:

Magyarország is bevásárolhat a rettegett amerikai rakétavetőkből

Nyár óta az Egyesült Államok eddig összesen harminc HIMARS rakétatüzérségi eszközzel támogatta az ukrán hadsereget.Az oroszok által rettegett amerikai rakétavetőkből most a magyar állam is bevásárolhat.A NATO keleti szárnyának országai közül szinte mindenki rendelkezik már az eszközzel, vagy aláírt szerződésük van a szállítására.

Ismét felmerült a HIMARS-ok beszerzése Magyarország részéről. A Szabad Európa több (jelenleg is vagy korábban a Honvédelmi Minisztérium kötelékébe tartozó) forrásra hivatkozva arról ír, valójában már évek óta újra és újra felmerül a kérdés több belső fórumon, de eddig más beszerzések fontosabbnak bizonyultak.

Most azonban több jel is arra utal, hogy középtávon Magyarország is be fog vásárolni a HIMARS-ból, bár hivatalos döntés erről még nincs.

Milyen eszközről van szó pontosan?

A HIMARS egy nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer (innen ered a neve is: High Mobility Artillery Rocket System), ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy, a brit BAE Systems által gyártott mozgékony, gumikerekes önjáró alvázra szereltek fel egy hat rakétát kilőni képes indítóállványt, amelyet az amerikai Lockheed Martin gyárt. A HIMARS gyorsan tud pozíciót váltani, ami nemcsak azt jelenti, hogy gyorsan eljut a rendeltetési helyére, de hamar el is tud menekülni onnan, még mielőtt bemérnék.

Ilyen eszköze a magyar hadseregnek jelenleg nincs.

Viszont úgy tűnik, ez a fegyver vált be a legjobban az ukrán hadseregnél, a HIMARS-ok fontos szerepet játszottak többek között Herszon visszaszerzésében is. A NATO keleti szárnyának országai közül szinte mindenki rendelkezik már az eszközzel, vagy aláírt szerződésük van a szállítására.

Mennyibe fog ez nekünk kerülni?

A HIMARS-ok ára elég változatos, részben mert többféle (eltérő árú) rakétával szerelhetőek fel, másrészt mert óriási a kereslet irántuk, és a gyártó egyelőre évi 96 darabot tud elkészíteni – de az árat a politika is alakítja.

Románia az első 18 darabért másfél milliárd dollárt, azaz jelenlegi árfolyamon átváltva kb. 550 milliárd forintot fizethetett (az erről szóló programot 2018-ban indította);Észtország 6 darabért kb. ötszázmillió dollárt fizetett (ezek szállítása 2024-re várható);Lettország egyelőre nem közölt árat;jó üzletet köthettek viszont a litvánok, akik 8 darabért fizethettek 495 millió dollárt (a szállítás két év múlva indul);illetve a régió legerősebb hadseregét építő lengyelek is, akik 2019-ben 20 darabot vettek, 415 millió dollárt fizethettek érte egy cseh védelmi szakportál szerint (a szállítás most zajlik).

A Szabad Európa a témában jártas forrásaira hivatkozva az írja, mi bő húsz darabot rendelhetünk a HIMARS-okból.

Arról, hogyan fordult rá Orbán Viktor az ország felfegyverzésére az elmúlt években, épp a napokban írt tényfeltáró anyagot a Direkt36.

The post Magyarország is bevásárolhat a rettegett amerikai rakétavetőkből appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés