:

Videó: pfujolva fogadták Debrecenben a kínai akkumulátorgyárat

Bekiabálások, pfujolások, ingerült hangulat. Nem engedték szóhoz jutni a kínai CATL akkumulátorgyár képviselőjét a Debrecenben felépülő üzemről szóló közmeghallgatáson.

Nem ezt akarom, könyörgöm, hallgassanak meg! És előtte, ne utána!

– ez a bekiabálás még a higgadtabbak közé tartozott azon a debreceni lakossági fórumon, amit a város mellé épülő akkumulátorgyár kapcsán rendeztek meg január 9-én. A Papp László fideszes polgármester által szervezett eseményre a helyi lakosság mellett a beruházást elindító kínai akkumulátorgyár, a CATL képviselőit is meghívták.

A világ egyik legnagyobb akkugyára ugyanakkor bemutatkozni sem tudott, mert a résztvevő helyiek perceken keresztül bekiabálásokkal és pfujolásokkal szakították meg az előadást. A Debreciner videójából jól kivehetőek a hallgatóság panaszai:

„Nem kérünk belőle! Nem kell! Milyen demokrácia az, ahol nem kérdezik meg a lakosságot egy ekkora horderejű beruházás előtt? Kilopták a legjobb termőföldeket!”

Több ebből Hivatalos: új helyre kerül A besúgó Beszállt a kaszinóbizniszbe Habony Árpád

Vitákkal övezett gigaberuházás

A kormány nyáron jelentette be, hogy Magyarország történetének legnagyobb értékű, közel 3000 milliárd forintos beruházása indul el Debrecenben. A kínai CATL (Contemporary Amperex Technology Limited) a Déli Ipari Parkban egy 100 gigawattóra kapacitású akkumulátorgyárat épít fel a tervek szerint. (Minő meglepetés, azóta Mészáros Lőrinc is felbukkant a beruházás körül.)

A beruházás ellen ugyanakkor debreceni civilek és ellenzéki politikusok is tiltakoznak, szerintük a környék ivóvízét fenyegetné az új akkugyár. A város kormánypárti polgármestere ezzel szemben támogatja a beruházást, leginkább az új munkahelyekre hivatkozva.

Máshol is probléma

A távol-keleti cégóriások akkumulátorgyárai az utóbbi évtizedben gombamód szaporodtak Magyarországon:

Gödön a Samsung SDI,Komáromban az SK Innovation gyára működik,de már gőzerővel épül a Fejér megyei Iváncsán is a legújabb SK-üzem, ami bejelentésekor szintén rekordberuházásnak számított.

A kétségkívül felfutóban lévő iparág ugyanakkor jelentős környezeti kockázatokkal jár: leginkább a vízszennyezés és a túlzott mértékű vízfelhasználás aggasztja a környezetvédőket.

Borítókép forrása: a Debreciner Youtube-csatornája.

The post Videó: pfujolva fogadták Debrecenben a kínai akkumulátorgyárat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés