:

8 karácsonyi ajándékötlet otthonülőknek

8 karácsonyi ajándékötlet otthonülőknek

Mindannyian ismerünk olyanokat, akik előbb hívnak át magukhoz egy jóleső beszélgetésre, mint hogy beüljenek egy hangos bárpult mellé egy koktélra. Akik hideg téli estéken már nehezen mozdulnak ki munka után és akik szívesen töltik szabadidejüket az otthonukban kényelemben akár egyedül, akár szeretteikkel. Az ajándékoknak persze ők is nagyon örülnek, mutatunk néhány ötletet, mivel lehet nekik kedveskedni karácsonykor.

1. Kindle e-book olvasó

Kevés dolog kapcsolja ki jobban az agyamat – és gondolom, ezzel nem vagyok egyedül – mint az olvasás. Az embernek azonban gondolnia kell a vele együtt élők helyigényére és az otthona méreteire is, ezért nem lehet minden falat és zegzugot csak könyvekkel megtölteni. Szerencsére jópár éve megmentettek minket az e-readerek: segítségükkel akár több száz extrém vastag nagyregényt is az éjjeliszekrényünkön tárolhatunk gond nélkül. Jómagam a Kindle olvasóira esküszöm, idén már a 11. generációt dobták piacra, de bármelyik korábbi kiadás megállja a helyét. Különösen előnyös lehet az olvasásélményt minden fényviszonyban növelni képes háttérvilágítás és a vízállóság (nem minden típus jellemzője), a 8-16 gigabájtnyi tárhely pedig bármilyen könyvmolynak mosolyt csal az arcára.

Ár: 40 000 – 120 000 Ft

2. Autistic Art takaró

Bekucorodni a kanapéra egy melengető takaró alá, és közben még segíteni is másoknak? Az Autistic Art Alapítvány az autizmussal élők életkörülményeinek javítását, elfogadásuk elősegítését és a számukra kialakított 11, civil fenntartású lakóotthon fenntartását támogatja. Az ehhez szükséges forrás egy részét különleges készítésű termékek révén biztosítja. Ilyen például ez a 75 százalékban pamut kötött pléd, melynek Varga Máté autista fiatal grafikája és Szakos Kriszta, az Eszka márka alapítójának tervei alapján készült.

Ár: 24 900 Ft

3. Artistamp exlibris

Ha már a könyveknél tartunk: egyik legkedvesebb ajándékom egy egyedi, személyre szabott exlibris volt. Az Artistamp termékei kiszolgálják a féltett kincseiket időnként kölcsönadó könyvrajongók minden igényét. Több száz személyre szabható pecsétgrafikát kínálnak, különleges kéréseinket is teljesítik. A számtalan olvasó figura mellett monogramos pecsétek, állatos pecsétek, növényes pecsétek, nonfiguratív pecsétek sokasága közül válogathatunk. De ha nem kifejezetten könyvbe pecsételnénk, arra is kínálnak termékeket: címpecséteket, esküvői, dekorációs és persze karácsonyi pecséteket is.

Árak: 1600 – 7200 Forint között

4. Projektor házimozizáshoz

A hatalmas síkképernyők világában igazi romantikus hangulatot teremthetünk otthonunkban egy valódi moziélményt nyújtó projektorral. A legszuperebb típusokhoz vászon sem kell, csak egy megfelelő, világos fal és már kezdődhet is a karácsonyi filmek maratonja vagy egy jó kis sorozat bingewatchingja.

Árak: néhány tízezer forinttól a csillagos égig terjednek

Fotó: Dylan Calluy

5. Popcorn-készítő

Egy jó mozi mellé popcorn is jár. Számtalan kutatás kimutatta már, hogy az előre csomagolt, a mikróba bepattintott és 2,5 perc alatt elkészült pattogatott kukorica nem túl egészséges, rengeteg károsanyagot, sőt, a szervezetben napokig kimutatható műanyagot viszünk be vele a testünkbe. Zero waste szempontból is ideálisabb, ha saját magunk készítjük el biomagokból. Aki a serpenyős megoldással rendszeresen elégeti a szemeket, annak jól jön egy valódi kis pattogtató. Az sem árt, ha külsejében is megidézi a mozik világát.

Ár: 27 990 Ft

6. Bomo kirakó

Kirakózni lehet egyedül, lehet társaságban, flow-élményt ad, lecsendesíti az elmét, vagy éppen segít átgondolni az átgondolnivalót. Nem mindegy, közben milyen képdarabkákat szorongatunk: akit megfertőzött már a Bomo Art dizájnja és hangulata, az pontosan tudja, milyen plusz élményt jelenthet az általuk létrehozott kirakós. A Bomo Puzzle kézzel festett és rajzolt grafikái közül hármat készítettek el most kirakó formájában: választhatunk a planetárium, a ballonok és a vadállatok között. Az 1000 darabos puzzle-ök díszdobozban, azon belül vászonzsákban pihennek, kirakott állapotban méretük 52 x 72 centiméter.

Ár: 12 500 Ft

7. Czikcakk Panni világa

Közhelyesnek tűnik az egy jó bögre mindig szép ajándék, de ez Czikkely „Czikcakk” Panni formatervező művész, illusztrátor és grafikus munkái esetében valóban megállja a helyét. Panni világa, az általa készített grafikák, akvarellek tökéletes megjelenítői a hygge életérzésnek kávéscsészékkel, teásbögrékkel, nagy fotelből hóesést leső pillanatokkal. Minden évben különleges naptárt készít, 2023-ban akvarellmintákat kanyarít az adott hónap jellegzetes szürcsölnivalója köré. Egy Czikcakk-print a falra, naptár a konyhába, „faszanapos” bögre a kézbe és jöhet a leghidegebb téli este is, szívet-lelket felmelegítenek. Panni webshopja időszakosan tart nyitva, novemberben kitárja kapuit, de a Zug műhelyben és vásárokon is elérhető.

Árak: bögre 6490 Ft, naptár 4590 – 6890 Ft, printek 1800 – 4000 Ft

8. Greenway candle

A karácsonyi időszak állandó kellékei a hangulatos gyertyák, melyek a végeláthatatlan január-februári napokban is velünk maradnak. Túlvagyunk azonban már a kőolaj alapú, ezért fekete füstöt okádó, wc-illatosító szagú szörnyedvényeken, ezen a piacon is egyre minőségibb, egyre szebb és környezet- illetve egészségbarátabb a kínálat. A paraffin helyett használjunk szójaviasz gyertyákat: ezek tisztán – ráadásul jóval tovább – égnek, hiszen teljesen természetes, megújuló és vegán növényi olaj az alapjuk. Családi vállalkozásban készíti üvegbe öntött gyertyáit a Greenway Candle, minden apró részletre odafigyelnek. A különleges illatokat (tábortűzön pirított pillecukor, cozy cottage, winter greenery ) 100 százalékos tisztaságú illóolajok felhasználásával nyerik, a kanóc is nehézfémmentes pamutból áll, az üvegeket pedig visszaveszik és újrahasznosítják. Füstölőik, diffúzoraik és aromalámpáik is segíthetnek otthonunk illatosításában és a hangulatteremtésben. A karácsonyra különleges ünnepi illatokkal és adventi válogatással készültek.

Árak: gyertyák 2990 – 6490 Ft, füstölők és kötegek 3290 – 3790 Ft, diffúzorok 6290 Ft

Borítókép: Dorinka Studio

The post 8 karácsonyi ajándékötlet otthonülőknek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés