:
Breaking News

Tom Brady, a legenda, aki a pályán kívül is megdöntött minden rekordot

Tom Brady, a legenda, aki a pályán kívül is megdöntött minden rekordot

Tom Brady visszavonult. Immár végérvényesen – de nemcsak a pályán nyújtott teljesítménye miatt az amerikaifutball legnagyobb alakja. Íme, Tom Brady, a milliárdos. Bukott az FTX-en, de keresett több mint 500 millió dollárt.

Az észak-amerikai profi amerikaifutball-ligában (NFL) posztján minden idők legeredményesebb játékosaként vonul vissza Tom Brady. Az amerikai major ligákban a draft-rendszerrel és egyéb pénzügyi szabályokkal erősen kiegyenlítik az esélyeket, így ritkán alakulnak ki a sportágat hosszú évekig meghatározó dinasztiák. Így még inkább csodaszámba megy az, amit az irányító Tom Brady elért: hét Super Bowl-győzelem, vagyis hétszer lett a liga bajnoka (hatszor a New England Patriotsszal, egyszer a Tampa Bay Buccaneersszal).

A 45 éves Brady úgy vonul vissza, hogy nem kérdés, helye van a Hall of Fame dicsőségek csarnokában. Elképesztő rekordokat ért el a pályán, 89 214 passzolt yard és 649 passzolt touchdown van a neve mellett és a hét bajnoki gyűrű. Felfoghatatlan magasságok ezek az NFL-ben. Az anno hatodik körben draftolt irányító háromszor lett a liga legérértékesebb játékosa (MVP). Ahogy a pályán, úgy azon kívül is ott van messze az élen a számokat tekintve: többet keresett, mint a bármelyik másik játékos a liga történetében.

Az amerikai Forbes becslése szerint Brady 23 NFL-szezonja alatt nagyjából 525 millió dollárt keresett, ebből 200 milliót a pályán kívül, szponzorációs és reklámszerződésekből.

Évekig minden megkeresést visszadobott

Pedig maga Brady sokáig tényleg csak a pályára koncentrált és sorra dobta vissza a megkereséseket. 2019-ben csupán 12 millió dollárt keresett a pályán kívül, ezt az összeget azóta megnégyszerezte.

Ma már olyan márkák arca, mint a Fanatics, a Hertz, a Subway és az Under Armour.

A sportruha-kereskedés Fanatics szerint Brady meze még tavaly is a 10 legkeresettebb között volt az amerikai piacon. Alapítóként és társbefektetőként is egyre aktívabb, média, technológiai és egészséges táplálkozással foglalkozó cég is van az érdekeltségében, és természetesen már van Brady ruhakollekció is.

Legújabb befektetése, hogy beszállt az egyre népszerűbb amerikai pickleball bajnokság (Major Pickleball Leauge) franchise-hálózatába is csapattulajdonosként. A pickleball a ping-pong, a tollaslabda és a tenisz ötvözete, Amerika leggyorsabban fejlődő sportága. Brady a korábbi világelső Klim Cjissters teniszcsillaggal együtt lett az egyik csapat tulajdonosa a (két kategóriában) 24 szereplősre bővült ligában, a befektetői konzorcium fele nők tulajdonában van amúgy (elismert alapkezelők is csatlakoztak hozzájuk, többek között). A sportágban egy másik, most visszavonult NFL-irányító legenda, Drew Brees is fantáziát látott, ős franchise-tulajdonos.

Brady 2022-ben már bejelentette, hogy visszavonul, de pár hét múlva visszakozott és újra csatlakozott a Martalócokhoz. A 45 éves ikonnak nehéz éve volt pályán és azon kívül is. Ha nagy nehezen, de elvitte a rájátszásig a csapatát, ott aztán egyből ki is estek a Dallas Cowboys ellenében. A SuperBowlra reális esélye nem volt.

Az NFL egyik legnagyobb problémája a nepotizmus – nagyinterjú Buday Zoltánnal

Viharos év volt ez: FTX-bukta, válás

Brady egész komoly startup-portfoliója is van. Ebből kiemelkedik az Autograph, amelyben a kockázatitőke-iparban nagyágyúnak számító Andreessen Horowitz is beszállt. A sportolóknak és előadóművészeknek ún. NFT-k elindításában és népszerűsítésében segítő platformnak Brady a társelnöke és igazgatótanácsba is beült. Tavaly januárban a cég 170 millió dolláros befektetési kört zárt (összesen 200 millió dollárt tőkét szívott fel eddig), majd partnerségre lépett a PGA Tourral. Ezt követően 2022 nem is alakulhatott volna rosszabbul a cégnek: az NFT piac összeomlott, tavaly decemberre a kereskedési volumen 92 százalékkal esett vissza.

Közben Brady bejelentette, hogy 13 év után elválik feleségétől, Gisele Bündchen szupermodelltől. A megegyezés pénzügyi részletei nem kerültek nyilvánosságra, de makacsul tartotta magát a pletyka, hogy a házaspár szinte a teljes vagyonát kriptoeszközökben tartotta.

Az viszont biztos, hogy maga Brady nagyon lelkesedett a kriptopiacért. Annyira, hogy a csalássorozat után összeomlott FTX kriptotőzsde egyik arca volt feleségével együtt. Ha egész vagyonuk nem is forgott az FTX-en, a csőddokumentumokból már tudjuk, hogy Brady 1,1 millió, Büdchen pedig 690 ezer darab részvényt birtokolt a cégben. A részesedésük az összeomlás előtt 45 millió illetve 25 millió dollárt ért az amerikai Forbes szerint.

Most jön csak a rájátszás

Noha a sisakot a szögre akasztotta, Brady előtt rengeteg feladat áll. A héten kerül az Államokban a mozikba a Paramount Pictures 80 For Brady című játékfilmje, amelynek producere volt, és amelyben ő maga is szerepel. Brady emellett a hírek szerint tavaly májusban 10 éves szerződést kötött a Fox Sportsszal, szakkommentátornak igazolták le. A szerződés egyik feltétele volt, hogy Brady visszavonul, de ettől egy éve visszalépett, egyelőre nem tudni, hogy életbe lép-e a megegyezés (a csatorna nem reagált a megkeresésekre).

Brady végül 45 évesen tényleg abbahagyja, minden jel szerint. Bár az ESPN-nek korábban egy interjúban arról beszélt, hogy 50, de akár 55 éves koráig is tudna játszani, ha akarna. A nagyon szigorú napirendet tartó irányító mindent alárendelt a sportnak, erre gyakorlatilag a házassága is ráment. Az üzleti életben eddig hullámvasút módjára ért el sikereket vagy bukott a mélybe. Pont úgy, ahogy egy jó rájátszás meccs is zajlik. Az igazi rájátszás pedig csak most kezdődik el számára.

Borítókép: csapata, a Tampa Bay Buccaneers búcsúzik legendás irányítójától.

The post Tom Brady, a legenda, aki a pályán kívül is megdöntött minden rekordot appeared first on Forbes.hu.