:

Olyan filmeket hoznak az országba, amikről kár, sőt ciki lett volna, ha lemaradunk

Olyan filmeket hoznak az országba, amikről kár, sőt ciki lett volna, ha lemaradunk

A Cinema Niche csapata olyan nemzetközi fesztiválkedvenc művészfilmeket hoz Budapestre, amik máshogy sosem kerülnének a széles vászonra. Hisznek a mozi közösségteremtő erejében, ezért a premierek után hajnalig tartó bulikon várják a közönség visszajelzéseit. Ajánló a februári Forbes magazinból.

A Cinema Niche 2018-ban indult, az egykori – és jelenlegi – Magyarhangya nevű, szerzői filmeket forgalmazó független cég munkatársainak kezdeményezésére. „Láttunk a filmfesztiválokat járva olyan nagy kaliberű, izgalmas filmeket, amiket túl rizikós hagyományos moziforgalmazásban elhelyezni,

de kár, sőt ciki lett volna, ha az érdeklődő magyar közönség lemarad róluk”

– mondja Donáth Péter, a Cinema Niche alapítója.

Első vetítésük 2018-ban a Corvin moziban volt, ezt követte a Bem, majd a harmadik filmnél jutottak el a Toldiba, ami mostanra a premiervetítések állandó helyszíne lett. Miután minden mozi bezárt a járvány idején, a Niche-vetítések is elmaradtak. Az alapítók elengedték volna projektet, ha nem csatlakozik az alapítók mellé a csapat legfiatalabb tagja, Rév Dániel. (Ő Rév Marcell Emmy-díjas operatőr öccse – a szerk.) Hároméves szünet után 2022 nyarán, Apichatpong Weerasethakul Memoria című filmjével tértek vissza és értek el áttörést az eddig szárnypróbálgatásoknak tűnő projektben.

Rév Dániel és Donáth Péter, a Cinema Niche két kulcsfigurája. Fotó: Orbital Strangers

A premierek utáni bulik a Toldi Klubban Dani nevéhez kötődnek, korábban a barátai általalapított Barcode nevű, hiphop és rap fókuszú bulisorozat egyik szervezője lévén már jól ismerte a toldisokat. Így valósították meg azt a hazai szinten egyedülálló élményt, hogy a moziteremből kilépve a néző a táncparketten, egy kar-nyújtásnyira a bárpulttól találja magát.

2023-ra felgyorsultak az események körülöttük: január végén Elvis Presley unokája, Riley Keough és Gina Gammell cannes-i sikerfilmjét, a War Ponyt a Toldiban és az Urániában is vetítették. Pár hete elindult a Patreon-oldaluk, ahol a növekedésükhöz gyűjtenek támogatókat. Márciusban jön a nyolcadik Cinema Niche-cím, nemcsak a fővárosba. Emellett pedig folyamatosan vadásszák az új címeket.

A teljes cikk a februári Forbes Magazinban

A magazinból kiderül, milyen címmel készülnek márciusra, hogyan választanak új címet, melyik vidéki városban tartanak vetítéseket, valamint arról is szó esik, hányszor néznek meg egy Niche-filmet a premier előtt.

The post Olyan filmeket hoznak az országba, amikről kár, sőt ciki lett volna, ha lemaradunk appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés