:

Újabb teher vár az autósokra: drágul a kötelező biztosítás

A jelenlegi átlagdíj közel 15 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkor mért szintet.

A november 2-án megkezdődött év végi kgfb-kampány első harmadában az érintett ügyfelek a személygépkocsik kategóriájában 28 500 forintos átlagdíjon kötötték meg új, kötelező biztosításaikat – tudatta a saját adatbázisára hivatkozó Netrisk.hu.

Ez az összeg közel 15 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkor mért 24 800 forintos díjszintet.

Elemzésük szerint a kgfb-kampány kezdetére mind a 12 érintett biztosító új tarifát hirdetett.  

A biztosításközvetítő portálnál eddig lezajlott mintegy 7 000 tényleges megrendelés közel 80 százaléka azonban három biztosító, a Genertel, a Generali és a K&H termékeit érintette. Őket követi szerződésszámban a Signal és az Allianz. A legnagyobb arányban eddig 18-19 éves gépjárművekre kötöttek szerződést.

Az ügyfelek 93 százaléka választja az éves, egyösszegű díjfizetés lehetőségét csökkentett díjösszeg fejében, ez az arány még a tavalyi 92 százalékos mértéket is meghaladja. További megtakarítás érdekében ugyancsak jelentős többség választja az elektronikus díjfizetési formát: a csekket kérők aránya egy év alatt 16-ról 11 százalékra apadt.

Több ebből Elon Musk gyertyafényes bejelentkezése: túl sok a dolgom Jelentősen csökkent a magyarok gázfogyasztása

A díjemelkedés mértéke a különböző szegmensekben eltérhet. Egyes autósok akár 40 százalék feletti díjemelkedéssel is szembesülhetnek, míg mások enyhe díjcsökkenést tapasztalhatnak. Emiatt célszerű összehasonlítani, hogy melyik biztosító mit kínál, és milyen kedvezményeket vesz figyelembe a következő éves időszakra.

Az év közben váltók magasabb díjjal számolhatnak

Az év végi kampány speciális gépjárműparkot érint: elsősorban az idősebb, 2010 előtt vásárolt autók biztosítására vonatkozik. Ezek jelentős része pedig a legkedvezőbb, B10 bónuszfokozattal rendelkezik, és az üzemeltetők magasabb átlagéletkorához is kedvezőbb díjszorzók kapcsolódnak.

Ennek következtében az év végi átlagdíj jelentősen elmarad az év más időszakaiban tapasztalható átlagdíjtól: ennek mértéke a Netrisk.hu honlapján fellelhető havi KGFB-Index szerint november elején 50 100 forint volt.

December elsejéig lehet dönteni

Az év végi kgfb-kampányban érintett autósoknak december elsejéig van lehetőségük arra, hogy eldöntsék: jelenlegi szerződésüket folytatják a jövő évben is, vagy új biztosításra váltanak. Ennek eldöntésében fontos szerepe van a meglévő biztosító által a következő évre megajánlott indexdíjnak, amit az érintetteknek november 11-ig kellett megkapniuk. Akinek még nem érkezett meg a díjértesítője, mielőbb érdeklődjön biztosítójánál.

Érdemes figyelni arra, hogy aki jelenlegi szerződését az e-kommunikációs kedvezmény feltételei szerint kötötte meg, már ne postai úton, hanem az általa megadott e-mail címre várja a küldeményt.

The post Újabb teher vár az autósokra: drágul a kötelező biztosítás appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés