:
Breaking News

Focielnök, tenderkirály, dollármilliárdos: ő újítja fel a Barcelona stadionját

Focielnök, tenderkirály, dollármilliárdos: ő újítja fel a Barcelona stadionját

Végre elkezdik az FC Barcelona stadionjának felújítását. Az eladósodott csapat 99 ezer férőhelyes arénáját a Török Labdarúgó Szövetség nemrég lemondott elnökének cége fogja felújítani. A Limak Holding Erdogan elnök gazdasági holdudvarához tartozik.

A héten döntést hozott arról a labdarúgóklub igazgatótanácsa, hogy a török Limak Construction fogja felújítani az FC Barcelona stadionját, a Spotify Camp Nou-t. A munkálatok 2023 júniusában indulnak, a bajnoki szezon végén. A következő idényt a csapat az 1992-es olimpia főhelyszíneként szolgáló stadionban, a kikötő feletti Montjuïc hegyen játssza majd. Az Olimpiai Stadion régebben a városi rivális Espanyol otthona volt, de ők építettek maguknak sajátot. Most kisebb felújítás után a Barcelona költözik ide albérletbe.

A Spotify Camp Nou-t 110 ezer férőhelyesre bővítik és befedik, kívül-belül megújul majd. Megújul a múzeum és a mellette lévő üzletek, valamint a stadion melletti sportcsarnok is. Sőt, egy 360 fokos belső kijelzőt is terveznek, ami majd új tetőszerkezethez illeszkedik. A stadion külső bontása már megkezdődött, több elemet is eltávolítottak róla, így az eredményjelzőket is. A szezon végéig még itt játszik a csapat, csak utána zár be az aréna.

A teljes sportkampusz megújítására 2014-ben elfogadott Espai Barça projekt legfontosabb elemének elkezdése régóta húzódik. A covid alatti, nézők nélküli időszakot nem tudták kihasználni. Az örök rivális Real Madrid ekkor indította el saját stadionja felújítását, amely hamarosan be is fejeződik.

Még el sem készült az új stadion, de már fizetik a törlesztőt

A teljes felújításból már több kisebb beruházás elkészült. A projekt teljes költsége a 2014-ben elfogadott 600 millió euróhoz képest összesen 1,25 milliárd euróra hízott. Ebből csak a stadion felújítása több mint 700 millió eurót emészt fel. Az eredeti tervek szerint részben saját forrásból, banki hitelből és a stadion névhasználati jogának eladásából finanszírozták volna a projektet.

A korábban az építkezésre felvett Goldmann Sachs-hitelnek már a törlesztését is fizetnie kell a klubnak, így az egész ingatlanprojektből

csak a stadionra 815 millió eurót költhet a klub.

Korábban a klub éppen azért bocsátott ki kötvényeket is, hogy fedezni tudja a felújítás megugró költségeit. A covid miatt azonban megborult a költségvetés. Nemcsak a legnagyobb sztárjukat, Lionel Messit kellett elengedniük, de az óriásberuházás elindítása is csúszott. Igaz, a covid előtt a klubnak jóval több volt a bevétele, mint azt 2014-ben, az első tervek készítésekor tervezték. Joan Laporta elnök pedig a klubhoz köthető cégek részvénycsomagjait is piacra dobta. Miközben a Spotify-jal sikerült egy komoly szponzori szerződést is összehozni (a fent említett névhasználati jogot sokkal többért adták végül el, mint amire korábban számítottak). A klub az új létesítményektől összesen év 100 millió eurós pluszbevételt remél.

Azt azért nem mondhatnánk, hogy nem kockázatos, amit bevállalt a klubvezetés.

A különböző leánycégek részvénycsomagjainak értékesítése azt is jelenti, hogy az innen származó bevétek nem a klubkasszába folynak be. Ráadásul a keret költséges nyári megerősítése ellenére a csapat nem jutott tovább a Bajnokok Ligája kieséses szakaszába. Helyette a jóval kevesebb bevétellel kecsegtető Európa-ligában kell vitézkednie (összecsaphat akár a Ferencvárossal is, ha összesorsolják őket).

Oligarcha, focielnök, milliárdos: ki újítja fel Európa harmadik legnagyobb stadionját?

Az igazgatótanács végül egy török dollármilliárdos cégét bízta meg a munkálatokkal.

A Limak Constructiont 1976-ban alapították,tulajdonosai Nihat Özdemir és Sezai Bacaksiz még a Gazi Egyetemen találkoztak.Az építőiparból indult cég nagy infrastrukturális projektek kivitelezőjeként nőtt hatalmasra: erőművek, óriásgátak, autópályák, hidak, repülőterek, ipari komplexumok, gyárak építésén dolgoztak. Az 50. legnagyobb nemzetközi építőipari óriáscég. A Limak mára egy kiterjedt portfólióval rendelkező holding lett. Jelen vannak az energetikában, a cementgyártásban, a turizmusban, élelmiszeriparban és a technológiai befektetéseik mellett van egy légitaxi-szolgáltatójuk is. Részt vettek a Török Áramlat gázvezeték építésében is (a vezeték Magyarországra is szállít gázt). A várható utasforgalom alapján a világ legnagyobbja lesz az új isztambuli repülőtér. A projektet kivitelező konzorciumban a Limak is benne van.Nemcsak építője, de üzemeltetője is több nagy török vízierőműnek, a csoport ott van Törökország 10 legnagyobb villamosenergia-előállítója között. A Limak Törökországon kívül Kuvaitban, Egyiptomban, Koszovóban, Cipruson, Kelet-Európában, Afrikában, Pakisztánban, Oroszországban és Ukrajnában (a dnyiprói metróberuházás most áll) is működik.

A stadionépítésben is van tapasztalatuk, ők építették a törökországi Mersin városában található Mersin Arenát. A stadion befogadóképessége 25 500 fő, és a török Suüper League-ben szereplő Mersin Idman Yurdu SK klub használja. A stadion adott otthont a 2013-as Mediterrán Játékok nyitó- és záróünnepségének.

Üzlet Oberfrank Balázs 6 perc olvasás
Simán előzik a leggazdagabb magyarokat a cseh és szlovák topmilliárdosok
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Ezek a milliárdosok vesztettek a legtöbbet 2022-ben
Üzlet Oberfrank Balázs 4 perc olvasás
Milyen ma egy átlagos magyar milliárdos? Idős férfi, akinek a vagyonát eszi az infláció

A Limak egy Recep Tayyip Erdoğan elnök-közeli holding, nem véletlen a sok nagy állami beruházás a referenciák között. Az itthon sokat átkozott PPP konstrukció (private-public partnership) Törökországban a kormányközeli cégeknél nagyon népszerű. Ezért is lehet, hogy a Limak az ország egyik legnagyobb létesítményüzemeltetője: társtulajdonosként sok általa épített ingatlant (szállodát, erőművet) üzemeltet is.

Az alapítók közül a 2,9 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Özdemir az, aki nagy futballrajongó, egyben ő a csoport elnöke is. Évekig volt a Fenerbahçe labdarúgó klub alelnöke, majd 2019-ben megválasztották a Török Labdarúgó Szövetség (TFF) elnökének. A posztról 2022 elején váratlanul lemondott, bár viharos időszak volt mögötte. A szövetség akkor nem tudott megegyezni az első osztályú bajnokság közvetítési díjainak elosztásáról a klubokkal. Az ügy megoldását a 72 éves Özdemir végül már nem vállalta.

Elnöksége alatt a török válogatott ismét, immár egymást követő ötödik alkalommal maradt le a világbajnokságról, Portugália ütötte el őket végül a lehetőségtől. Legutoljára, 2002-ben meglepetésre bronzérmes lett a csapat.

A Gazi Egyetem mérnökképzésén nemcsak cégtársával találkozott. Jó kapcsolatokat épített ki olyan személyekkel is, akik később kormánytagok lettek. A kormányzó AKP (Igazság és Fejlődés Pártja) több magasrangú képviselőjével is itt ismerkedett meg.

The post Focielnök, tenderkirály, dollármilliárdos: ő újítja fel a Barcelona stadionját appeared first on Forbes.hu.