:

Ezen a télen minden watt számít – menő és költségbarát háztartási újdonságok

Ezen a télen minden watt számít – menő és költségbarát háztartási újdonságok

 Ősszel rendezték meg Berlinben a világ legnagyobb technológiai szakkiállítását, az IFA 2022-t, a világ minden tájáról eljöttek rá a háztartási gépes, a szórakoztatóelektronikai, a telekommunikációs és az IT iparágak piaci szereplői. Az idei expót masszívan áthatotta egyfajta zöld szellemiség. A kiállítók óriási hangsúlyt fektettek a környezetvédelemre, a takarékos, az erőforrások pazarlását megelőző termékek és technológiák kifejlesztésére, illetve bemutatására.

A kisebb és a nagyobb cégek is a korábbinál jóval energiahatékonyabb, esetleg alternatív, megújuló energiaforrásokat használó megoldásokra fókuszálnak. Ez így 2022 vége felé szó szerint létfontosságúvá vált, hiszen az energiaválság közepén, amikor mindenhol elszállnak az árak, rengeteg pénz spórolható meg az ilyen eszközök segítségével. Íme, a legfrissebb, Magyarországon is elérhető rezsibarát újdonságok.

Mini napelemfarm elérhető áron
Egyre több cég fordul azon eszközök irányába, amelyek segítségével az otthoni felhasználók is ki tudják használni az alternatív energiaforrások lehetőségeit. Közöttük az egyik legnagyobb név a Jackery. Az egy évtizede Kaliforniában alapított vállalat rövid idő alatt számos érdekes megoldással rukkolt elő, például Berlinben bemutatták egy teraszra kitehető kis szélerőmű prototípusát.


Palettájukon vannak kompakt, már a boltokban is megvehető, egyszerűen hordozható, kis helyet foglaló napelemek. Egyes modelleken fényvisszaverő kiegészítő is van, így két oldalról tudják „bombázni” a fotovoltaikus cellákat. Persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy mit lehet kezdeni az így nyert energiával, hiszen egy ilyen napelemet nem lehet csak úgy rádugni egy telefonra vagy egy égőre.


Ez igaz, viszont egy akkumulátor megoldja ezt a problémát. A Jackerynek is vannak olyan nagy kapacitású, hordozható akkumulátorai, amik képesek az energia eltárolása mellett a rájuk dugott eszközök, villanykörték, telefonok, tabletek vagy akár porszívók töltésére. Ez nem csak kempingezésnél lehet hasznos, hanem a hétköznapokban is, ha van valakinek néhány négyzetméter szabad területe egy kis napelemfarm számára. Egy ilyen mobil napelem 180 ezer forintba kerül, az akkumulátor 150 ezer forintnál kezdődik.

Mini napelemfarm: mobil napelem
180 000 ft, a hozzá való akkumulátor
150 000 ft-tól

A wifis izzó, amit elég csak tízévente cserélni
Ha van valami, amivel hatékonyan lehet csökkenteni az otthoni világítás áramfogyasztását, az az okos izzó. A Xiaomi Smart Bulb Essential már négyezer forintért kapható, és ezért a pénzért egyrészt kapunk egy huszonötezer óra üzemidejű égőt, azaz olyat, ami napi hatórás átlagos használat mellett több mint egy évtizeden át működőképes marad.


Mindezt úgy, hogy a fényereje olyan, mintha egy nagyjából hetvenwattos hagyományos égő világítana. További extrája, hogy a beépített WiFi révén képes okostelefonhoz kapcsolódni és arról is vezérelhető. Ez pedig lehetőséget ad a felhasználónak arra, hogy a kívánt mértékben csökkentse a fényerőt a mobilján keresztül. Sőt, információt szolgáltat az izzó állapotáról, tehát látni lehet, ha véletlenül felkapcsolva maradt, és ilyenkor értelemszerűen egyetlen érintéssel le is kapcsolható. Igen, még akkor is, ha a gazdája a világ túlsó felén tartózkodik. Tehát nincs többé égve maradt vagy feleslegesen nagy erővel világító lámpa.

4000 FT

Tizenegy kiló tiszta ruha egy mosással, kevés energiával
A Samsung az idei IFA-n jó pár környezetbarát modellről lerántotta a leplet, bemutatta például a Bespoke WW7000B elöltöltős mosógépet. Ezt a gépet olyan technológiákkal szerelték fel, mint a mesterséges intelligencián alapuló vezérlés vagy az aktív habot képző EcoBubble, segítségükkel akár hetven százalékkal mérsékelhető az energiafogyasztás a hagyományos modellekhez képest. Ráadásul úgy, hogy közben 24 százalékkal nő a mosási hatékonyság is, és a szokásosnál több, akár tizenegy kilogramm ruha is belefér a szintén házon belül kifejlesztett SpaceMax technológiának köszönhetően.


A 389 ezer forintba kerülő készülékből nem hiányzik a higiénikus gőz funkció sem, ami az ígéret szerint képes a baktériumok és allergének 99,9 százalékát eltávolítani úgy, hogy közben kíméli a ruha anyagát. Ha pedig egy ruha tovább bírja, akkor később kell lecserélni, aminek ugye szintén örülhet a pénztárca. Mint ahogy annak is, hogy a készülékben digitális inverteres motor van, ami egyrészt halk, másrészt kevesebbet fogyaszt, mint egy tradicionális univerzális motor, és kifejezetten hosszú az élettartama, amit az is bizonyít, hogy a cég húsz éves garanciát vállal rá.


A modellben WiFi is van, integrálható egy nagyobb okosotthon-rendszerbe, és vezeték nélkül csatlakoztatható okostelefonhoz is. Utóbbi révén egyrészt távolról vezérelhető, másrészt képes tippeket adni a mosási program kiválasztásához annak függvényében, hogy mivel töltöttük meg a gépet. Ez egyrészt kényelmes, másrészt ezzel is idő és energia takarítható meg, hiszen benne van a pakliban, hogy a gép olyan, kisebb fogyasztású programot tart ideálisnak, ami nekünk eszünkbe sem jutott volna.

389 000 FT

A
energiaosztály

Hőszivattyús szárítógép szenzorrendszerrel
A német Mielének a berlini expó gyakorlatilag hazai pálya, és a prémium kategóriás modelljeiről ismert, nálunk is népszerű konszern ezúttal is impozáns bázist épített fel az. Standjukon rengeteg növényt helyeztek el, még fákat is, így demonstrálják a zöld értékek melletti kiállásukat, de persze a fókusz a környezetbarát technológiákon és termékeken volt.


Egyebek mellett jó pár ilyen szárítógéppel is előrukkoltak, köztük a belépő kategóriás Miele TCA 230 WP nevű termékkel. Minden más új szárítógépükhöz hasonlóan ez is hőszivattyús, aminek köszönhetően megkapta az igen jónak számító A++ energiahatékonysági besorolást. Ennek értékét jól jelzi, hogy a hagyományos kondenzációs és szellőzős eljárásra épülő rivális modellek ma is csak legfeljebb B, azaz lényegesen rosszabb minősítést kapnak. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy negyven–ötven százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mint a leggazdaságosabb, hőszivattyú nélküli szárítógép, a mosógép terheltségétől és a mosási ciklusától függően.


A mintegy 380 ezer forintba kerülő gépben egy különösen klímabarát hűtőgázt alkalmaztak, aminek termodinamikai tulajdonságai lényegesen jobbak, mint a konkurens megoldásoké. Az pedig csak a zöld hab a tortán, hogy ez az anyag mentes a globális felmelegedés szempontjából veszélyes fluorozott szénhidrogénektől. A saját fejlesztésű PerfectDry szenzoros rendszer biztosítja a legpontosabb szárítási eredményeket. Ennek részeként véd például a túlszárítástól, így a ruhadarabok tovább megőrzik lágyságukat, tapintásuk kellemes marad, azaz nem kell túl hamar lecserélni őket, amivel megint csak lehet spórolni. Mint ahogyan azzal is, hogy az alkalmazott EcoDry technológiának köszönhetően a hőcserélőt egy extra szűrő védi, aminek köszönhetően a karbantartására nem kell költeni.

380 000 FT

A++ energiaosztály

Újrahasznosított okosmonitor
Ma már olyan monitorok is akadnak, amelyek fejlesztésénél kiemelt figyelmet fordítottak a környezettudatosságra. Ezek egyik tipikus képviselője a 110 ezer forintot kóstáló Philips 242B1G, amiben rengeteg újrahasznosított anyagot használtak fel. De ez nem minden, még olyan háttérvilágítással is felszerelték, ami a korábbi megoldásoknál kevesebb áramot igényel.


Emellett ellátták egy szenzorral, ami érzékeli, ha nem ül előtte senki, és ilyenkor automatikusan alvó állapotba helyezi magát. Tehát a kép­ernyő elsötétül, és ilyenkor minimális áramot fogyaszt. Hasonló célokat szolgál a környezeti fényt érzékelő light sensor: automatikusan beállítja a monitor fényerejét, és ezzel megakadályozza, hogy feleslegesen vakítson. A zero power switch 0 watt kapcsolóval egyszerűen leválasztható a monitor az elektromos hálózatról, ekkor egyáltalán nem fogyaszt energiát. Ezek a kis szolgáltatások elsőre nem tűnnek radikális evolúciós lépésnek, de jelenleg nagyon úgy fest, hogy egyrészt minden watt számít, másrészt egy nagyobb irodában a sok kicsi megtakarítás idővel szép kerek összeget eredményezhet.

110 000 FT

C
energiaosztály

Ahová bespájzolhatsz az akciós termékekből
Ma már egy kellően fejlett, nagy tudású hűtőszekrénnyel sok energiát, élelmiszert és időt, azaz végeredményben pénzt lehet megtakarítani. A jelek szerint ezzel a Bosch is tisztában van, hiszen kiállított modelljeire pontosan illenek ezek az állítások. Egyikük, a Bosch KGN39AIAT modell a jelenlegi legjobbnak számító A energiaosztályba tartozik. Nem nagyon van a piacon olyan termék, amelyik ennél kevesebb energiával beérné.


Az igen elegáns kivitelű, nemesacél borítású, alul fagyasztós kombinált hűtőszekrény megkapta a Bosch egyik csodafegyverét, a vita fresh XXL technológiát. Ez az extra nagy fiókokban képes a megszokottnál hosszabb ideig frissen tartani a zöldségeket, gyümölcsöket. Ha pedig az ételek tovább maradnak frissek, később távozik belőlük a tápanyag, később romlanak meg. Hasonló célokat szolgál a fém hátfal és a Multi AirFlow eljárás, ami egyenletesen keringeti a hűvös és friss levegőt, és fenntartja az állandó hőmérséklet a készülék belsejében, ami szintén jó hatással van az ételek élettartamára. Az alkalmazott nofrost technológia is takarékos, hiszen megakadályozza, hogy a hűtő bejegesedjen. Ilyenkor egyrészt lényegesen többet fogyaszt egy hűtőszekrény, másrészt kiolvasztáskor értelemszerűen ki kell tenni szobahőmérsékletre az élelmiszereket.


A 485 ezer forintba kerülő készülékbe egyébként sok minden belefér, a hűtőtér 260, fagyasztó 103 literes, azaz az éppen akciós termékekből is jobban be lehet spájzolni.

485 000 FT

A
energiaosztály

Fűnyírómosás esővízzel
A nagynyomású mosók jó szolgálatot tehetnek a kertekben, segítségükkel egyszerűen tisztíthatóak meg a különféle eszközök vagy járművek, és ezzel kitolható az élettartamuk, megelőzhető a rozsdásodás-korrodálódás, legyen szó a külső burkolatról vagy egyes alkatrészekről. A 242 ezer forintba kerülő Kärcher K7 emellett még kínál néhány extrát, amikkel további forintok takaríthatóak meg.


A cég házon belül kifejlesztett fúvókatechnológiájával egyrészt felére lehet rövidíteni a tisztítási időt, ami azt jelenti, hogy ennyivel csökken az energia- és a vízfogyasztás is. És ezt nem a vállalat állítja a termékéről, hanem a független, neves Fraunhofer Intézet vizsgálatai bizonyították be. További pénztárcakímélő szolgáltatása, hogy egyszerűen kiszívja a vizet bármilyen rendelkezésre álló víztartályból, például víztározóból vagy esővízgyűjtőből. Nem kell tehát feltétlenül az ivóvízhálózatra csatlakoztatni, és az ivóvízzel pucolni a kerti szerszámokat, fűnyírót vagy a kis traktort.

242 000 FT

Az árak tájékoztató jellegűek, és üzletenként változhatnak.

The post Ezen a télen minden watt számít – menő és költségbarát háztartási újdonságok appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés