:

Anna migrénes, gyógytesis lány volt, aztán megismerte vietnámi nagymamáját

Anna migrénes, gyógytesis lány volt, aztán megismerte vietnámi nagymamáját

Nagy tükrös terem, egy csapat vidáman nevetgélő nő, a suttogós meditáció helyett pedig Halott Pénz szól a Spotify-on. Nincs olyan, hogy „kötelező”, és nincs olyan, hogy „szabálytalan” – Anna arra bíztat, figyeld meg a tested jelzéseit, és engedd, hogy vezessen a zene. Az oktató szakított a klasszikus jóga hagyományaival, és kialakított egy olyan stílust, amit bár sokan kritizálnak, mára védjegyévé vált. 

„Magyarországon kevesen merik meghaladni a klasszikus jógás hagyományokat, és sok bátorság kell ahhoz, hogy ki merj lépni a megszokott keretek közül. Volt, hogy egy alagsori jógastúdióban beszóltak a lakozott lábujjkörmöm láttán, amiért nem a naturális vonalat követem.

Nem érzem magam kevésbé spirituálisnak azért, mert szeretek csinosan öltözni, és mert szeretem a popzenét. Úgy érzem, három év után kicsit meg tudtam reformálni az itthoni jógás társadalmat”

– mondja el. „Szerintem úgy kell jógázni, ahogy belőled jön, nem pedig úgy, ahogy a keretek megkívánják. Nem műfajokhoz vagyok hű, inkább oktatókhoz, a saját óráimon pedig a csoport energiájához” – mondja el. Az eredmény magáért beszél: Anna az ország egyik legismertebb jógásává vált, és celebek adják egymásnak a kilincset a stúdióban. Itt az idő, hogy én is meglátogassam.

Fotó: Nagy Böbi

Amerikai álomba illő, kétszintes családi házhoz érkezem. Már-már zavarbaejtő a rendezettség, az udvaron valószínűleg centivel mérték ki, hogy minden fűszál ugyanolyan hosszú legyen. Miközben a nadrágom húzom, félszemem az ajtón. Jól tudom, Annához jár a hazai celebvilág krémje, simán lehet, hogy Berki Mazsi, Feller Adrienne vagy épp Nagy László klasszis vízilabdázó mellett nyomom majd az ászanákat. Az ebből fakadó zavarom, és a hetek óta tartó kialvatlanságom miatt kicsit frusztráltan lépek a terembe, és ezen nem csillapít az a tény sem, hogy huszonegyen tömörülünk egymástól kartávolságra. Mikor Anna azt mondja, „itt ma senkinek sem kell megfelelni, itt ma mindent szabad”, szinte látom magam előtt, ahogyan a sikertelenül megkísérelt paradicsommadár-pózban egyensúlyom vesztem, és két embert magammal rántva válok közmegaláztatás tárgyává. Aztán kiderül, hogy mégiscsak Annának volt igaza. Három óra varázslat után megtörik az átok, és aznap, több hét szenvedés után egy igazán jót alszom.

+ 10 kép a galériában + 10 kép a galériában

A gyógytesis kislány, akit csúfolnak a többiek

Már a jógaszőnyegeken ülünk, amikor füstölővel a kezében a terembe lép Anna. Minden szem rá szegeződik. Érződik, hogy komoly tekintélye van, holott semmi sem állhatna távolabb tőle, mint a szigor. Eszembe jut, ahogy a megelőző beszélgetésünkön a gyerekkoráról beszélt, és a lelki szemeim előtt megjelenik a szlovák-magyar, migrénekkel küzdő gyógytesis kislány képe, akinek kőkemény identitásválsággal és csúfolódással kellett megküzdenie napi szinten.

Anna 15 éves koráig nem ismerte valódi apja kilétét, iskolatársai gúnyolódásából viszont ő is észrevette, hogy senkire sem hasonlít a környékről: a mandulaszemű, kreol kislány furcsán mutatott a magyar gyerekek tornasorában.

Aztán 15 éves korában egyszer csak titokzatos üzenetet hozott neki a szomszéd: egy Bécsben élő, vietnámi származású férfi szerette volna felvenni vele a kapcsolatot. Az első találkozás után 180 fokot fordult a világ, pár hónap elteltével pedig már együtt utaztak Vietnámba, hogy Anna megismerhesse apai gyökereit. Itt találkozott legfőbb példaképével, nagymamájával is, aki megnyitotta számára az ajtót a jóga és az öngyógyítás előtt.

A brutális migrének miatt rengeteg gyógyszert szedtem, a vietnámi nagymamám pedig teljesen kiakadt ezen. A kezével, meditálva gyógyított, és elvitt életem első jógaórájára”

– meséli.

Anna hazaérkezése után keresni kezdte a jógás lehetőségeket, de se a bécsi konditermes jóga, se az esztergomi nyugdíjas óra nem adta vissza a vietnámi élményt. Közben elkezdte Bécsben a jogi egyetemet, de az osztrák akcentussal előadott római jog közel sem férkőzött be úgy a szívébe, mint az ászanák. A jogi pálya helyett a szerelmet választotta, és Magyarországra költözött leendő férjéhez. Várandóssága alatt is szerves része volt az életének a jóga: szombat este még gyakorolt, vasárnap hajnalban pedig megszületett a kisfia.

Aztán a feje tetejére állt a világ

Az elhatározáshoz szükséges végső löketet egy fejenállás adta meg.

Migrénesként rettegtem a fejenállástól, de amikor sikerült, átfordult bennem valami. Mindig is erős komplexusokkal küzdöttem, igazi anti-sport lány voltam, de itt megértettem: ha ez megy, akkor egy vállalkozás elindítása is menni fog. Ez volt életem egyik legfelelőtlenebb döntése.”

Az (első) oktatóképzés elvégzése után Annáék Balatonfűzfőre költöztek 2009 környékén. Vállalkozó férje az építőiparban dolgozott akkoriban, így a gazdasági válság hatványozottan nehéz helyzetbe sodorta a családot.

Anna eldöntötte, hogy becsületkasszás Balaton-parti jógaórát tart majd, úgyhogy miután kiplakátozta a környék összes biciklitárolóját és kisboltját, kiűlt a partra, és várta leendő tanítványait. Akik – nos – nem érkeztek meg. Miután Anna egy komplett nyarat áldozott a várakozás oltárán, nagy döntést hozott. Jobb, ha férje a Balatonon marad, ő pedig Bécsbe megy kisfiával, és ott próbál szerencsét jógaoktatóként. Azonban itt sem jött egyből a siker – szakmai tapasztalatok híján egyetlen stúdióban sem kapott lehetőséget eleinte. Így jött az ötlet, hogy picit feltúrbózza önéletrajzát, és úgy tesz még egy, utolsó kísérletet Bécsben.

A CV-be Balaton-parti privát jógaórák és jógás elvonulások kerültek, ez az apró szépítés pedig egyből egy többfordulós állásinterjúra repítette Annát. Végül Bécs legfelkapottabb wellness központjában, Börseplatz-i Holmes Place-ben kapott állást, ahol a tökéletesen kivitelezett lyengar módszerével egyből elnyerte a menedzser tetszését.

Fotó: Nagy Böbi Fotó: Nagy Böbi

Igen ám, de az újoncok itt sem adhattak magánórát, a csoportos alkalmak pedig akkortájt még nem hoztak sokat a konyhára. Anna kliensek híján a stúdió recepciósainak segédkezett, akik annyira megkedvelték, hogy titokban kiadták neki néhány jó vendég elérhetőségét. Így került kapcsolatba Dr. Aurelia Glatz doktornővel is, aki rövid időn belül legjobb barátnője és személyes HR-ese lett egyszemélyben. Aurelia, miután több év túlsúly után végre le tudott guggolni, minden ismerősének Annát ajánlotta – hamarosan hozzá járt Habsburg Francesca, a Wiener Privat Klinik több orvosa, például Dr. Maya Zangeneh és családja, valamint Bécs politikusainak krémje, várólistáján pedig a legmenőbb színészek és modellek nevei sorakoztak.

„Annával 2016-ban találkoztam először a Holmes stúdióban, ahol miután részt vettem egy csoportos óráján, annyira motivált lettem, hogy privát órákra is jelentkeztem. Nagyon szerettem hozzá járni: amellett, hogy vérprofi, motiváló és barátságos is.

Egy év közös gyakorlás után annyira belezúgtam a sportba, hogy én is elvégeztem a jógaoktatói képzést”

– meséli egykori tanítványa, Olga, aki ma már a Bodysecret stúdió oktatója.

Mivel Anna kisfia iskolás korba lépett, és mindenképpen magyar sulit szántak neki, hazaköltöztek. Anna sorra járta a fitnesztermeket, de Bécsben bevált újító ötletei nem arattak sikert itthon, ő pedig nem érezte önazonosnak, hogy súlyemelő férfiak mellett, egy két négyzetméteres területen meditáltassa tanítványait. Ekkor jött képbe élete talán legelvetemültebb, mégis legprosperálóbb ötlete. Kibérli a sasadi álomvillát.

Halmozottan hátrányos döntésekből óriás siker

Az egymillió forintos bérleti díj hallatán minden épeszű ember próbálta visszatántorítani Annát, de ő nem engedett álmából. Mivel az első pár hónap után brutális mínuszokat termelt a stúdió, meghozta élete legfelelőtlenebb döntését, és eladta egyetlen saját ingóságát, budaörsi lakását, hogy fedezni tudja a bérleti díjat és a tanárok fizetését.

Ezzel a döntéssel nem csak magam, de a gyerekem is veszélybe sodortam, de annyira hittem benne, hogy nem tudtam lemondani az álmomról. Minden költségem minimalizáltam, recepciós, marketinges és takarító voltam egyszemélyben.

Napi 8 jógaórát tartottam, 12 órát dolgoztam és gyereket neveltem. Voltak nehéz pillanatok, de a befektetett energia megtérülni látszott. A stúdió elkezdett a kiadások minimalizálása után bevételt termelni.”

Ha azonban bárki azt hinné, itt végre fellélegezhetünk Anna sorsát illetően, spoilerezek: közel sem. Ugyanis, amikor végre már nullán volt a stúdió, beütött a covid, és be kellett zárni.

Ültem a teraszon, és néztem magam elé, mert nem tudtam, hogyan tovább. Addigra kialakult egy komoly vendégkör, akik egyik percről a másikra nem jöhettek stúdióba. Az utolsó jógaórát Facebookon közvetítettem, ez volt a búcsú ajándékom a tanítványoknak”

– meséli. És úgy tűnik, ez hozta meg a szerencséjét. Tanítványai között volt ugyanis a Cosmopolitan akkori főszerkesztője, Sabján Johanna, aki megkérte, tartson ingyenes jógaórát a Cosmopolitanon, mert erre most igazán nagy szüksége van az embereknek. Anna félve, de végül beleegyezett. 

„Addigra nagyon rámtelepedett a kilátástalanság, élő adásban sírtam el magam. Úgy kapcsoltam ki a kamerát, hogy azt éreztem, hogy ez nem nekem való és soha többé nem vállalok ilyesmit. Aztán aznap este minden megváltozott, záporozni kezdtek az üzenetek. Vadidegenek írták meg, hogy együtt sírtak velem és hogy mennyire felszabadító volt mindez.”

Innentől nem volt kérdés, hogy az online órák folytatódnak. A hirtelen jött ijesztő járványhelyzet és Anna személyisége megtartó, erős jógás közösséget kovácsolt, akiknek biztos kapaszkodót jelentett a heti egy óra a feje tetejére állt világban. Olyannyira, hogy egy ponton úgy döntöttek, anyagilag is honorálják az órákat.

Mikor a Yana és a Panarom megszponzorálta a Cosmopolitan felületén futó online jógát, a Telekom pedig saját kollégáinak vásárolt órákat, már pluszosba ment át a stúdió bevétele. A megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően Anna kezdeti 10 ezer forintos órabére 40 ezer forintra emelkedett – és még így is várólista áll nála – , és megnyílt a Yogasecrets webshop is, aminek csúszásgátló szőnyegei és jógaruha-kollekciói az elmúlt egy évben a bevétel közel felét hozták. (Idén egyébként már határidőnapló és Bali-inspirálta kollekció is érkezik!) Emellett elindultak a Yogasecrets workshop-eseményei, és a Bali-elvonulások is. A félévente megrendezett táborokba 550 és 850 ezer forint értékben választhatunk magunkban szállást, hogy aztán 35-40 jógás társsal együtt sajátítsuk el az indonéz jóga hagyományait. 2020-ban pedig elindult az első online oktatóképzés is, aminek köszönhetően már a covid évében magas profitra tett szert a Yogasecrets, és ami a mai napig teltházzal fut. Talán ez utóbbi adta meg a végső löketet, amivel Annáék a covid okozta gödörből ténylegesen kikecmeregtek.

Az első oktatóképzés 40 fővel indult, azóta Magyarországról és külföldről is érkeznek a leendő jógaoktatóink.

Büszkén figyelem sikertörténeteiket, rengeteg levelet kapok, van például Amerikában élő, nálunk végzett oktató, aki a legjobb stúdiókban is megállja a helyét és büszkén írta, hogy kiemelkedik a tudásával! Mára 321 jelentkezővel büszkélkedhet a Yogasecrets Akadémia és jelenleg is több képzésünk fut” – mondja el.

Fotó: Nagy Böbi

Felszabadító órák és egy sokszínű csapat

Bár az már beszélgetésünk során is nyilvánvalóvá válik, hogy Anna őszinte, szeretetteljes és nyitott személyisége, valamint küzdelmes története mágnes-szerűen vonzza az embereket, az órán jutottam el odáig, hogy a szavakhoz tartalmat is társítsak. Anna Bécsben megkeresett pénzét oktatói képzésekre költötte: járt New York-ban Dana Flynn-nél, akivel hip-hop zenére ászanáztak egy graffitis stúdióban. Kiutazott Balira, hogy Carlos Romero-tól személyesen tanulhasson, tanult inside flow jógát Frankfurtban Young Ho Kim-től, és meglátogatta a jóga világ szinte összes ismert oktatóját.

A tőlük tanult technikákból egyedi, sajátos stílust dolgozott ki. Bár az órája egy meglehetősen dinamikus flow-val indul, a kihívást jelentő ászanák esetében ajánl könnyített változatot is, és többszörösen hangsúlyozza, hogy nincs rossz mozdulat, minden a testünk javát szolgálja, ami belőlünk jön. Van, aki tökéletesen elégedett egy lefelénéző kutyával, más már a fejállást gyakorolja, de az összeszokott brigádon jól látszik, hogy fesztelenül merik követni saját testük jelzéseit. Újszerű tapasztalat ez sok olyan jógaóra után, ahol görcsösen próbáltam követni az oktatót, és ahol mindenki elpirult, aki nem érte el a lábujjait, vagy aki kilendült az egyensúlyból. A közeg hat rám – én is felszabadulok, annyira energizál a jóga, hogy legszívesebben táncra perdülnék. Azt hiszem, erre mondják, hogy a foglalkozás elérte a célját.

„A Yogasecrets annyit jelent, hogy mindenki számára befogadhatóvá tettem a jógát. Hogy csak olyan ászanákat viszek az órákra, amikben van fejlődési lehetőség, de sikerélmény is.

Én ex-gyógytesisként pontosan tudom, mennyire nehéz élvezni valamit, amit kudarcnak élsz meg. A jógaoktatónak nem az a feladata, hogy megmutassa, ő miket tud, hanem, hogy rezonáljon a vendégeire”

– mondja el, hozzátéve: mivel eleinte csak hozzá jártak visszatérő vendégek, összeállított egy több opcióból és lépcsőfokból álló módszertant, amit az oktatóinak is átadott.

Bár a mai napig Anna órái a legnépszerűbbek a Yogasecrets-ben, most már szerencsére a stúdió többi csapattagjánál is teltház van. Bár velük itt nem találkozom, némi kutakodás során kiderítem, hogy összesen nyolc oktató van, és mindenkit más tesz különlegessé. A Yogasecrets csapatában van plus-size tanár, táncművész, hangterapeuta és férfi oktató is, már első ránézésre is látszik, hogy mindenkinek megvan a saját stílusa és nyelvezete a jógában.

Soha nem testalkat, kor, nem alapján választom az embereket a stúdióba, mindig az a legfőbb szempont, hogy emberileg milyen az illető.

A véletlen műve, hogy ilyen sokszínű csapat gyűlt össze, olyanok vagyunk, mint egy nagy család, és mindenki megtalálja a számára megfelelő oktatót.”

Anna óráján meglepetten konstatálom azt is, hogy nem válik el egymástól élesen a közönség és a Yogasecrets brigád. A szeánszra azok a lányok is beállnak, akik korábban az öltözőszekrény kártyáját adták, a beszélgetésekből pedig kiderül, hogy többen jelentkeztek oktatóképzésre, és a csapat fele pedig a balinéz elvonuláson is járt. Úgy tűnik, akit a Yogasecrets egyszer elkap, azt nem ereszti: ez a nagy család, a szó legpozitívabb értelmében kebelezi be a vendégeket, akik közül sokan talán itt tapasztalják meg először, mit jelent a mozgás valódi szabadságának élménye.

The post Anna migrénes, gyógytesis lány volt, aztán megismerte vietnámi nagymamáját appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés