:

Hová tűnt Vajna Tímea vagyona?

Idén sorozatban másodszor fordult elő, hogy Vajna Tímea lemaradt a Forbes milliárdoslistájáról. Összefoglaljuk, mi történt a Vajna-vagyonnal az elmúlt években, és mi az, amit most tudni lehet Vajna Tímea örökségéről.

Minden évben akad néhány olyan milliárdos, aki lemorzsolódik a Forbes gazdaglistájáról. Az elmúlt három évből összesen tizenegyen vannak, akik korábban már szerepeltek, most mégsem kerültek fel a legfrissebb, tavaly év végén megjelenő, 50-es listára. Köztük van Andy Vajna filmproducer, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős egykori kormánybiztos özvegye, Vajna Tímea is. Utoljára két éve szerepelt az összeállításban, akkor 38,6 milliárd forintos becsült vagyonnal.

Andy Vajna 2016-ban szerepelt először a Forbes milliárdoslistáján, 44,9 milliárddal debütált. A legmagasabbra a 2018 végén, a halála előtt néhány héttel megjelenő listánkon becsültük vagyonát, ekkor számításaink alapján 67,3 milliárd forintos vagyonnal rendelkezett. Ennek nagy része reklám- és médiaérdekeltségekből (TV2, Atmedia, Rádió 1), ingatlanokból, valamint a koncessziós jog miatt aranytojást tojó tyúknak számító kaszinókból (Las Vegas-csoport) állt. 2019-től, halála után már Vajna Tímea szerepelt a listán, ő összesen kétszer került fel: 2019-ben 37, 2020-ban pedig 38,6 milliárd forintos becsült vagyon állt a neve mellett.

De mi történt azzal a vagyonnal, ami egykor a 16. helyre juttatta a filmmogult, ám mostanra akkorára apadt, hogy az özvegyének az 50. helyhez sem volt elég?

2019. január

Andy Vajna 2019. január 20-án hunyt el. Szinte azonnal egyértelművé vált, hogy az öröklés menete nem lesz egyszerű. Eleve sok olyan érdekeltsége volt, amit nem saját néven tulajdonolt, hanem hozzá köthető külföldi cégek tulajdonában állt, esetleg mindössze résztulajdonosként állt a cég mögött. Megkavarta a helyzetet az is, hogy nem volt egyértelmű, mi az, ami valóban hozzá tartozik, és mik azok a vagyonelemek, amelyekre a kormány és környezete is igényt tart a halála után. „Anélkül, hogy ismernénk Vajna végrendeletét, abban biztosak lehetünk, hogy nem az fog történni, hogy a cégek működnek tovább, csak éppen a végső haszonhúzó már nem a filmmágus lesz, hanem a felesége, Vajna Tímea” – írta az (akkori) Index 2019 januárjában. Így is lett, a vagyont valóban több irányban osztották végül szét.

Több ebből Gazdaglista: senki nem esett még akkorát a topmilliárdosok közül, mint most Mészáros Lőrinc Garancsi nagyobb kaszinókirály lehet, mint Vajna, új kaszinó nyithat a Balatonon

2019. április-május

A Vajna-birodalom egyik zászlóshajójának számító TV2 sorsa viszonylag hamar eldőlt. A társaságot Vajna még 2016-ban vette meg, a Forbes akkori becslése alapján nagyjából 19,6 milliárd forintért. A TV2 Vajna halála után néhány hónappal, 2019 májusában került hivatalosan is Mészáros Lőrinc üzleti köréhez, egészen pontosan Vida Józsefhez, a Takarékbank akkori elnök-vezérigazgatójához, a jelenlegi listánkon a 23. leggazdagabb magyarhoz.

A színfalak mögött azonban már jóval hamarabb eldőlhetett, kié lesz a csatorna.

A G7 már a májusi deal előtt arról írt, hogy a cégben közvetítőként 2016-ban feltűnt egy cinkotai nő, akit több szál vezetett Vidához. A Válasz Online tavaly februárban írt hosszú cikket arról, hogy Mészáros köre már négy nappal Vajna halála után átvette az irányítást az ország második legnézettebb kereskedelmi tévéje felett. 

A TV2-ügy azonban egy másik szál miatt is érdekes volt: a csatorna tulajdonviszonyainak újrarendezése kapcsán derült fény arra, hogy Andy Vajna örököse Vajna Tímea. Áprilisban ugyanis ő írt alá egy, a TV2 csoport eladásához köthető ügyletről szóló dokumentumot mint az Andrew G. Vajna Recovable Trust (Andy Vajna bizalmi vagyonkezelője) örököse és kedvezményezettje. A vagyonkezelőt Vajna Tímeán kívül még egy ember képviselte, a milliárdos egykori üzlettársa, Samuel Russell Falconello.

Az továbbra sem volt egyértelmű, hogy Vajna vagyonából pontosan mi volt az amerikai vagyonkezelő tulajdonában akkoriban. Az azonban bizonyossá vált, hogy Vajna több tízmilliárdos magyarországi vagyonának egy része azé a vagyonkezelőé, aminek kedvezményezettje Vajna Tímea lett. Mindez annak lehetett a következménye, hogy a filmmogul a halála előtt nekiállt átszervezni a cégbirodalmát – erre ebben a cikkben nem térünk ki bővebben, de a G7 annak idején részletesen beszámolt a folyamatról.

Andy Vajna nemcsak a cégstruktúrát rendezte át a halála előtti hónapokban, de el is adott. Két hónappal a halála előtt megvált például a többek között a Borsot, a Délmagyarországot, valamint a Kisalföldet kiadó Lapcom Zrt.-től. Ennek új tulajdonosa Mészáros Lőrinc lett (a Mediaworksön keresztül), aki rögtön tovább is ajándékozta a frissen létrehozott, kormányzati hátszelű Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA-nak).

2019. ősz

Az események 2019 őszén pörögtek fel. A HVG ekkor tárta fel az AV Perfect Kft. cégbíróságra leadott iratait böngészve, hogy az eredeti végrendelet hiányában Vajna Tímea lesz Andy Vajna örököse. A dokumentumokból kiderült, hogy bár Vajna 2018. március 7-én végrendeletet írt, az eredeti példány „nem volt fellelhető”, ezért a közjegyző nem tudta figyelembe venni a hagyatéki eljárás során.

A hagyatéki vagyonként az AV Perfectet határozták meg, 123 millió dolláros (akkori árfolyamon 37,3 milliárd forintos) értékkel. Ezt a céget Vajna a halála előtt két hónappal hozta létre, hivatalosan majd’ egy évvel később, október 1-én került Vajna Tímea nevére. Az AV Perfect fontos szerepet kapott a Vajna halála előtti átrendeződéskor: a magyarországi érdekeltségek egy Vajnához köthető amerikai cég, a Cinergi Pictures Entertainment tulajdonába kerültek, aminek fele a frissen alapított AV Perfect Kft.-é lett.

Az AV Perfect mellett a hagyatéki vagyon részeként jelölték meg

az AV Holdings nevű céget, egy Bentley-t, három bankszámlát, műkincseket, valamint egy 1994-ben létrejött produceri szerződésből származó díjazást.

Ezek értékét azonban nem tüntették fel, mint ahogy a hagyatéki tartozások pontos összegéről sem lehetett pontos adatot látni, azt pedig még mindig nem lehetett tudni, hogy milyen vagyonelemeket takar pontosan a 123 millió dolláros érték, azaz maga az örökség.

Szintén 2019 végén, az év végén megjelenő milliárdoslistánk kapcsán megkerestük Vajna Tímeát, aki akkor megerősítette, hogy az AV Perfect értékében benne vannak a kaszinók. „De ebből lejön még pár millió dollár, amit ki kell fizetnem: Andy kötelezettségei, hitelek, volt feleség stb.” – tette hozzá. Ősszel kapott nagyobb hangsúlyt Falconello szerepe is: a 24.hu frappánsan úgy foglalta össze az öröklés során kialakult szituációt, mintha Vajna Tímea gyámság alá került volna, mivel csak együttes aláírási joga volt néhai férje üzlettársával.

2020. május

A kaszinóbirodalom végül 2020-ban cserélt gazdát, a jelenleg 12. leggazdagabb magyar,  Garancsi István, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf tulajdonába került. Szalay-Bobrovniczky helyét azóta Habony Árpád, Orbán Viktor miniszterelnök rejtőzködő tanácsadója vette át.

Az új bejegyzett tulajdonos a Garinvest Projekt Zrt. nevű cég lett, aminek akkori beszámolójából lehet tudni, hogy 19,5 milliárd forintos értéken kerültek be a kaszinók. A befektetett pénzügyi eszközök soron legalábbis ezen az értéken szerepelt az öt fővárosi kaszinót üzemeltető Las Vegas Casino Zrt.

Vagyis nagyjából ennyi lehetett a vételár.

2021. szeptember

A Forbes írta meg elsőként, hogy 2021. szeptember elsején megindították a végelszámolási eljárást a hagyatéki vagyont tömörítő AV Perfect Kft. ellen, azaz kivették a magyarországi láncszemet az örökséget kezelő cégek struktúrájából. A vagyonkezelő mögött még 2020-ban jelent meg a Las Vegas-i VMT Holdings LLC, amiről Vajna Tímea a Forbes kérdésére megerősítette, hogy ő a végső tulajdonos, azaz a cég továbbra is az ő kezében maradt.

A felszámoláskor az AV Perfect felszámolás után leadott alapítói határozata alapján a cégből 1 529 278 dollár (azaz nagyjából félmilliárd forint) osztalékot vettek ki, az összeget azonban beleszámították a társaság felé fennálló, összesen 1,6 millió dolláros tartozásba, tehát az összeg nem került a tulajdonoshoz.

2022. május

Vajna Tímea öröksége kapcsán a legfrissebb infó tavaly májusi, bár a teljes örökségnél kisebb összeget érint. Ekkor jelentette be egy Instagram-sztoriban, hogy megszerezte az amerikai állampolgárságot. A kérdés az anyagiak miatt is fontos lehetett számára: körülbelül 3 milliárd forintnak megfelelő összeg volt letétbe helyezve amerikai bankszámlákon, amihez csak azt követően férhetett hozzá, hogy megszerezte az állampolgárságot.

Érdekel!

Mekkora vagyona lehet most Vajna Tímeának?

Bár az 50-es listára való felkerüléshez már nem elég a vagyona, a szokásos becslést az elmúlt két évben is elvégeztük.

Vajna Tímea vagyona a legutóbbi becsléseink alapján körülbelül 32-35 milliárd forintra tehető, azaz nagyjából 1-4 milliárddal marad el az utolsó helyezettől, Laczay Pétertől és családjától (a végső becslés a forint aktuális értékétől függ). Mivel az amerikai cégadatokra nem látunk rá, a becsléskor az AV Perfect legfrissebb elérhető adataiból, ezen belül is a saját tőkéjéből indultunk ki, és a módszertanunknak megfelelően itt is alkalmaztuk a 90 százalékos likviditási diszkontot.

Mivel Vajna Tímea megerősítette, hogy a cégben benne vannak a kaszinók is, ezeknek a vételárát nem adtuk hozzá külön a végösszeghez, arra azonban nincs rálátásunk, hogy a Las Vegas csoport körülbelül mekkora értéket képviselt a hagyatéki vagyonban, azaz hogy

mennyire köthetett jó üzletet az eladással Andy Vajna özvegye.

A cikk kapcsán kerestük Vajna Tímeát, de a kérdéseinkre nem válaszolt.

The post Hová tűnt Vajna Tímea vagyona? appeared first on Forbes.hu.