:
Breaking News

Vesz-e kiskereskedelmi láncot a Csányi-féle Bonafarm?

Vesz-e kiskereskedelmi láncot a Csányi-féle Bonafarm?

A kényelem és a rang rossz tanácsadók – mondja Csányi Attila, az ország legnagyobb agrárcégének vezetője. Pénzügyesként sodródott az agráriumba, majd évekkel később igazi hivatás lett az apja, Csányi Sándor óriáscégénél rá váró feladatokból. A Bonafarm a nehéz külső körülmények ellenére is növekszik, mára oroszlánrésze van a Csányi család vagyonának gyarapodásában. Öt ütős idézet Csányi Attilától a januári Forbes magazin címlapinterjújából.

1. Arról, hogy idő kellett, amíg a körvonalazódó pénzügyes karrierjét otthagyva a Bonafarmnál és az agráriumban is megtalálja a helyét

„Sokat gondolkodtam, amikor egy befektetési bankos – egy HSBC vagy akár egy American Express-es – interjú után kikötöttem egy 35 fokos régi, meleg bácsbokodi tárgyalóban. De aztán idővel rájöttem, hogy ez az én helyem, mert a kényelem és a rang rossz tanácsadók.”

2. Az ársapka hatása a Bonafarmra

„A rövid szavatossági idejű termékek kategóriájának összvolumene kevésbé változott, míg a tartósabbakra – mint az olaj, cukor, liszt –, amikből be lehet készletezni, rövid távon megnőtt a kereslet, de hamarosan vissza is esett a korábbi szintre. Ez alól egyedül a tej kivétel, de azzal kapcsolatban nehéz tisztán látni, eléggé ellentmondó adatokat kaptunk a piackutató cégektől. Az ársapkák hatása ugyanakkor nagyon összetett, mert azt is figyelembe kell venni, hogy mi történik a kategórián belüli helyettesítő termékekkel.”

Üzlet Oberfrank Balázs 4 perc olvasás
Milyen ma egy átlagos magyar milliárdos? Idős férfi, akinek a vagyonát eszi az infláció
A magazin Gólya Ágnes 3 perc olvasás
Becsült vagyon: 50 milliárd – ki ez a fiatal startupper az 50 leggazdagabb magyar között?
Üzlet Gólya Ágnes 9 perc olvasás
Ezek voltak 2022 legnagyobb, legemlékezetesebb, legváratlanabb magyar üzletei

3. Arról, hogy napirenden van-e, hogy a Bonafarm kiskereskedelmi láncot vesz

„Nincs. A kiskereskedelem teljesen más iparág, egészen más tudás kell hozzá. És a látszat ellenére az sem könnyű üzlet, ott sem túl nagyok a marginok, és ott is nagyon gyorsan nagyon nagyot lehet bukni, ha nem tökéletes az árazás, vagy nem kielégítő a hatékonyság.”

4. Mészáros Lőrinc felnövekvő agrárbirodalmáról

„Nem foglalkozunk a konkurenciával, de nem nagyképűségből, hanem mert csináljuk, amit csinálni kell. A magunk ügyeivel vagyunk elfoglalva, a nemzetközi versenytárs-elemzéseink alapján német és svájci mintára alakítjuk át a működésünket, és alapvetően az exportra fókuszálunk. Az itthoni kereskedelemben nyomon követjük a piacrészeinket, ebben eddig hazai versenytárs-aktivitás miatt nem láttunk jelentős változást.”

5. Arról, kér-e tanácsot édesapjától, Csányi Sándortól

„Nyitva tartja a szemét, és fel szokott hívni, ha hall vagy lát valamit, amivel segíteni tud. Én pedig sokat mesélek neki, hogy mit csinálunk, és mindig kérek tőle segítséget, amikor olyan döntések vannak, amiket egyedül nem szívesen vállalok fel.”

Címlapsztori a januári Forbes magazinban

A Sole-Mizo mogyorós túró rudijáról, a tőkepiaci papírhuszárokról, a kis- és nagybirtokokról, a golfról és arról is beszélgettünk Csányi Attilával, hogy mennyire háborús az infláció. A teljes interjút keresd a januári Forbesban, amiből az is kiderül, hogy a becsült Csányi-vagyon mekkora részét teszi ki a Bonafarm csoport. Ebben a számban találod éves milliárdoslistánkat is, lapozz bele a magazinba!

The post Vesz-e kiskereskedelmi láncot a Csányi-féle Bonafarm? appeared first on Forbes.hu.