:

Trump most veszített, de 78 évesen újra elnök lenne

Az egykori amerikai elnök 2024-ben visszatérne a Fehér Házba. A kampányának legfontosabb pontjai mellett Joe Bidennek is odaszúrt.

Donald Trump volt amerikai elnök kedd este bejelentette: újból versenybe száll a 2024-es elnökválasztáson, egyben elindította a republikánus elnökválasztási kampányt.

„Két évvel ezelőtt nagyszerű nemzet voltunk, és hamarosan ismét nagyszerű nemzet leszünk” –mondta Trump floridai birtokán.

Donald Trump az első elnök az Egyesült Államok történetében,

akit kétszer is úgynevezett impeachment eljárás alá helyeztek,

legutóbb az amerikai törvényhozás épületét ostromló, halálos kimenetelű január 6-ai lázadásra való felbujtásért. Ha a vizsgálatok lezárásakor bűnösnek találják és elítélik, az kizárná, hogy választott tisztségre pályázhasson.

Mivel kampányol az egykori elnök?

Trump a keddi egyórás beszédében azt állította, ő az, aki újra el tudja hozni az amerikaiaknak az „aranykort”.

Szerinte ezt egyszer már meg is tette,

azonban Biden és a demokraták lerombolták azt, amit ő korábban felépített.

Biden elnököt hibáztatta „Amerika hanyatlásáért”, ami szerinte az elmúlt két évben történt, szerinte az országban elhatalmasodott bűnözés és drogkereskedelem. Úgy fogalmazott:  „Nem viccelődöm, hanem könnyek között mondom. Az Egyesült Államok nem élne túl még négy évet Biden kormányzása alatt.” Trump a 2016-os kampányához hasonlóan az Egyesült Államok déli határának megerősítését ígérte, valamint azt állította, hogy véget vet az amerikai-mexikói határon átáramló drog- és emberkereskedelemnek. Emellett azt mondta, követelni fogja a választási törvények megváltoztatását, köztük a levélszavazás betiltását, hogy megszüntesse az állítólagos választási csalásokat. Kitért a Republikánus Párt csalódást keltő teljesítményére a múlt heti félidős választásokon, egyben jobb eredményt ígért 2024-re: „Országunk polgárai még nem fogták fel annak a fájdalomnak a teljes súlyát, amin nemzetünk most keresztülmegy, és a szenvedés teljes hatása még csak most kezd kibontakozni” – mondta Biden elnökségéről.

Az előző heti félidős választásokon a vártnál rosszabbul teljesített a Republikánus Párt. Ezen általában az elnök pártja, jelenleg tehát a demokraták rendszerint hátrányból indulnak. A gazdasági visszaesés és az infláció, valamint Joe Biden elnök népszerűtlensége ellenére is megtartotta a párt a minimális többségét a szenátusban. A képviselőházban elérték a csupán pár fős többséget a republikánusok, összességében azonban kudarcként értékelték az elnöki ciklus közepére eső választásokat.

Mi várható a következő elnökválasztáson?

A volt amerikai elnök már hetek óta lebegtette, hogy elindul a 2024-es jelöltségért. Trump az első jelentős republikánus jelölt, aki elnökválasztási kampányt indít, bár állítólag több más csúcsjelölt, köztük régi szövetségese, Ron DeSantis floridai kormányzó is fontolgatja az indulást.

Joe Biden elnök, aki a napokban fogja betölteni 80. életévét, az előző héten röviden utalt arra, hogy újraindul 2024-ben, de még nem hozta meg a végső döntését. Ha Trump valóban republikánus jelölt lesz és Biden is elindul a választásokon, egy 78 és egy 82 éves ember verseng majd az elnöki székért.

The post Trump most veszített, de 78 évesen újra elnök lenne appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés