:

A Wall Street Journalt és a Washington Postot is kinézte magának a világ egyik leggazdagabb embere

Michael Bloomberg a Wall Street Journallal vagy a Washington Posttal bővítené a médiabirodalmát sajtóértesülések szerint. A milliárdosok közötti üzlet médiapiaci következményénél már csak a politikai hatás lenne jelentősebb.

Michael Bloomberg amerikai dollármilliárdos neves üzleti hírportálokkal bővítené a médiaportfólióját – írja az Axios az üzletemberhez közel álló források alapján. Bloomberg a Wall Street Journalt vagy a Washington Postot látná szívesen az egyébként is terebélyes médiaportfóliójában.

A felvásárlásnak jelentős következményei lennének a médiapiacon az Axios szerint:

a Wall Street Journallal egyesülve egy példa nélküli médiaóriás jönne létre az üzleti hírek piacán,egy Washington Post-Bloomberg fúzió pedig a New York Timesnak támaszthatna jelentős versenytársat. Több ebből Keserű karácsonyi ajándék: újabb extraprofitadót vezet be a kormány, be is szakadt a magyar tőzsde Súlyos károkat okozott a szakmának, hogy egy forint végkielégítés nélkül küldtek haza embereket – 2023 pedig megjósolhatatlan

Milliárdosok egymás között

Bloomberg elsődleges célpontja a Wall Street Journalt kiadó Dow Jones vállalat lenne, ami a News Corpon keresztül jelenleg Rupert Murdoch médiamogul érdekeltsége. A két üzletember közeli kapcsolatban áll egymással, viszont az Axios szerint Bloomberg még nem kereste meg Murdochot a lehetőséggel kapcsolatban.

Murdoch egyébként a saját médiaportfóliójának tisztításán dolgozik éppen, a tervek szerint egyesítené a News Corpot a Fox Corporation testvérvállalattal – ez utóbbiba tartoznak az amerikai Fox tévécsatornák is.

Ha Murcochkal nem jutna dűlőre, akkor Bloomberg a Washington Post felvásárlásában is látna fantáziát. Ehhez egy másik milliárdos tulajdonossal, az Amazon-vezér Jeff Bezossal kellene egyezkednie.

Anyalapunk, az amerikai Forbes becslése szerint

Bloomberg jelenleg a világ 12. leggazdagabb embere, 76,8 milliárd dolláros becsült vagyonnal. Jeff Bezos a 4. helyezett 108,5 milliárd dollárral, Rupert Murdoch és családja pedig 16,8 milliárd dollárral a 98. Több ebből Most épp nem Elon Musk a világ leggazdagabb embere, nagyot verseng a francia luxusmogullal Zuckerberg zakózott, Musk megelőzhetetlen – ők Amerika leggazdagabbjai

A Wall Street Journal-tulajdonos News Corporation nem kommentálta a felvásárlásról szóló értesülést, a Washington Post szóvivője szerint pedig nem eladó a lap. A Bloomberg-csoport szóvivője úgy fogalmazott, „nincs mire reagálni”.

Üzlet vagy politika?

Michael Bloombergnek már így is tekintélyes médiabirodalma van, a róla elnevezett Bloomberg LP vállalatcsoport üzleti hírportált, tévécsatornát és rádióadót is üzemeltet.

A bevétel legnagyobb része ugyanakkor a valós idejű pénzügyi adatbázisokat és üzleti híreket szolgáltató Bloomberg Terminalból származik.

Az Axios értékelése szerint egy esetleges felvásárlás a Terminalból befolyó előfizetési díjakat is megdobná.

A Reutersnek nyilatkozó források ugyanakkor úgy látják, hogy a politikai következményei lennének jelentősebbek a Bloomberg-médiabirodalom bővülésének, mivel ezen keresztül

erőteljesebben közvetíthetné az üzletember a klímaváltozás elleni harcról vagy a fegyvertartás szigorítására vonatkozó elképzeléseit.

Michael Bloomberg korábban 12 évig volt New York polgármestere, a 2020-as elnökválasztás előtti demokrata előválasztási küzdelmekben pedig sokáig Trump kihívójának is esélyesnek mutatkozott.

Bloomberg nem először bővítené a médiaportfólióját. Korábban a New York Times és a Financial Times iránt is érdeklődött, 2011-ben pedig egy BNA (Bureau of National Affairs) nevű hírszolgáltatást olvasztott be a Bloomberg-csoportba saját divízióként.

The post A Wall Street Journalt és a Washington Postot is kinézte magának a világ egyik leggazdagabb embere appeared first on Forbes.hu.