:

Csak egy rókabőr, vagy egy drágakő az univerzumban? Ilyen lett az új Harry Potter játék, amitől begőzölt a fél világ

Csak egy rókabőr, vagy egy drágakő az univerzumban? Ilyen lett az új Harry Potter játék, amitől begőzölt a fél világ

Komoly várakozás előzte meg a Harry Potter saga új fejezetét, amely nem könyv, nem film és nem sorozat, hanem egy videojáték, a 150 millió dollárból készített Hogwarts Legacy. De vajon megéri megvenni? Ha igen, akkor kinél válhat be? Férc- vagy mestermű? Kipróbáltuk, hogy kiderítsük!

Másfél évtizede jelent meg az utolsó Harry Potter epizód, és bár ennyi idő alatt az őrület csillapodott, de még mindig tapintható az érdeklődés a varázslótanoncok világa iránt. Ez persze teljesen érthető, hiszen a mágiával, románccal, ijesztgetéssel, misztikummal mindent el lehet adni, és a tüzet a háttérből bőven fűtötték a jogtulajdonosok is, akik nem hagyták elsorvadni az aranytojást tojó tyúkot.

A jó élet Vaszkó Iván 8 perc olvasás
Tíz régóta várt titkát tárta fel az ősi Roxfort
Legyél jobb! Forbes 4 perc olvasás
Szabados Ági: 6 dolog, amit a Harry Potter tanított nekem
A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Csodálatos, szórakoztató, de nincs sok köze a focihoz: Ez a FIFA 23
A jó élet Szalai Péter 10 perc olvasás
Gamer laptopnak hívják, de mindenkinek jó, aki erős gépet akar. Mi alapján dönts?

Az elmúlt 15 évben egymás után jelentek meg az ilyen-olyan előzményfilmek, könyvek, füzetek és többek között jó pár videójáték is. Ez utóbbi család gyarapodott 2023 telének vége felé egy új darabbal, megérkezett ugyanis régóta várt Hogwarts Legacy, amit igen komoly marketingkampánnyal vezettek fel, és amely a megjelenés után számos rekordot meg is döntött.

Nyílt világ, nagy szabadság

Azt ígérték, hogy bombasztikus látvány és hangulat vár a játékosokra, akik sosem látott szabadsággal fedezhetik fel Roxfortot, és a könyvek-filmek ikonikus színhelyeit.

A Hogwarts Legacy korunk egyik legnépszerűbb stílusába tartozik, hiszen egy nyílt világú szerepjátékról van szó. Ezúttal nem a Potter gyereket, vagy a többi hőst kell irányítani, hanem létre kell hozni egy saját karaktert, és felépíteni a nulláról. Őt irányítva kell különféle feladatokat végrehajtani, rejtélyeket megoldani, gonoszokkal megküzdeni és végül a varázslóvilágot megmenteni.

Roxfortba látogathatunk.

Ennek során többé-kevésbé szabadon barangolhatunk, válogathatunk a rengeteg kisebb-nagyobb mellékküldetés közül, és folytathatjuk a fő sztorivonalat. Ennek során a karakter folyamatosan fejlődik, egyre okosabb, ügyesebb lesz, jobbá válnak a tulajdonságai, és a felszerelése is.

Mindez elengedhetetlen a tovább lépéshez, de a dolog egyáltalán nem bonyolult, nincs komplex „fejlődési fa” és végső soron a végére mindenki olyan varázslót vagy boszorkányt képezhet ki az ígéretes nyersanyagból, amilyet szeretne.

Az ilyen típusú programok sajátossága, hogy a játéktér gigantikus, sokat kell ide-oda mászkálni, rengeteget lehet pepecselni az, amíg felfedezi az ember az egészet.

Visszaköszönnek a könyvekből/filmekből ismert ikonikus elemek.

Ám ebben a zsánerben pont ez a jó, azaz, hogy kis túlzással minden fa mögé be lehet nézni, mindenkivel le lehet állni beszélgetni, számtalan dokumentumot, képet lehet átnyálazni. Nyilván végig lehet szaladni a Legacy-n 8-10 óra alatt, de úgy garantáltan kimarad a lényeg, és így végül az egésznek semmi értelme.

A mágia itt mindennapos.

A program egyébként az 1800-as évek végén játszódik, szóval a széria hőseivel itt nem fogunk találkozni. Modern dolgokkal itt nem fogunk találkozni, de a Harry Potter világa amúgy sem a technológiáról szólt, szóval ezt a száz évnyi különbséget észre se lehet venni.

Kezelés, kihívás

Az irányításba hamar bele lehet jönni, ráadásul a program mindenben támogat. Tele van segítségekkel, oktató szekciókkal, és ha valamit elfelejtettünk volna, mindennek utána lehet nézni. Sajnos magyar nyelven nem kommunikál, legalábbis egyelőre mert mindig benne van a pakliban, hogy egy későbbi frissítés ezt a hiányosságot orvosolja a feliratok terén.

Sárkányok… goblinok… ellenfélben nincs hiány.

Több nehézségi fokozat van, ami a harcok menetét befolyásolja. A legdurvábbon azért meg lehet izzadni, de az sem halálosan vészes.

A feladatok nem túl komplikáltak, a történetvezetés sem bonyolult, és világosan átjön, hogy az volt a cél, hogy a tinédzser éveik elején járók is élvezhessék a programot.

Konkrétan néha olyan érzésem volt, hogy ez egy gyerekjáték, de hát lássuk be, hogy igazából az egész Harry Potter univerzum kicsit infantilis.

Pazar látvány

Az előzetes ígéretek arról szóltak, hogy a látványvilág olyan lesz, mintha egy új HP animációs filmet látnánk, és ebben az égegyadta világon semmi túlzás nem volt. Akár 4K felbontásban is élvezhető HDR támogatás mellett, amihez persze kellően erős gamer PC, egy új Xbox vagy PlayStation szükséges.

Ilyenkor a grafika szédületesen jó, elképesztően kidolgozott, részletes, az effektek és az animációk gyönyörűek, szóval abszolút az első vonalat képviseli a mai mezőnyben.

A játék gyönyörű, a hangulat szédületesen jó.

Az aláfestő zene, a hangok és zörejek is professzionálisak. A hangulat e két betonbiztos pillérre építkezve pedig fenomenális. Túlzás nélkül állítható, hogy olyan a Hogwarts Legacy, mintha egy interaktív mozit látnánk. A legkisebb apróságokra is odafigyeltek, a nyílt világ él, lélegzik, a többi NPC (nem játékos karakter) is teszi a dolgát, szóval e téren nem lehet semmibe sem belekötni.

Megéri a Hogwarts Legacy?

A 150 millió dollárból, 5 év alatt elkészített Hogwarts Legacy kiadástól függően 18-25 000 forintba kerül jelenleg. A grafika remek, a hangulat remek, a kezelés kiváló, a harcrendszer rendben van, és pazarul idézi meg a könyveket-filmeket, szóval minden hibátlannak tűnik.

De hogy őszinte legyek nekem ennek ellenére voltak ellenérzéseim, pontosan amiatt, amiről már korábban szó esett. Azaz, hogy a Hogwarts Legacy-n érződik, hogy gyerekekre (is) céloztak vele. Emiatt a tapasztalt játékosok számára sokszor túlságosan szájbarágós, lassú, kevés benne az igazi dráma, a sokkoló fordulat, viszont sok a felesleges idétlenség vagy unalmas feladat. De aki először találkozik ilyen jellegű alkotással, arra letaglózó hatást tehet.

Ugyanúgy kapudrog a komolyabb programok világába, mint ahogy maga a Harry Potter is egy ugródeszka a komplexebb, sötétebb és sokszor keserűbb fanatasy lore-ok felé.

Nincs ezzel semmi baj egyébként, ettől függetlenül ez tényleg egy szuper játék, de a helyén kell kezelni.

Roxfort kalandra csábít!

Aki szereti az open world RPG-ket, van gyereke, akivel szeretne együtt játszani, talán maga is Harry Potteren nőtt fel és nosztalgiázni szeretne, vagy felnőttként szeretett bele ebbe az univerzumba, annak nagyon jó szívvel tudom ajánlani. Akkor irgalmatlan sok időt fog vele eltölteni, kifogástalanul szórakozva, ennél többet pedig nem is kívánhat az ember.

The post Csak egy rókabőr, vagy egy drágakő az univerzumban? Ilyen lett az új Harry Potter játék, amitől begőzölt a fél világ appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés