:
Breaking News

Agrárminiszter: eddig tarthat az élelmiszer árstop

Agrárminiszter: eddig tarthat az élelmiszer árstop

Az árstopos termékekre kereskedelmi akcióként kell tekinteni és „a jövő esztendő derekán valamikor ennek be kell fejeződnie, hiszen a háború sem tarthat a végtelenségig”, így az általa kiváltott hatásoknak is „jövőre véget kell érnie, és akkor a normális piaci viszonyokat vissza kell tudni vezetni”.

Ezt Nagy István agrárminiszter mondta az Inforádió Aréna című műsorában, amelyet a Portfolio szemlézett. A tárcavezető arra a kérdésre, hogy vissza fog-e mérséklődni a háború előtt sok évig jellemző, éves szinten 5-10%-os élelmiszeráremelkedés, illetve vissza fognak-e térni a háború előtti élelmiszerárak, úgy reagált:

a háború előtti árak szerintem nem fognak visszajönni, mert a világ egy másik állapotában lesz akkor, amikor vége lesz a háborúnak. De hogy a növekedés nem lesz ekkora, abban ezer százalékig biztos vagyok, így a normális mértékű infláció fog bekövetkezni az élelmiszerek piacán is,

mint ahogy az élet más területén is.

Interjú Fekete Emese 22 perc olvasás
Tesco-vezér: Ezért van kevés csirke, és ezért aránytalanul drága minden, ha kifogy a mellfilé
Üzlet Forbes 7 perc olvasás
Agrárszakértő: az ideinél is nehezebb év jön az élelmiszerpiacon
Napi címlap Topolay Gábor 17 perc olvasás
SPAR-vezér az árstopokról: Emeltünk, de nem tudjuk kompenzálni a teljes veszteséget

Úgy látja, hogy az élelmiszer lesz az utolsó, amiről az emberek le fognak mondani, mert annyira alapvető, de azt is látja, hogy van egy tudatosság az élelmiszerfogyasztásban. Szerinte kevesebbet pazarlunk, kevesebbet teszünk „csak úgy találomra a táskába, megnézzük a termékek árát, és nem véletlen, hogy az ársapkás termékek fogyasztása az kirívóan magas”. Példaként említette a 2,8%-os tej fogyasztását, ami „brutális mértékben megnövekedett”.

Hozzátette: az áremelkedések „plafonjánál tartunk, nincs hova már”, hiszen az energiaárak emelkedése már megállt és az inputköltségek szintjét is ismerjük. „Most már ilyen nagymértékű áremelkedések nem várhatók”.

The post Agrárminiszter: eddig tarthat az élelmiszer árstop appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés