:

Hátborzongató hangokat ad ki a Golden Gate híd

Hátborzongató hangokat ad ki a Golden Gate híd

Furcsa zajokat adott ki az utóbbi időszakban a San Francisco-öbölben található Golden Gate híd – írja az IFLScience.

Az erős szélben a világhírű építmény aggasztóan csikorog és zúg.

A jelenségről egy Twitter-felhasználó osztott meg videót, ezen az hallható, hogy mi érzékelhető a zajból egy, a hídon áthaladó autóban. A csikorgás az átkelők számára hátborzongató lehet, a környék lakóinak pedig kifejezetten zavaró.

It’s much louder and more disconcerting than in the video, but this whistling noise is what the Golden Gate Bridge sounds like in the rain and wind.#BombCyclone #AtmosphericRiver #bayareastorm pic.twitter.com/9dC0pYbtwk

— Joe Pierre, MD (@psychunseen) January 5, 2023

A zaj hátterében egy 2020-as felújítás állhat, ekkor növelték a struktúra széllel szembeni ellenállóságát. A hídhoz egy olyan, részben az öngyilkosságokat gátló korlátot is adtak, amelynek fémlécei a korábbiaknál vékonyabbak. Hamar kiderült, hogy a nyugati, legalább 35,4 kilométer per órás szelek mély zúgást, míg a minimum 43,5 kilométer per órás légmozgások magas hangot idéznek elő a felújítás következtében. A mély zaj különösen messzire elhallatszik, és meglehetősen gyakori.

A mérnökök gyorsan elkezdtek dolgozni a probléma megoldásán: a korlátot szélcsatornába helyezték, hogy jobban megértsék a zaj okát. Végül úgy döntöttek, U alakú kapcsokat kell helyezni az egyes lécek végeire, ezzel ugyanis 75 százalékkal csökkenthetik a zúgást. Így már csak a kifejezetten erős, legalább 101,4 kilométer per órás szelek okozhatnak gondot.

A fejlesztés nem lesz olcsó, 450 ezer dollárba, azaz mintegy 165 millió forintba kerülhet. A telepítést 2023 első felében végezhetik el.

The post Hátborzongató hangokat ad ki a Golden Gate híd first appeared on 24.hu.