:
Breaking News

Betolna még 3700 milliárd forintot a Microsoft a világ egyik legizgalmasabb cégébe

December óta tartja lázban az internet népét a meglepően realisztikus csetrobot. A Microsoft most hatalmas összeggel fektetne be a Chat GPT mögötti cégbe. A vaskos összeggel sokat kockáztatna, de nagyot is nyerhetne az óriásvállalat.

A Microsoft hatalmas összeget, 10 milliárd dollárt (kb. 3700 milliárd forintot) tervez befektetni az internetet felrobbantó csetbot, a Chat GPT anyavállalatába – tudta meg a Semafor. Az ügyre rálátó informátorok szerint ugyanakkor a tárgyalásokat azonban még nem zárták le, így még nem biztos, hogy tényleg megvalósul a befektetés, ahogy az üzlet paraméterei is változhatnak.

A Microsoft nem házon kívülről érkezne az üzletbe: már 2019-ben is befektetett a Chat GPT-t kifejlesztő Open AI-ba. Igaz, akkor még „csak” 1 milliárd dollárral (370 milliárd forint).

Több ebből Mi ez a csetbot, ami pár nap alatt felforgatta a világot? Az internet sosem felejt – az arcfelismerő szoftverek pláne nem

Miért nagy szám ez a csetrobot?

A mesterséges intelligenciát használó csetrobot ingyenes verziója november végén debütált a nagyközönség előtt. Csakhamar elárasztották a közösségi médiát elárasztották a Chat GPT-vel folytatott diskurzusokról készült képernyőfotók. Erről a Forbes.hu-n is írtunk korábban. A csetbot működésének ötödik napján elérte az egymillió felhasználót – a Facebooknak anno 10 hónapra volt szüksége ugyanehhez.

Az évekig fejlesztett szoftver képes párbeszédet szimulálni, tanulni a saját hibáiból és megkérdőjelezni a valótlan előfeltevéseket. Az internet népe pedig megmutatta, hogy jóval többre is:

megír egy közepesen jó amerikai egyetemi felvételit,tud kódolni, sőt kijavítja a kódolási hibákat,de ír dalszöveget, verset, novellát, vagy akár befektetési tanácsokat is ad.

Egy nagy szám: 10,7 billió

Az Open AI szoftvercég értékét a formálódó befektetés 29 milliárd dollárra (10,7 billió forintra) tenné. Ez nem csak forintban nézve hatalmas összeg és a hírek szerint egy különleges kifizetési mechanizmus is társulna hozzá:

a Microsofthoz kerülne az Open AI profitjának 75 százaléka egészen addig, amíg a szoftveripari óriás vissza nem kapja a 10 milliárdos befektetésének az értékétezt követően pedig a hivatalos tulajdonrészének arányában részesülne az Open AI eredményéből, ami a Microsoft esetén 49 százalékot jelentene az üzlet megkötése esetén

Túlárazott, de nagy terveik vannak vele

A Semafor értékelése szerint a 29 millió dolláros cégérték kifejezetten nagynak tűnik egy olyan cég esetében, aminek még az üzleti modellje sem kristályosodott ki. Az Open AI ugyanis egy nonprofit szervezet, a Chat GPT is ingyenesen használható (felhasználói regisztráció után). Sam Altman, az Open AI CEO-ja szerint egy beszélgetés néhány cent költséget jelent a cégnek. (Persze ilyen nagy érdeklődés mellett ez igen nagy összeggé is tud duzzadni.)

A Microsoftot ugyanakkor valószínűleg nem a ma realizálható nyereség érdekli, hanem az, hogy a következő évtized vezető fogyasztói technológiájára teheti rá a kezét és aknázhatja ki a saját üzlete javára.

Ha be is válik a Chat GPT mögötti technológia, akkor sem lesz könnyű dolga a szoftveróriásnak. Az ugyanis borítékolható, hogy éles piaci verseny lesz ebben a szegmensben is, például a Stability AI révén.

Borítókép forrása: Unsplash // Turag Photography

The post Betolna még 3700 milliárd forintot a Microsoft a világ egyik legizgalmasabb cégébe appeared first on Forbes.hu.