:

Kiderült, mit akar Putyin, komoly offenzívára készülnek az oroszok

Kiderült, mit akar Putyin, komoly offenzívára készülnek az oroszok

A Wagner csoport vezetője szerint akár 3 évig is elhúzódhat még a háború. Az ukránok két héten belül komoly orosz támadásokra számítanak.

Az orosz hadseregben kulcsszerepet játszó Wagner csoport alapító-vezetője, Jevgenyij Prigozsin a hétvégén az orosz tervekről beszélt, így képet kaphatunk róla, mi Moszkva célja jelenleg.

Prigozsin szerint 18-24 hónapig tarthat, amíg az oroszok elfoglalják a Donbászt, Ukrajna ipari központját. Nincs róla döntés, de ha Moszkva úgy döntene, hogy a Dnyeper folyótól keletre fekvő területeket is elfoglalja, az a Wagner szerint 3 évükbe is beletelne. A Kreml eddig leginkább azt kommunikálta, hogy az általa csak „különleges katonai műveletnek” nevezett háború addig tart, amíg „el nem éri a célját”, konkrétumokat nem mondtak erre vonatkozólag.

A Donbászt Luhanszk és Donyeck régiók alkotják, amelyeket jogilag Oroszország egyoldalúan már elcsatolt, de nem ellenőrzi a területek 100 százalékát.

Bahmut, 2023. február 10. Ukrán tüzérek lövészárokban a frontvonalon, a Donyecki területen fekvõ Bahmut közelében 2023. február 8-án. MTI/AP/Libkos

Keleti front: nagy készülődés, egyre erősödő intenzitás

Az ukrán katonai hírszerzés szóvivője, Andrij Csernyak a Kyiv Postnak azt mondta, hogy „az orosz hadvezetés nem rendelkezik elegendő erőforrással a nagyszabású támadó akciókhoz”. Az ukrán vezetés így is arra számít, hogy február 24-éhez, a háború kitörésének egyéves évfordulójához közeledve egyre intenzívebbek lesznek a harcok, sőt katonai elemzők szerint már a múlt héten megindulhatott az orosz katonai hadművelet.

Az Foreign Policy múlt héten arról írt egy forrása alapján, hogy az ukrán hadsereg becslése szerint

Oroszország már 1800 harckocsival, 3950 páncélozott járművel, 2700 tüzérségi rendszerrel, 810 (szovjet korabeli) rakéta-sorozatvetőt, 400 vadászgéppel és 300 helikopterrel áll készen az új támadási hullámra.

Hivatalosan az ukrán fél nem adott ki ilyen információkat. Az biztos, hogy komoly csapatösszevonásokat hajtottak végre az oroszok, kérdés, ebből mennyit vetnek be ténylegesen a fronton. A Pentagon szerint az orosz csapatok rosszul kiképzettek és rosszul felszereltek.

Az oroszok nyár óta ostromolják Bahmutot, ősszel komoly kudarcokat szenvedtek el Harkiv alatt és a keleti front több szakaszán. Moszkva azon dolgozik, hogy legalább taktikai sikereket tudjon felmutatni, majd megfordítsa a hadi helyzetet és visszavegye a kezdeményezést. Az ukrán sereg ugyan komoly erősítést kaphat, több mint 140 tank érkezik a nyugati szövetségesektől, de időbe telik, amíg ezek a frontra érkezhetnek (ki kell képezni a személyzetet, meg kell oldani a logisztikát is és több tankot harcképessé kell tenni).

The post Kiderült, mit akar Putyin, komoly offenzívára készülnek az oroszok appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés