:
Breaking News

Piszok drága az új Samsung csúcstelefon, de legalább nem jellegtelen, és nincs gyenge pontja

Piszok drága az új Samsung csúcstelefon, de legalább nem jellegtelen, és nincs gyenge pontja

Megéri megvenni a Samsung Galaxy S23 Ultra mobilt egy vagyonért? És ha igen, kinél válhat be? Keményen megkínoztuk, hogy megnézzük mire képes! Teszt!

A prémium ligás okostelefonok piacán is vitézkedő gyártóknak nincs könnyű dolguk. Itt már a legkisebb hiba sem fér bele, hiszen egy drága terméktől alapkövetelmény, hogy minden fronton elit szintet hozzon.

Azaz, hogy gyors legyen, sokáig bírja az akksi, hibátlan legyen a képminőség, és lehessen vele szuper képeket, illetve videókat készíteni. Emellett pedig a potenciális vevők azt is joggal várják el, hogy a pénzükért valamilyen komoly extrát is kapjanak, amely kiemeli a modellt a mostanra gigantikussá duzzadt termékóceánból.

A jó élet Szalai Péter
Első kézből: ennyibe fognak kerülni itthon a Samsung új csúcsmobiljai
A jó élet Szalai Péter
Jellegtelen luxus: mindent tud a nagyra törő kínai csúcstelefon
A jó élet Szalai Péter
Brutálisan drágák az új Apple cuccok, de az igazi forradalom idén (is) elmaradt
A jó élet Szalai Péter
Tud a Huawei iPhone gyilkos telefont csinálni?

Ez utóbbin vérzett a közelmúltban a Honor, a Huawei és az Apple nálunk járt csúcsmodellje is, tehát a nagy nevek is botlanak néha. Épp emiatt bőven benne volt a pakliban, hogy a Samsung most bemutatott, idei évre szánt top telefonja, a Galaxy S23 Ultra sem ugorja meg a lécet. Szerencsére azonnal kaptunk belőle egy példányt kölcsön, és ki tudtuk próbálni, hogy hogyan teljesít élőben.

Karakteres külső

Az Ultra a hagyományos kialakítású, tehát nem a jelenleg legmenőbbnek számító hajtogatható telefonok közé tartozik. De érezhetően mindent megtettek azért, hogy egy olyan mobilt tegyenek le az asztalra, amely azonnal tükrözi gazdájának státuszát, magyarul süt róla, hogy sokba került!

A hátlap elegáns.

A képernyő oldala enyhén hajlított, a káva ultrakeskeny, a készülékház formatervezett, és láthatóan minőségi anyagokból készült.

Elődeinél kicsit szögletesebb, de ez jól áll neki, markáns karakterrel bír, azonnal felismerhető, és megkülönböztethető, ami nem túl gyakori ebben a termékkategóriában sem ma már.

Szép nagy lapát, hiszen a hossza 16,3 centiméter, a szélessége 7,8, aminek megvannak az előnyei és hátrányai egyaránt. Amellett, hogy figyelemfelkeltő, és hatalmas képernyő alkalmazását teszi lehetővé, a hordozhatóságot és akár a kezelést is megnehezítheti.

Jól áll neki a szögletes dizájn.

A kisebb tenyerűek számára kényelmetlen lehet a fogása, az egykezes használatot pedig gyakorlatilag el lehet felejteni. Ám az is igaz, hogy egyáltalán nem csúszkál, a gombok jó helyen vannak, nem lötyögnek. Az nem tetszett, hogy az analóg fejhallgató csatlakozót lespórolták róla a mai trendeknek megfelelően.

Jó nagy lapáttelefon. A kis tenyerűeknek ez gondot is okozhat.

Viszont az szuper, hogy a termék víz- és porálló, és felszerelték a Gorilla Glass Victus 2 védőüveggel, ami a karcolásoktól, berepedéstől is megóvja a kijelzőt.

Bitang belső

Megkapta az androidos világ legerősebb processzorát (Snapdragon 8 Gen 2), amelyet ráadásul a Samsung mérnökei által e készülékhez optimalizálhattak, és mellé 12 GB RAM-ot is pakoltak. Ez a hardverkombináció pedig döbbenetes teljesítmény leadására képes, a tesztméréseink alapján e téren a Samsung S23 Ultra ott van a világ legjobb három telefonja között.

A szintetikus tesztek alapján a világ egyik legerősebb telefonja.

Ennek köszönhetően pedig szó szerint mindenre alkalmas amire ma telefont használni szoktak.

A netezés, chatelés, levelezés, navigáció, videóvágás és képfeldolgozás villámgyors, a nagy felbontású HDR videók meg sem döccennek, és a legjobb 3D grafikájú komplex játékok is hibátlanul futnak.

Az előzetes pletykák arról szóltak, hogy a hűtésen rengeteget dolgoztak, ami érthető, hiszen az ilyen szintű modellek már hajlamosak kegyetlenül átforrósodni. A szakik jó munkát végeztek, amikor teljes gázzal zakatolt a hardver akkor is csak 37,8 fokig melegedett, tehát kellemetlenné nem hevült. 5000 mAh-s akkumulátorral látták el, korrekt, de nem kiemelkedő kapacitásnak számít.

A legdurvább játékok is úgy futnak, mint az álom.

Ebből fakadóan sajnos az üzemidő is messze van a világcsúcstól. És az is tény, hogy maximum 45 wattos töltést támogat, ami azt jelenti, hogy durván 70 percre van szüksége, amíg teljesen lemerült állapotról indulva telepumpálja magát energiával. E téren viszont a kínai riválisok már sokkal előrébb járnak, hiszen már akadnak olyan modelljeik, amelyek ezzel bő 20 perc alatt megvannak.

Használattól függően 8-12 órát lehet belőle kihozni 50 százalékos fényerő mellett, ami azért rendben van.

A hangzás terén hozza az átlagos mobilos színvonalat, azaz a basszusok érzékelhetetlenek a megszólalás kicsit zajos, kifejezetten steril, szóval a hangminőség elég szörnyű. Azért egy fül- vagy fejhallgatóval már sokkal jobb a végeredmény.

Király képminőség

6,8 hüvelykes, 1440 x 3088 képpont felbontású, Dynamic AMOLED kijelzője fantasztikus képminőséget produkál. A részletesség kiváló, a fekete tökéletes, a kontraszt jobb nem is lehetne, a színek ragyogóak, valósághűek. A maximális fényereje 1765 nit a méréseim alapján, ennek köszönhetően a HDR anyagok visszaadása igen látványos.

A kép minősége nagyon rendben van.

Másodpercenként 120 képkoca megjelenítését biztosítja, ami tökéletesen folyamatosnak tűnő mozgást szavatol. A betekintési szög hibátlan, szóval ha teljesen oldalról nézzük a kijelzőt, akkor sem torzulnak, fakulnak a színek. Egyszerűen nem lehet mibe belekötni e téren.

Képalkotás

A várakozásoknak megfelelően, és az elődök példáját követve ez a készülék is sokoldalú képalkotási lehetőségeket biztosít. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hátlapra több, egészen pontosan négy kamerát pakoltak.

Rengeteg kamera került a hátlapra.

A legtöbbet használt főkamera maximális felbontása 200 megapixel, és a sötétben is lehet vele remek fotókat lőni.

Az ultraszéles látószögű egység nagyon hasznos lehet, ha nem tudunk eléggé távol menni a célponttól. A három és tízszeres nagyítást kínáló zoomkamerák pedig épp ellenkezőleg, akkor válhatnak be, ha nem vagyunk elég közel. (A galériában a telefonnal készült képek láthatóak.)

+ 11 kép a galériában + 11 kép a galériában

Ezek hasznosak, szép képek hozhatóak össze velük, de csak akkor ha van némi fény. A sötétet elég rosszul tűrik, ilyenkor általában elmosódott és/vagy zajos lesz a végeredmény. A videós tulajdonságai nagyon jók, megoldott a 8K rögzítés is, nem hiányzik a stabilizátor sem, ami segít kiküszöbölni a mozgásból vagy kézremegésből fakadó anomáliákat. A szuperlassítás, lassítás és portré opciókkal pedig igen látványos anyagok hozhatóak össze.

Extrák

A bevezetőben szóba került, hogy az ember joggal vár el extrát egy drága telefontól, és ezeket a Galaxy S23 Ultra biztosítja is. És itt nem csak a dizájnra, a hatalmas képernyőre vagy a kamerarendszerre kell gondolni. A termék ugyanis rendelkezik egy saját aktív tollal, amely a készülékház belsejébe dugható.

Baloldalt látható a készülékházba dugott toll.

E periféria érzékeny a nyomásra, azaz annál vastagabb vonalat húz a képernyőre minél erősebben nyomjuk rá. Lehet vele jegyzetelni (a szoftver képes azonnal nyomtatott betűre átírni a kézírást), szerkeszteni, kijelölni és természetesen rajzolgatni is.

A megfelelő szoftverek segítségével profi-félprofi grafikai munkák vagy művészi alkotások is összehozhatóak a segítségével.

A toll egyébként távirányítóként is használható: van rajta programozható gomb, illetve a szenzorok segítségével a mozgásokhoz is rendelhetőek parancsok. Így például a segítségével a távolról exponálhatunk, ami kifejezetten hasznos lehet, ha valahova csak letámasztottuk a modellt, és várjuk a megfelelő pillanatot a fotózásra.

Az aktív toll nagy extrája.

Emellett meg kell még említeni a Knoxot, ami a Samsung saját biztonsági ökoszisztémája, és amelyet szintén megkapott a termék. Ez egy több lépcsős rendszer, amely digitális és fizikai megoldásokat egyaránt tartalmaz. A cél pedig az állományok, jelszavak, illetve magának az adattároló egységnek a védelme, amelyt a Knox hatékonyan ellát.

Ez pedig például azok számára, akik érzékeny információkkal dolgoznak, akár vásárlási döntést is befolyásolható tényező lehet.

Minden szép, minden jó?

A Samsung Galaxy S23 Ultra egy abszolút első osztályú okostelefon, amely hozza azt, amit ma egy prémium kategóriás terméktől kapni szeretnénk.

Viszont ez az árán is meglátszik, ez nem is lehet kérdés. A legnagyobb tudású, 1 TB-os tárolókapacitással ellátott változatért 790 000 forintot kérnek el, az 512 GB-os változat 670 00-et kóstál, és a belépő szintű 256 GB-os verzió is 609 000 forintba kerül.

Én személy szerint nagyon elégedett voltam vele, gyenge pontja nincs, jó szívvel tudom ajánlani annak, aki egy presztízs termékre vágyik, és aki tud, valamint persze akar is ennyi pénzt kiadni egy okostelefonért.

Hirdetés

Cimkék

Keresés