:

Fáj a hazai 20 százalékos infláció? Orbán Viktor jóbarátja 86 százalékosba sodorta a saját országát

Már-már felfoghatatlan mértékű az infláció Törökországban, október 85,5 százalékot mértek. Nem lenne ez így, ha a török jegybank csökkentés helyett emelné a kamatokat, ám Erdogan elnök másképp gondolja.

Októberben 85,51 százalékra emelkedett az infláció mértéke Törökországban tavaly októberhez képest, írja a Reuters. Óriási szám, pedig a ma nyilvánosságra hozott adatok még enyhén a hírportál elemzői várakozásai alatt is alakultak.

Az éves alapú infláció ezzel 24 éves rekordot döntött meg az országban, utoljára 1998 júniusában volt ennél nagyobb a pénzromlás üteme.

A 2022. évi összesített inflációra jelenleg 85,6 százalékot várnak a Reuters által megkérdezett elemzők.

Több ebből Gázszámla Moszkvából: már nyár végén elég brutális volt, amit ki kellett fizetnünk Ismét léptek a bankok – nem köszönjük meg, amit kaptunk

Miért ennyire magas?

A török infláció megugrása nem ma kezdődött, már 2021 óta ezzel küzd a gazdaság. Az elmúlt közel egy évtizedben a török gazdaságot iszonyúan túlpörgették. A gazdasági növekedést alacsony kamatkörnyezettel támogatták és gyakorlatilag külföldi devizahitelekből fedezték, a török vállalati szektor és lakosság is nagyon eladósodott. Elindult felfelé az infláció, valamint a török líra is gyengülni kezdett.

Bevett gyakorlat a legtöbb országban, hogy infláció és a devizagyengülés ellen kamatot emelnek, hogy lassítsák a hitelezést és megdrágítsák a devizával való kereskedést.

Ehhez képest a török jegybank épp az ellenkezőjét teszi, következetesen kamatot csökkent,

amivel olajat önt a tűzre: tovább pörgeti a gazdasági növekedést, az inflációt, miközben a török deviza gyengülése is új lökést kap.

Az elmúlt három hónapban az alapkamatot összesen 350 bázisponttal, 14 százalékról 13,5 százalékra csökkentették. Augusztusban a 100 pontos kamatvágás után még azt mondták, hogy nem lesz lazító ciklus, marad egy ideig a 13 százalékos alapkamat – nem így történt.

Unortodoxia a csúcson

Már több alkalommal is írtunk a Forbes.hu-n arról, hogy a probléma okát röviden össze lehet foglalni:

Recep Tayyip Erdogan

Több ebből Ehhez képest még a forint is megbízható – felfoghatatlan, mi folyik Erdoganéknál Forbes 1×1: Ijesztő a hazai infláció? Nézz rá a törökre!

Törökország elnökének ugyanis sajátos monetáris politikai elképzelései vannak. Az alapkamat ellenségének tartja magát, szerinte minden körülmények közt a lehető legalacsonyabb ráta kell. Nem igazán ismeri el annak szükségét, hogy időnként szigorítani kell a pénzügyi kondíciókat. A jegybank pedig nem cselekszik önállóan, az államfő teljes kontrollja alatt van.

Meddig emelkedhet még?

A Reuters által megszólaltatott elemző szerint az októberi adat lehetett a török infláció csúcspontja, feltéve, hogy a török líra nem gyengül tovább. Az emelkedő energiaárak mellett ugyanis a devizagyengülés volt az elszabaduló pénzromlás legfőbb oka. Idén év eleje óta 40 százalékot gyengült a török líra a dollárral szemben a Google Finance adatai szerint, az utóbbi hetekben ugyanakkor már nem láthattunk hasonló mértékű szabadesést.

Borítókép forrása: Recep Tayyip Erdogan török a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélése közben az Ázsiai Együttmûködési és Bizalomerõsítõ Konferencia (CICA) asztanai találkozóján 2022. október 13-án. Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Kreml/Pool/Vjacseszlav Profokjev

The post Fáj a hazai 20 százalékos infláció? Orbán Viktor jóbarátja 86 százalékosba sodorta a saját országát appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés