:

Megbukott a szlovák kormány a parlamenti bizalmi szavazáson

A kormány jövője egyelőre még kétséges.

Megvonta a bizalmat a parlament az Eduard Heger vezette kormánytól, így jó eséllyel távozik tisztségéből a miniszterelnök – írja az Új Szó.

A kormány bukása mellett 78 képviselő szavazott, 20-an pedig tartózkodtak. Összesen 102-en voltak jelen. A kormánypárti képviselők egy része a voksolás előtt kivonult az ülésteremből.

Az MTI azt írja, a kabinet ellen a korábbi kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisok – a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS) mozgalom – és néhány másik ellenzéki képviselő terjesztett be bizalmatlansági indítványt. Arra hivatkoztak, hogy szerintük

„a kormány nem képes az emberek gondjainak orvoslására, és abbahagyta a maffia és a korrupció elleni küzdelmet”. 

Csütörtökön még a kabinet megmentése érdekében Igor Matovič (OĽaNO) a pénzügyminiszteri tisztségről való lemondását is felajánlotta, annak fejében, ha a Szabadság és Szolidaritás (SaS) visszavonja a kormánnyal szemben beadott bizalmatlansági indítványát és az állami költségvetést is megszavazza. (Az SaS nyáron lépett ki a kormánykoalícióból, Heger szeptember óta kisebbségi kormányzást vitt.)

A pénzügyminiszter távozását az OĽaNO egyes tagjai is elfogadható áldozatnak tartották, de a mozgalomban ezt más politikusok árulásnak tekintik.

Több forgatókönyv is megvalósulhat

A pozsonyi kormányzás jövője egyelőre kérdéses. Ami következhet:

ideiglenesen egy korlátozott jogkörökkel rendelkező hivatalnokkormányt hoznak létre,létrejöhet új kormánykoalíció vagyelőrehozott parlamenti választásokat hirdetnek meg.

A kormány bukása után levegőben lóg a jövő évi költségvetés is, aminek elfogadása éppen a bizalmatlansági indítvány miatt tolódott későbbre.

Heger 2021. április elseje óta volt Szlovákia miniszterelnöke.

Borítókép: Zuzana Caputova szlovák elnök fogadja Eduard Heger szlovák miniszterelnököt, miután megbukott a szlovák kormány az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazáson Pozsonyban 2022. december 15-én. Forrás: MTI/AP/TASR Slovakia/Jaroslav Novák

The post Megbukott a szlovák kormány a parlamenti bizalmi szavazáson appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés