:
Breaking News

Mesterséges intelligenciával megtámogatott smaragdzöld otthonokból épül a jelen okosvárosa

Mesterséges intelligenciával megtámogatott smaragdzöld otthonokból épül a jelen okosvárosa

30 000 ember számára építenek 12 000 ökoházat, a cél pedig az extrémen energiahatékony, és minimális mértékű nehezen feldolgozható hulladékot termelő élet megteremtése a tömegek számára.

Amikor a Samsung durván fél évvel ezelőtt ismertette Net Zero Home névre hallgató zöld, energiatakarékos otthon koncepcióját, különösebben nem hatott meg az egyébként jól hangzó stratégia. Úgy voltam vele, hogy a konkrétumok nélküli víziókkal tele van a padlás, ilyenekből a múltban kaptunk elég adagot.

Legyél jobb! Forbes 2 perc olvasás
Vannak, akik a fiataloknál is többet tesznek a környezetvédelemért – az idősek
A jó élet Szalai Péter 12 perc olvasás
Ledobták az atomot Las Vegasra – és ettől minden olyan, mint régen
Pénz Forbes 4 perc olvasás
Ezek a bankok függesztik fel a zöld hiteleket – mire kell most nagyon odafigyelni?

Azonban a konszern nem elégedett meg a szép szavakkal, hiszen 2023 elején egy hatalmas ugrást végrehajtva, a valóságban is létező technológiák és termékek segítségével demonstrálta, hogy hogyan ültetné át az ötleteket a valóságba. Sőt, még ennél is tovább mentek…

A cél: Függetlenség

A cél az volt, hogy létrehozzanak egy olyan házat, ami képes magát teljesen függetleníteni a külső energiától, azaz meg tudja teremteni magának a működéséhez szükséges feltételeket. Ehhez alapvetően három dologra van szükség.

Saját energiatermelő eszközökre, ami jelen esetben a tetőre, illetve adott esetben akár a kertbe telepített napelemeket jelent;Olyan megoldásra, amely képes eltárolni az energiát;Termékekre, amelyek a hagyományosnál lényegesen kevesebbet fogyasztanak.

Bár a Samsung gyakorlatilag mindent gyárt, azt okosan felismerték, hogy e három alappillért globálisan biztosítani tudják, ahhoz nyílt rendszerre van szükség. Kidolgoztak egy olyan, mesterséges intelligenciát is használó ökoszisztémát, amelybe bizonyos feltételek teljesülése mellett más gyártók technológiái, fejlesztései és szolgáltatásai is bekerülhetnek.

A Net Zero Home koncepció célja a minden korábbinál zöldebb otthonok létrehozása.

A 2023 januárjában megrendezésre került CES szakkiállításon a vállalat erre konkrét példákat mutatott, hiszen a standján például kiállította az SMA Sunnyboy smart invertereit és akkumulátorait, amelyek integrálhatóak a Samsung saját rendszerébe. Illetve elárulták azt is, hogy az képes együttműködni többek között az egyik legnagyobb iparági szereplőnek számító, német Qcells napelemeivel, vagy a Wallbox elektromos töltőivel.

A zöld házban működő elektronikai eszközök fogyasztásának csökkentését többféleképpen oldották meg.

Egyrészt például olyan chipeket vagy alkatrészeket terveztek, amelyeknek egyszerűen kevesebb energiára van szükségük ugyanolyan vagy nagyobb teljesítmény leadásához, mint a régebbi modelleknek.

Az alacsony fogyasztású elektronikai eszközök képezik az egyik pillért.

Ez utóbbira jó példa a mosógépek inverteres motorja, hatékonyabb tisztítást biztosító, speciális kialakítású dobja, vagy a hűtők belsejének különleges anyaga, amely a korábbinál jobban tartja a hideget.

Az optimalizálás a kulcs

Emellett kiemelt hangsúlyt fektetnek az optimalizálásra is, azaz azt tűzték ki célul, hogy egy-egy ilyen berendezés pontosan annyi energiát fogyasszon, amennyire minimálisan szükség van a kívánt eredmények eléréshez. Ez például azt jelenti, hogy a például a mosógépeket olyan szenzorokkal látják el, amelyek érzékelik a betett ruha mennyiségét, a szennyezettség fokát és ehhez maguktól választják ki a legmegfelelőbb programot. Ebben a folyamatban létfontosságú szerepet játszik a mesterséges intelligencia, amely ráadásul öntanuló funkciókkal is rendelkezik. Azaz folyamatosan gyűjti be az adatokat felhasználóktól, és ezek segítségével teszi hatékonyabbá a termékek működését.

A mesterséges intelligenciát használó szoftver figyeli az egész házat.

Valamint kialakítottak olyan komplex alrendszereket az ökoszisztémán belül amelyek összehangolt működése segíthet radikálisan csökkenteni az energiafogyasztást. Ha mondjuk a fényszenzor érzékeli, hogy süt a nap, vagy a hőmérő jelzi, hogy melegszik a lakás, akkor az automata magától leengedi a redőnyöket, hogy csak egy igen szimpla példát említsünk.

Az egyes eszközök összekapcsolásával automatizált folyamatok hozhatóak létre.

Az ökoszisztémát vezérlő központi egységen futó szoftver folyamatosan monitorozza az egyes komponensek fogyasztását, amit természetesen a felhasználó is lát. Ez több szempontból is hasznos lehet: Egyrészt amennyiben bármilyen anomália lép fel, akkor az azonnal látszódik, a rendszer jelzést adhat, és nem csak mondjuk hónapok múlva derül ki, hogy az egyik eszköz elromlott, és zabálta az áramot.

Nagy kapacitású akkumulátorok tárolják az energiát.

Másrészt pedig ha minden igaz, akkor azt is be lehet állítani, hogy bizonyos fogyasztási szint fölött egyes alacsony prioritású elektronikus eszközök automatikusan kikapcsolják vagy alvó állapotba helyezzék magukat. Természetesen a központi “agy” folyamatosan figyeli az időjárási adatokat, kapcsolatban áll a napelemmel, valamint az okos energiatároló rendszerrel is, így azt is “tudja”, hogy mennyi energia áll rendelkezésre, illetve mi várható e téren a közeljövőben.

Az ötlet nem új, de….

Én először mintegy másfél találkoztam az intelligens ökoház koncepcióval a berlini IFA kiállításon, az akkor még nagymenőnek számító JVC standján.

Számos gyártó több rengeteg terméke integrálható az ökoszisztémába.

Azóta számtalan hasonló ötlet bukkant fel, de ami a Samsung megoldását kiemeli a tömegből, hogy itt már nem skiccekről, látványos ábrákról vagy 3D-s látványtervekről van szó.

A működéshez szükséges komponensek, eszközök, termékek és szoftverek ugyanis rendelkezésre állnak.

Ezeket mind-mind bemutatta a cég, így konkrétan több, mint száz olyan működőképes, kiskereskedelmi forgalomban is kapható terméket, amely egyszerűen integrálható az intelligens ökoszisztémába.

Okos házakból okos város

A terv komolyságát jól mutatja, hogy a Siemens-szel összefogva a Samsung bejelentette a Smart City Project elindítását.

A cél az, hogy egy ilyen ökoházakra épülő fenntartható lakóközösséget hozzanak létre Colorado államban.

Egészen pontosan 12 000 otthont építenek mintegy 30 000 lakos számára. Ha pedig elkészültek az ingatlanok, akkor folyamatosan monitorozzák majd azokat, hogy a kapott adatok segítségével folytassák a fejlesztéseket. A végső cél pedig, hogy tömegek számára teremtsék meg a “nettó zéró életmód” lehetőségét.

Kevesebb hulladék

Az energiatakarékosság mellett egy másik fontos irány, hogy próbálják csökkenteni az elektronikai eszközök gyártása, logisztikája és használata során keletkező hulladék mennyiségét, valamint törekedjenek az újrahasznosításra.

A tengerből kihalászott hulladékból készülnek a csúcsmobilok.

A prémium ligás, hajtogatható telefonjaik készülékháza például nagyrészt feldolgozott egykori halászhálóból készül. De említhető a szórakoztatóelektronikai eszközök távirányítója is, amely apró, hátlapra szerelt napelemekből szerzi az energiát, és nincs szüksége akkumulátorra vagy elemre.

A Patagoniaval együtt fejlesztett szűrőt más gyártóknak is odaadják.

A neves ruhagyártóval, a Patagoniával együtt pedig egy olyan speciális mosógép szűrőt fejlesztettek ki, amely képes jelentősen csökkenteni a mikroműanyag-kibocsátást azáltal, hogy megakadályozza, hogy a mosási ciklus végén az óceánba kerüljenek. Az első olyan mosógépek, amelyekbe már ez az alkatrész bekerül, már idén a boltokba kerülnek. Sőt, a cég nagyon szimpatikus módon elérhetővé teszi a technológiát más gyártók és márkák számára is.

The post Mesterséges intelligenciával megtámogatott smaragdzöld otthonokból épül a jelen okosvárosa appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés