:
Breaking News

A Quaestor-vagyon ékköve tizedáron került Tiborcz üzlettársához

8,2 milliárdért vett stadiont, plázát és hotelt Paár Attila, de ennek csak töredékét kellett kifizetnie.

Talán Paár Attila, Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak korábbi üzlettársa sem csinált még olyan bomba üzletet, mint Győrben az ETO Park árverésén, írja a 24.hu. Az építőiparban működő, megrendelésekkel elhalmozott WHB (West Hungária Bau) tulajdonosa az elmúlt időszakban mélyen áron alul szerzett meg nagy értékű ingatlanokat, köztük az ETO 14 ezer férőhelyes futballstadionját, valamint az annak szomszédságában lévő, négyszintes bevásárlóközpontot és egy jól menő szállodát.

Az újság információi szerint Paár, miután papíron 8,2 milliárdos ajánlattan nyert a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRN) árverésén,

ténylegesen csak 820 millió forint körüli összeget fizetett meg az egykori Quaestor-vagyon darabjaiért.

A Paár által aláírt adásvételi szerződés szerint a cégnek a kikiáltási ár 10 százalékát kellett csak befizetnie, 7,4 milliárdot pedig egy jelzálogkövetelés fejében „megfizetettnek” nyilvánítottak. Ráadásul a milliárdos cége még ezt a 10 százalékot is visszakaphatta más forrásból, sőt az ügylet végén a zsebében maradt még egy körülbelül 10-11 milliárd forintos jelzálogkövetelés is, amit a csődbe ment Quaestor-csoport felszámolásában később még érvényesíthet.

Paár Attila becsült vagyona számításaink szerint az elmúlt egy évben közel 20 százalékkal nőtt, legutóbb 49,1 milliárd forintra becsültük. Ezzel a 34. helyre került a Forbes legfrissebb milliárdoslistáján.

Több ebből Többségi részesedést szerzett Tiborcz István egyik cége egy másikban Bűnügyi zár alatt lévő hotel vándorolt a Quaestortól Mészárosig, majd onnan Tiborczhoz Végre üzent a magyar tőzsdesztár a részvényeseknek: mondjatok nemet a Mol-Tiborcz-Jellinek-féle ajánlatra

Hogy jön ide a Quaestor?

Az állami felszámoló cég 2021 utolsó napjaiban hirdette meg árverésre a Quaestor-csoport sokáig bűnügyi zár alatt tartott győri ingatlanait, az ETO-stadiont és a körülötte kiépített létesítményeket, majd összesen 10 milliárd forint kikiáltási áron el is adta azokat. Az NRN az árverésen két csomagba pakolva verte dobra az akkor még külön-külön nyilvántartott ingatlanokat, írja a 24.hu.

A nagyobbik csomagot, benne hat ingatlannal, 8,2 milliárdos kikiáltási áron hirdették meg. Közülük három elem volt igazán értékes:

a 14 ezer férőhelyes futballstadion, 1,3 milliárdért,az ETO Park bevásárlóközpont, 4,7 milliárdért,és az ETO Hotel, 1,7 milliárdért.

A kisebbik, két darabból álló csomagot 1,85 milliárd forintért hirdették, és az edzőközpont egyik kevésbé értékes része mellett egy óriási, a plázát, a hotelt és a stadiont körülölelő parkoló volt benne.

Az árverést 2022 januárjában tartották meg, a csomagokra egy-egy érvényes ajánlat érkezett, egy kicsi, bevétellel nem rendelkező cégtől, a Paár tulajdonában lévő Barlinek Kft.-től. A cég végül csak a nagyobb csomagot vette meg, a kisebbik esetében az állam élt az elővásárlási jogával.

A két vevő aztán egymás között teljesen átrendezte a tulajdonviszonyokat, tavaly nyár elején a stadion és az edzőközpont nagyobbik része átkerült az államhoz, ami viszont átadta a Barlineknek az óriásparkolót. Az osztozkodásról egyik érintett sem tett közzé információkat. A folyamat 2022 végén zárult le.

A 24.hu teljes cikke itt olvasható.

Borítókép: Paár Attila, a kivitelező West Hungaria Bau Kft. ügyvezető igazgatója időkapszulát helyez el a győri Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ alapkőletételén 2017. július 13-án. Tőle jobbra Borkai Zsolt polgármester, Földesi Péter rektor, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Peter Kössler, az Audi Hungaria Zrt. igazgatósági elnöke és Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Zrt. igazgatósági tagja, személyügyi igazgató – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

The post A Quaestor-vagyon ékköve tizedáron került Tiborcz üzlettársához appeared first on Forbes.hu.