:

Tiborcz újabb nagy üzletei: Duna Pláza, Corvinpláza, Alba pláza

Tiborcz újabb nagy üzletei: Duna Pláza, Corvinpláza, Alba pláza

Ki hogy shoppingol év végén. A miniszterelnök veje újabb nagy üzleteket hozott össze és megint Jellinek Dániel volt a tranzakciók másik oldalán. Több plázában is érdekelt lett. De miből?

Jellinek Dánielre (borítóképünkön) évekkel ezelőtt mint „rejtőzködő plázamilliárdos” hivatkoztunk. Követeléskezelő birodalma egyre jobban építette ki a vidéki plázákból álló portfólióját, majd olyan budapesti ingatlanokat is megszerzett, mint a Duna Pláza vagy a Corvin. A 444 arról ír, hogy ezeken év végén túladott: a Geraldton Invest Zrt. nevű cégét ugyanis megvette tőle az elmúlt években a legfontosabb üzlettársává emelkedett Tiborcz István ingatlanos cége.

Mit vett Tiborcz István?

A Tiborcz-féle BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. az üzlettel

növelte részesedését a Waberer’s fuvarozó cégben (már 28,87 százaléka van);megszerezte az Alba plázát (Székesfehérvár);a Geraldton egyik lánycégén keresztül érdekelt lett a Duna plázában, Corvin plázában, Győr plázában, Miskolc plázában, és a K Trading Energia Kft. nevű áramkereskedőben is.

A plázaportfólióra a Jellinek érdekeltségébe tartozó Indotek nem csak a felvásárlások miatt költött rengeteget, de komoly felújítási programot is indított.

Tiborcz István, a BDPST Group főrészvényese. Fotó: BDPST

A Jellinek-Tiborcz-Mészáros tengely

Jellinek Dániel önerőből jutott el a 100 milliárdos vagyonig a Forbes kimutatása szerint. Az Indotek felfutásában fontos szerepe volt az amerikai Forbes-listán is szereplő Stryker-családnak, akik befektetőként finanszírozták az első nagy üzleteket (a régi üzleti kapcsolat mellett a személyes viszonyuk is baráti már).

Az Indotekben Jellinek volt a motor, de fontos szerep jutott exfeleségének is, Hermann Kamillának (neki továbbra is van részvénycsomagja a csoportban, így szerepel a Forbes legfrissebb milliárdoslistáján is).

Bő két éve, amikor kiderült, hogy a Jellinek vezette, de a magyar állam főfinaszírozása mellett összeálló konzorcium bejelentkezett a ferihegyi Liszt Ferenc Repülőtérért, Jellinek egyik legfontosabb üzlettársa Tiborcz István, a kormányfő veje lett.

Olyan üzletekben voltak benne, mint:

Appeninn-részvénycsomag: Jellinek vette meg Tiborcz részét;Diófa Alapkezelő;Gellért Szálló;a már említett Waberer’s, a hozzájuk köthető magántőkealapokon keresztül az Alteo energetikai cég áron aluli felvásárlása,és egyéb ingatlanüzletek.

Ugyan az Indotek közben folytatta a nemzetközi terjeszkedését és megjelent a magyar Auchanban is, a legizgalmasabb üzleteit a magyar piacon rendre Tiborcz István érdekeltségével hozta össze: ahol jellemzően Jellinektől vándoroltak át eszközök Tiborczhoz.

Megalázóan alacsony árra rázhatnak kezet a magyar tőzsde sztárjáért cserébe

A 444-nek a BDPST azt válaszolta, hogy saját forrás mellett banki hitelből teremtették elő a felvásárláshoz szükséges összeget.

A rendületlenül terjeszkedő Tiborcz egyik legfontosabb finanszírozója a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Bankholding.

A Válaszonline kimutatása szerint 2021-ben a 60 milliárdos kötelezettségükből 55 milliárd jött innen.

Milyen ma egy átlagos magyar milliárdos? Idős férfi, akinek a vagyonát eszi az infláció

Akkor Tiborcz is ott van a leggazdagabb magyarok között?

Év végén publikálta a Forbes a legfrissebb gazdaglistáját. Szerepel-e ezen Tiborcz István? Egyelőre még mindig nem. A módszertanunk szerint ugyanis minden esetben korrigálunk a hitelekkel.

Ha Tiborcz értékesítené a cégeit, akkor a hitelek miatt jelentősen csökkenne az azokért kapott összeg – már persze ha feltételezzük, hogy piaci logika alapján tudná eladni azokat.

Az Alteo-üzlet után pedig van rá (még egy) okunk, hogy számon kérjük a kormányközeli szereplők tranzakcióin a piaci logikát.

Ha az 50 leggazdagabb magyar között egyelőre nincs is ott Orbán Viktor miniszterelnök veje, a leglikvidebb milliárdosok között minden bizonnyal: úgy tűnik, ha hitel kell, szinte utána dobják.

Borítókép: Jellinek Dániel, az Indotek főtulajdonosa. Fotó: Orbital Strangers / Forbes

The post Tiborcz újabb nagy üzletei: Duna Pláza, Corvinpláza, Alba pláza appeared first on Forbes.hu.