:
Breaking News

A világ legnagyobb rákkutató cége magyar technológiával érne el áttörést

A világ legnagyobb rákkutató cége magyar technológiával érne el áttörést

A világ legnagyobb rákkutató központjának van egy ígéretes gyógyszerjelöltje. Egy magyar cég technológiájával derítenék ki, hogy milyen ráktípusra célozzanak vele. A kutatás is izgalmas, de nagy üzletet is csinálhat vele a Turbine csapata.

Világszinten a rákkutatás legnagyobb magánfinanszírozójának számít a Cancer Research UK, a hozzá tartozó Cancer Research Horizons (CRH) és a magyar rákkutató startup, a nemrég 20 millió eurós befektetési kört záró Turbine AI most partnerségi megállapodást kötöttek – erről az érintettek számoltak be.

Innovációs motor a világ legnagyobb rákkutató centruma mögött

A CRH a rákkutató központ „innovációs motorja”, az onkológiai gyógyszerkutatásra, -fejlesztésre és -forgalmazásra szakosodott vállalat. Leegyszerűsítve ahhoz értenek nagyon, hogyan legyen a tudományos áttörésekből minél hamarabb a betegek számára elérhető terápia.

A magyar Turbine AI saját, Simulated Cells névre keresztelt szimulációs platformot fejleszt. Ennek lényege, hogy a rákgyógyszer-kutatás valamennyi fázisát egy szimulációs szoftver segítségével képesek sokkal hatékonyabban lefolytatni.

Szalay Kristóf, Nagy Szabolcs és Veres Dániel, a Turbine AI társalapítói. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Sőt, maga a platform eleve olyan gyógyszercélpontokat is képes volt már megjelölni, amit más technológiával nem, vagy csak nagyon nehezen érhettek volna el. Ebben a megközelítésben a Turbine nagyon egyedinek számít a piacon és tudományos eredményeik is igen meggyőzőek. Így a világ egyik legnagyobb onkológiai gyógyszergyártója is – az amerikai Merck (MSD) – ott van már a befektetőik között.

Persze nem a Turbine az egyetlen biotechnológiai startup, amely beszállítói pozícióra tör a gyógyszeriparon belül. Ebben a versenyben pedig kulcsfontosságú, hogy milyen iparági partnerségeket képesek kötni a versenyzők. A mostani bejelentés ezért nagyon fontos mérföldkő a Turbine-nak.

Megtalálják a tűt a szénakazalban – a rák elleni küzdelemre több mint 8 milliárdos befektetést kapott a magyar techcég

Az a szint a cél, amit eddig még senki sem tudott elérni

A magyar csapat platformjával a CRH egy már meglévő gyógyszerjelöltjét – az ún. CRT’2199 jelű vegyületet – fejlesztik majd tovább. A CDC7 fehérje nagyon fontos szerepet játszik a sejtosztódás szabályozásában normál esetben, azonban ha ez a fehérje „rosszul működik”, akkor az rákos sejtek kialakulásához és elburjánzásához vezethet. A rákkutatásban éppen ezért komoly igény van egy CDC7-gátlóra.

Ilyen irányba sokan fejlesztenek gyógyszereket. A CRH kutatási programjában elindított vegyület egy az ígéretes versenyzők közül.

A cél, hogy ez legyen az első CDC7-gátló, ami eljut a klinikai III. fázisba. Ezen az úton pedig sokat segíthet a magyar technológia.

Együtt arra keresik a választ, hogy a CRT’2199 milyen betegcsoportokban ad megfelelő választ és hogy eleve milyen rákbetegségek esetén működhet hatékonyan. A válaszokat a Turbine szimulációs platformja adja meg. A megállapodás értelmében a Turbine majd részesülhet a bevételekből, ha a sikeres fejlesztést követően a gyógyszer forgalmazásba kerül.

Üzlet Madzin Emília 3 perc olvasás
Rákellenes vakcinát fejleszt a Moderna
Üzlet Knittel Martin 7 perc olvasás
Susogó fehér köpenyek és makulátlan tisztaság – ilyen egy rákkutató központ belülről
A magazin Gólya Ágnes 3 perc olvasás
Becsült vagyon: 50 milliárd – ki ez a fiatal startupper az 50 leggazdagabb magyar között?

Rákkutatás: gyorsabban és mélyebben

„Tudjuk, hogy a CDC7-gátlók óriási potenciállal rendelkeznek a rákellenes terápiákon belül, de eddig komoly kihívás volt megtalálni, hogy mely betegcsoportok esetében jöhetnek szóba. Ezért is örülünk, hogy a Turbine-nal együttműködve új betegkiválasztási stratégiákat dolgozunk ki a CDC7-gátló vegyületeinkhez. A Turbine egyedülálló képességeivel megtámogatva reméljük, hogy újszerű betekintést nyerhetünk e gyógyszerjelöltek aktivitásába, és közelebb hozzuk azt a napot, amikor ezek a gyógyszerek a rászoruló betegek javát szolgálják majd” – mondta Tony Hickson, a Cancer Research UK és a Cancer Research Horizons üzleti igazgatója.

Fontos, amit kiemelt. A platform nem csak hatékonyabbá teszi a kutatást,

a Turbine eleve mély biológiai megértésre törekszik a gyógyszerfejlesztései során, ennek rendeli alá a mesterséges intelligenciát is.

„A Turbine technológiája egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy olyan mértékben és sebességgel nyerjünk betekintést a rákos sejtek viselkedésébe, amely hagyományos gyógyszerkutatási környezetben nem érhető el” – mondta Veres Dániel, a Turbine tudományos igazgatója és társalapítója. „Alig várjuk, hogy a Cancer Research Horizons-szal együttműködve azonosíthassuk a CDC7-gátlói számára megfelelő betegpopulációkat, és felgyorsíthassuk klinikai fejlesztésüket, annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban fontos, új terápiás lehetőségeket juttassunk el az arra rászoruló betegekhez.”

A mostani mellett a Turbine szimulációját a Bayer gyógyszeróriás és két másik, globálisan a top 20-ba tartozó gyógyszercég is használja már.

Borítókép: Nagy Szabolcs, a Turbine AI társalapító-CEO-ja. Fotó: Sebestyén László/Forbes.hu

The post A világ legnagyobb rákkutató cége magyar technológiával érne el áttörést appeared first on Forbes.hu.