:

Újra emelkedhetnek a gázárak – íme az okai

Újra emelkedhetnek a gázárak – íme az okai

Az enyhe időjárás megmentette az idei telünket, de még így is recesszió, gyorsuló infláció és visszafogott költekezés vár ránk idén.

Az előttünk álló év gazdasági kilátásairól tartott sajtótájékoztatót az Equilor. A befektetési szolgáltató a gázpiaci helyzetről, a gazdasági növekedés és az infláció alakulásáról, valamint a forintárfolyam további pályájáról is ismertette várakozásait.

Megmentett minket az idei tél

Vicces, hogy pénzügyi szakemberként az időjárással kell foglalkozni, de nincs mit tenni – jegyezte meg Török Lajos, az Equilor vezető elemzője a gázpiaci folyamatokról. Márpedig az enyhe tél most kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy az európai gáztározók töltöttségi szintje magas maradt, a holland TTF tőzsdén pedig a gázárak a 300 eurós csúcspont után most a háború előtti 50 eurós szinteken járnak.

Több ebből Újra emelkedhetnek a gázárak – íme az okai Durva esés az árakban: kisebb lesz a német gázár, mint a nem rezsicsökkentett magyar

Az idei tél tehát már jó eséllyel megvan, ha nem jön nagyobb lehűlés a következő hetekben, a jövő évi telünk ugyanakkor még mindig nincs biztosítva.

Egyes elemzések szerint az Európai Unió a kieső 57 milliárd köbméternyi orosz gázból még 27 milliárd pótlását nem oldotta meg.A cseppfolyósított földgáz fogadását biztosító újabb LNG-terminálok átadása még megcsúszhat, ami további szűk keresztmetszeteket okozna a kínálatban.Kína pedig újra megjelenhet a gázpiacon, mint jelentős fogyasztó, miután feloldották az országban a szigorú járványügyi korlátozásokat.

Mindezek eredőjeként az Equilor alapforgatókönyve szerint

a jelenleginél drágábban, 75-100 euró között stabilizálódhat a gáz megawattóránkénti tőzsdei ára.

De még ez az árszint is enyhítené az inflációs és recessziós veszélyeket, javítaná a masszívan mínuszos magyar külkereskedelmi mérleget és csökkentené a rezsicsökkentés hatálya alól kivett, átlagfogyasztási feletti lakossági gázárakat.

Recesszióba léptünk, mert keveset költünk

Tavaly még dinamikusan, 4,5 százalékkal bővülhetett a magyar gazdaság az Equilor szerint, idén azonban már a szerény 0,5 százalékos növekedésnek is örülhetünk majd. Ráadásul ez csak éves átlagban alakul így,

az év elején várhatóan recesszióban lesz a gazdaság, azaz legalább két egymást követő negyedévben csökken a GDP.

A lassulásban-visszaesésben a belső fogyasztás beszakadása játssza a fő szerepet: az emelkedő kiadásaink miatt kevesebb terméket és szolgáltatást vásárolunk. Az infláció miatt emelkedő kamatkörnyezet pedig jelentősen megdrágítja a beruházásokhoz felvett hiteleket, nehéz jó megtérülést elérni. Ez végső soron a vállalati és az állami beruházások visszavágásához vezet.

Interjú Knittel Martin 20 perc olvasás
Súlyos károkat okozott a szakmának, hogy egy forint végkielégítés nélkül küldtek haza embereket – 2023 pedig megjósolhatatlan
Interjú Zsiborás Gergő 21 perc olvasás
Ez eleve irracionális elvárás volt orosz oldalról – interjú az energiapiac jövőjéről

Gyorsul az infláció

Az idei infláció a tavalyi 14,5 százalékról 18 százalékra fog emelkedni az Equilor előrejelzése szerint. Leginkább az import drágulásán keresztül begyűrűző infláció és az ár-bér spirál húzza felfelé az áremelkedést.

Az ár-bér spirál az utóbbi 1-2 év nagy dilemmája a magyar gazdaságban: azt a jelenséget jelöli, amikor az emelkedő árak miatt az alkalmazottak a fizetésük növelését kérik a munkáltatótól, amit azonban csak további áremeléssel tudnak kitermelni a cégek. Török Lajos szerint a szűk munkaerőpiac és a folyamatosan emelkedő (nominális) bérek miatt egyértelmű, hogy az ár-bér spirál kialakult hazánkban. „A bérek emelkedésére a termelékenység javulása adhatna szilárd fedezetet. Ezt sajnos most nem látjuk.”

Na és mi a helyzet a forinttal?

A forintot nagyon megcsapta a tavalyi év, 2023 elejét ugyanakkor viszonylagos nyugalomban kezdte az euró-forint árfolyam.

Ez azonban csak annyit jelent, hogy drasztikus forintgyengülés helyett visszatértünk a korábbi trendekhez: a tartósan lassú gyengüléshez.

Az Equilor a mostani 395-400 forint körüli szintekhez képest év végére 415 forintos euróárfolyamot vár. A forintot jelenleg a magas kamatszint fenntartása és a kedvező nemzetközi hangulat tartja a felszínen. Az EU-s pénzek érkezésével kapcsolatos további viták vagy egy esetleges jegybanki kamatcsökkentés azonban ismét gyengítené a hazai devizát.

Ha már kamatcsökkentés: az Equilor szerint a jelenleg 18 százalékon álló egynapos jegybanki betéti kamatot (ami most gyakorlatilag az alapkamatot jelenti) legkorábban április-június környékén vághatja meg óvatosan a Magyar Nemzeti Bank.

Borítókép forrása: Mykola Makhlai // Unsplash

The post Újra emelkedhetnek a gázárak – íme az okai appeared first on Forbes.hu.