:
Breaking News

Ők azok, akik előre tudják, ha meg akarnak bundázni egy vb-meccset

Ők azok, akik előre tudják, ha meg akarnak bundázni egy vb-meccset

A pénz sosem hazudik.

Nagyjából 160 milliárd dollár – becslések szerint ennyit tehetnek összesen kockára (vagy inkább labdára) azok, akik a 2022-es futball világbajnokságon fogadnak. Ekkora összegnél már pár tizedszázalékos csalás is jelentős lehet: ezért a FIFA a svájci adattechnológiai vállalatot, a Sportradart bízta meg azzal, hogy minden egyes fogadást felülvizsgáljon, kiszűrve a furcsaságokat – írja anyalapunk, az amerikai Forbes.

Több ebből Ők azok, akik előre tudják, ha meg akarnak bundázni egy vb-meccset Nem akármilyen bombákat szállíthat az USA Ukrajnának

A fociban nem ismeretlen a bunda gyanúja, és a Sportsradar több mint 700 meccset szűrt ki idén, amit a játékosok vagy a játékvezetők manipuláltak. A vállalat vezetője, Andreas Krannich szerint a meccsek bundázása olyan, mint amikor a Wall Streeten látunk jól időzített részvénycseréket, itt is valaki a piacot megelőző belsős információk birtokában fogad.

A FIFA ennek megakadályozására a Sportradaron kívül az FBI-al, az Interpollal és a Nemzetközi Fogadási Integritás Szövetséggel is együttműködik.

Hogy csinálják?

A Sportradar hatvan fős, négy kontinensen működő nemzetközi csapata egy mesterséges intelligencia alapú szoftver segítségével szűri ki a kétes fogadásokat. A szoftver közel 35 milliárd odds-változást követ kilencven sport majdnem egymillió mérkőzésénél. Az algoritmus megjelöli a fogadási mintázatokban jelentkező szabálytalanságokat, mint például a felhasználói fiókok ugrásszerű megnövekedését vagy nagyobb pénzösszegek mozgását, amik a bundázás fő jelei lehetnek.

A Sportradar a FIFA mellett az NBA, MLB, NASCAR és az NHL meccseit is megbízásból vizsgálja. A 3,2 milliárd dollár értékű vállalat tulajdonosai között Michael Jordan, Mark Cuban és Ted Leonsis is ott van. Fotó: Sportsradar

Amikor egy ilyen hibát talál a rendszer, akkor Krannich csapata biztosra meg tudja mondani, ki fog nyerni, pusztán az alapján, hogy melyik csapatra érkezett be a legtöbb pénz.

„Vagy Jézus vagyok, vagy pedig nagyon tudjuk, mit csinálunk a metrikáinkkal. Csak a tényeket vizsgáljuk, ami a pénzáramlást jelenti. A pénz sosem hazudik” – mondja Krannich.

Nem ismeretlen dolog

Azt hihetnénk, hogy a csalásokat csak rosszmájúság emlegetni, de a legutóbbi, a 2018-as világbajnokság során is egy meccset legalább bundáztak: az egyik, Dél-Afrika és Szenegál közötti kvalifikációs meccset befolyásolták, amikor a ghánai játékvezető, Joseph Lamptey büntetőrúgást ítélt Dél-Afrikának azért, mert a szenegáli védő Kalidou Koulibaly kézzel ért hozzá a labdához. Csakhogy Koulibalyt jól láthatóan a lábán érte a labda, és a 2-1-es eredmény után a Sportradar több együttműködővel egyetemben jelentést adott ki:

a rendellenes pénzmozgások miatt vélhető volt, hogy bizonyos játékosok ismerhették a meccs kimenetelét. A FIFA az ügy kivizsgálása után Lampteyt bűnösnek találta és egy életre eltiltotta a sporttól.

A bundáknak a foci – népszerűsége és a fogadási volumenek miatt – van leginkább kitéve. Az IBIA számításai szerint a fogadásokkal foglalkozó szektor nagyjából 25 millió dollárt veszthet évente. Az Europol jelentése szerint a bűnszervezetek a bundázást használják a drogokból és prostitúcióból szerzett pénz mosására, és évente közel 120 millió eurót is kereshetnek közben – és leginkább a csapatkapitányokat, a kapusokat és a védőket próbálják megkenni, hiszen egy apró kis véletlennek tűnő félrelépésük miatt simán becsúszhat egy gól.

Leroy Sane és Unai Simon a katari futball-vb német-spanyol meccsén. Fotó: EPA/Ronald Wittek

A helyzet ráadásul rosszabbodni látszik: a Sportradar tavaly 500 futballmeccset jelzett gyanúsnak, míg idén már november közepéig 700-nál tart a vállalat számlálója. Az összes sportágat figyelve a vállalat 1100 manipulált meccset talált, ami jelentős ugrás a tavalyi 903-hoz képest. A meccseket nézve ráadásul nüansznyi különbségek is jelenthetnek csalást: ma már nem arról szól a bundázás, hogy direkt elveszítenek egy meccset, sokkal inkább irányulhat például gólkülönbségekre is. „Ha úgyis te vagy a várható vesztes, mit számít, hogy két vagy öt gól különbséggel kapsz ki?” – mutat rá Krannich.

The post Ők azok, akik előre tudják, ha meg akarnak bundázni egy vb-meccset appeared first on Forbes.hu.