófeák nélkül

Najafi, aki az MSP Sports Capital elnöke, egy konzorciummal együtt vásárolná fel a Premier League (PL) klubot, amiből 70 százalékot vinne az MSP, a fennmaradó részre más befektetőket vonna be. Az FT úgy tudja, leginkább Abu-Dzabiból vannak érdeklődők (a helyi uralkodó család a Manchester City-n keresztül már többségi részvényesként érdekelt az angol foci első osztályában).

Egyelőre hivatalosan még nem keresték meg a klub tulajdonosát, Joe Lewist és a klub elnökét, Daniel Levy-t. Ők az ENIC csoporton keresztül 2000 óta érdekeltek a klubban (85,6 százalékuk van). Irányításuk alatt a Tottenham egy jól működő és egyre bővülő vállalkozássá nőtte ki magát és felépült a klub új, hipermodern stadionja is. Utóbbi kulcs a mostani üzletben is és segítette a klub bevételeinek diverzifikálását is. Koncerteknek, más sporteseményeknek, NFL-meccseknek is helyt ad a 63 ezer férőhelyes aréna.

NFL-meccs a Spurs stadionjában.

A csapat a Bajnokok Ligájában nagyjából rendszeres résztvevő lett, de a szurkolók frusztráltak, hogy a 2008-as Ligakupa óta nem nyertek trófeát.

Ott van a Forma 1-ben és az NBA-ban

Patinás európai klubok és amerikai pénzcsinálók: a világ legértékesebb sportbirodalmai

A Berkely-n és a Harvardon diplomát szerző, egykori Wall Street-i bankár Najafi Pheonixből vezeti befektetési cégcsoportját. A sport nem ismeretlen terület számára befektetőként, érdekelt a Phoenix Suns NBA kosárlabdacsapatban és a McLaren Forma 1-es istállóban is.

Najafi lehet a harmadik amerikai hátterű tulajdonos, aki az elmúlt időszakban a Premier League-be érkezik (a Chelsea és a Bournemouth után). Korábban vásárolták be magukat a PL-be a Fenway Sport Group (Liverpool) és a Glazer család (Manchester United), de a múlt év végén mindketten jelezték, hogy megfelelő ajánlat esetén kiszállnának.

The post Kapósak a PL-csapatok: újabb patinás klubra érkezhet ajánlat appeared first on Forbes.hu.