:
Breaking News

140 milliárdos gigaberuházás érkezett a nyugati határszélre

Három éven belül a harmadik beruházását indítja el a Nestlé Purina a büki üzemében. Európa egyik legnagyobb állateledelgyára így újabb üzemmel és önműködő raktárral fog bővülni.

A több mint 35 ezer négyzetméteres új gyártóterülettel és ultramodern, automata üzemű raktárral bővíti kapacitásait büki Purina gyárában a Nestlé Hungária – közölte a vállalat a Forbes.hu-val.

A beruházásra 140 milliárd forintot fordít a svájci élelmiszeripari multi,

ebből két létesítmény fog felépülni:

egy nedves állateledelt előállító üzemegységés egy önműködő, számítógéppel vezérelt tároló- és visszakeresési rendszerű (ASRS) raktárépület. Több ebből Irán: kínai technológiával figyelik a hidzsáb nélküli nők minden lépését Fafeldolgozástól az űriparig: hogy jutott a 4iG a NER, majd a Vodafone közelébe?

Nem ez az első beruházásuk

Három éven belül ez már a harmadik nagyobb értékű beruházása a Nestlé Purinának:

2020-ban egy 50 milliárdos, 2021-ben pedig egy másik 35 milliárd forintos beruházási csomaggal 250 új munkahelyet teremtett a térségben. Ezekhez képest a ma bejelentett 140 milliárdos fejlesztés érdemben nagyobb összeget jelent.

A büki üzem jelenleg is közel 1400 főnek ad munkát, amivel Európa egyik legnagyobb állateledelgyárának számít. Az itt előállított termékek több mint 50 országba jutnak el. A most bejelentett beruházással együtt 5 év alatt több mint 500 új munkahely létesül a gyárban.

Exportra termelő multi, magyar beszállítókkal

„Az új beruházással tovább emelkedik a magyar beszállítóktól érkező mezőgazdasági alapanyagok mennyisége” – közölte Noszek Péter, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója. A beruházást az állateledelek iránt emelkedő kereslet indokolja, az új üzemrész évente több mint 100 ezer tonnás kapacitást fog elbírni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a kapacitásbővítésnek köszönhetően a büki gyár exportaránya 90-ről 95 százalékra nő. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország az állateledeleken belül a világ 13. legnagyobb exportteljesítményét nyújtja.

Zöld megoldások

A Nestlé Purina szerint a beruházásban kiemelt figyelmet kap az innováció és a környezetbarát megoldások alkalmazása. A most épülő új gyáregységekben kizárólag zöld árammal működő elektromos bojlerek fogják biztosítani az energiaellátást, ami tovább javítja majd a gyár szén-dioxid emissziós értékeit.

A gyárban már hat éve megújuló forrásokból származó áramot használnak, az ipari hulladékot pedig vagy anyagában hasznosítják újra, vagy hőenergia formájában.

The post 140 milliárdos gigaberuházás érkezett a nyugati határszélre appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés