:
Breaking News

Az új OTP-székháztól a derekegyházi templomig: íme, 2022 legszebb épületei és tervei

Az új OTP-székháztól a derekegyházi templomig: íme, 2022 legszebb épületei és tervei

A Váncza Művek épülete és Rátgéber László terve nyerte az idei Média Építészeti Díját.

A hétvégén 18. alkalommal ismerték el az idei év legkiemelkedőbb alkotásait a Média Építészeti Díja (MÉD) gála keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A zsűri elnöke kollégánk, Bagi László volt.

Ebben az évben összesen 76 épületet, 59 tervet és 29 épített környezeti munkát neveztek a tervezők, amelyek közül egy családi ház, egy egyetemi épület, egy templom, egy rendezvényterem és egy irodaház versengett az év legjobb épületének járó díjért, a tervek között pedig négy diplomamunka és egy tervpályázatra készített pályamű mérkőzött meg egymással. 

A legjobb épület díját idén a vezető magyar sajtóorgánumok képviselőiből és a szakma kiemelt szakértőiből álló zsűri a Váncza Műveknek ítélte oda a derekegyházi Szentháromság-templomért, amely 777 év után nyújt újra önálló imahelyet a településnek.

A tervek közül a zsűri Rátgéber Lászlónak a palkonyai pincesor revitalizációját célzó tervéért ítélte oda a legjobbnak járó elismerést (konzulens: Kronavetter Péter). A tervező a villányi borvidéket vizsgálva úgy ítélte meg, hogy a térségnek már nincs szüksége újabb nagyméretű borászatokra, helyette inkább a kisebb, autentikus pincék megsegítését és fejlesztését célozta elképzelésével.

+ 20 kép a galériában + 20 kép a galériában MÉD 2022 | Fotók: Építészfórum (23 kép)

A Média Építészeti Díja keretében ötödik alkalommal adták át a Perika-díjat, az Építészfórum társalapítója és három éve elhunyt főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina emlékét őrző szakmai elismerést, amely olyan kiválóságok eredményeinek méltatására szolgál, akik az építészet és más tudományos vagy művészeti ág határterületén mozogva, innovatív módon, kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtenek. A díjat ebben az évben Lakner Antal képzőművész érdemelte ki.

Nemzetközi szaktekintélyek előzsűriztek

A Média Építészeti Díja felhívásaira ezidáig több mint 1300 pályázat érkezett összesen, és közel 180 alkotó munkájának ítéltek oda az elismerést. A 2022-es megmérettetésen 164 munka versenyzett egymással, közülük a gálaestet megelőzően nemzetközi előzsűri választott ki öt-öt finalistát épület és terv kategóriában. Idén Olga Ioannou építész, a TU Delft Építészmérnöki és Technológiai Tanszékének adjunktusa töltötte be a négyfős nemzetközi bírálóbizottság elnöki posztját. A zsűrizésben további két szaktekintély vett részt: Edwin Heathcote építész, a Financial Times építészeti és dizájn kritikusa, illetve Matteo Costanzo építész, egyetemi tanár, a kultikus San Rocco magazin alapítója és szerkesztője. A nemzetközi szakértők munkáját idén Szabó Levente DLA építész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja segítette.

Az elmúlt 18 év során a díjak odaítélésében közel 50 sajtóorgánum képviseletében több mint 50 újságíró vett részt. 2022-ben a médiazsűri: 

Bagi László, Forbes – zsűrielnökFöldes András, HVGLiptai Lívia, TelexRajcsányi Gellért, MandinerSzilágyi Róza Tekla, ArtmagazinZubreczki Dávid, építészeti mesemondóZsuppán András, Válasz Online

A médiazsűri munkáját elismert szakmai szereplőkből álló zsűri segítette. 2022-ben a szakmai zsűri tagjai:

Gutowski Robert, építészTőrös Ágnes, építészWeiszkopf András, építész

The post Az új OTP-székháztól a derekegyházi templomig: íme, 2022 legszebb épületei és tervei appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés