:

Super Bowl: 120 millióan nézték a magyar „főszereplőt” és Rihannát a szünetben

Super Bowl: 120 millióan nézték a magyar „főszereplőt” és Rihannát a szünetben

A patinás pécsi kesztyű készítette el az idei Super Bowl félidei szünetében – meglepetésre – terhesen koncertet adó Rihanna kesztyűjét. Az énekesnő show-ját közel 120 millió tévénéző figyelte csak az USA-ban.

Rihanna a 2023-as Super Bowl Half Time show-ban pécsi kesztyűt viselt a Pécsi Gloves International (PGI) jóvoltából. Több variáció is készült számára, de a tűzpiros puha báránybőr kesztyű lett a befutó. Rihanna nem először viseli a cég által előállított terméket, így a méret levétele már nem is volt kérdés – írja a Baranya megyei iparkamara Facebook-oldala.

Rihanna mindenkit meglepett azzal, hogy terhesen lépett színpadra a Super Bowl szünetében. Az nem volt meglepetés, hogy pécsi kesztyűt viselt.

A Rihanna által viselt kesztyűt a szintén magyar származású Dorothy Gaspar tervezte.

A pécsi kesztyű 1861 óta fogalom

Egy fiatal pécsi tímármester, Hamerli János százhatvan évvel ezelőtt kis manufaktúrát alapított szülei házában. A legendássá vált gyár azóta sok mindent megélt, volt k. u. k. udvari szállító, a második világháború után tömegek hordták a kesztyűit, a rendszerváltás óta pedig kis családi manufaktúrák viszik tovább az örökséget.

Pécsi kesztyűt hord Lady Gaga, és az utódcégek beszállítottak olyan divatházaknak is, mint a Dior, a Chanel, a Gucci vagy a Louis Vuitton. A pécsi kesztyű fogalom. 1861 óta

– írtuk a patinás márkáról és műhelyről két évvel ezelőtti portrénkban.

Így élték túl a XX. századot és a rendszerváltást

A Hamerli név talán még nem hangzik olyan ismerősen, mint a szintén pécsi iparosdinasztiáké, a Zsolnayaké vagy az Angstereké, de nélkülük nem lenne fogalom a pécsi kesztyű, és biztosan nem állna a Széchenyi tér meghatározó épülete, a Hotel Palatinus sem.

Az alapító Hamerli család története összefonódik Pécs történelmével. A második világháború idején a pécsi kesztyű már világszerte fogalom volt. A céget ekkoriban a harmadik generációt képviselő, Karlsruhében bőrvegyészeti képzést szerző Hamerli Károly vezette.

A rendszerváltás után a cég több részre szakadt, és a jogutódok egy részét privatizálták, más részét felszámolták.

Ma már nincs egy nagy gyár, az örökséget sok, főként családi alapon működő cég viszi tovább.

Az alapítás után százötven évvel ezek hozták létre a Pécsi Kesztyű Klasztert. A termékeknek csak egy része jelenik meg a piacon saját márkanév alatt, más részük ismert világmárkákkal áll partnerségben, megint mások olyan területeket fednek le, mint a motoros-, a rendőrségi vagy a tűzoltósági kesztyűk. De a pécsi kesztyű elnevezést nem használhatja bárki, kizárólag a hagyományos gyártást használó műhelyek.

15 éve stabil kapcsolat Hollywood felé

Hornicz József 1968-ban ipari tanulónak került a kesztyűgyárba, és végül ott töltötte a fél életét. Felesége varrónő, ő árubeszerző volt, amikor a 90-es években elbocsátották őket, és a végkielégítést befektetve, egy baráti párral, volt kollégáikkal összefogva belevágtak az önálló cégbe. A Karma Pécsi Kesztyű ma itthon ezen a néven ismert, a külpiacokon pedig Pécsi Gloves Internationalként futnak. Az örökösök közül ez az egyik legnagyobb.

Az egyik legstabilabb partnerük már tizenöt éve a színházi és filmes berkekben jól ismert amerikai Gaspar Gloves, általa kerültek a pécsi kesztyűk a hollywoodi sztárok kezére.

De nem akarnak pusztán a hírnévből és a szépségből megélni, fejlesztenek is. A járványhelyzet elején például érzékelték, hogy igény lenne fertőtleníthető bőrkesztyűre, ami nemcsak jól néz ki, de használatával kevesebb hulladék is keletkezne. A Pécsi Tudományegyetemmel ilyen terméket is sikerült kifejleszteniük, ma már világszerte szállítanak belőle, sőt, ez adja a forgalmuk tizenöt százalékát. Ezek a kesztyűk is szépek és tartósak.

Kik viszik tovább a hagyományt?

Az örökösök, akik továbbviszik a pécsi kesztyű hagyományát:

Karma Bene Szendelbacher 1861, Hamerli Hunor Hunor Beatrix Gant Pécsi Kesztyű Belo Gloves Fona Tubák Alpa Gloves Peccary Gloves Bognár Kesztyű

Borítókép: A Karma Pécsi Kesztyűt továbbvivő Hornitz család. Fotó: Orbital Strangers / Forbes archív

The post Super Bowl: 120 millióan nézték a magyar „főszereplőt” és Rihannát a szünetben appeared first on Forbes.hu.