:

“Egyre jobb lesz városokban élni”

A világ változik, de városok mindig lesznek, mert alapvető emberi igényeket elégítenek ki. Az Atenornál azért dolgoznak, hogy az épületek kövessék az igények változását, miközben egyre jobb legyen bennük élni és dolgozni.

Az Atenor ingatlanfejlesztő vállalat tíz európai országban van jelen, és persze mindenütt fontos projekteket valósít meg, de Stéphan Sonneville-t, a cég vezérigazgatóját mégis különleges kapcsolat fűzi Magyarországhoz. A cég 15 éve lépett be a magyar piacra, de abban, hogy azóta folyamatosan itt is van, nagy szerepe volt a vezérigazgatónak. „Amikor 2007-ben először jöttem Magyarországra, az nem volt egy különleges döntés, nyugatról mindenki keletre, Közép-Európába jött, itt látták a legjobb lehetőségeket. Viszont 2008-2009-ben, amikor jöttek a problémák, nagyon sokan ki is vonultak – meséli Stéphan Sonneville. – Én és az Atenor maradtunk. Elhatároztam, hogy keményen fogunk dolgozni, lemondunk a nagy haszonról, de maradunk. Ez már egy különleges döntés volt, és én minden alkalommal, ha Magyarországra jövök, gratulálok is magamnak érte.”

Hivatkozási pontok és új utak

Erre minden oka meg is van, hiszen például az egyedi, egyetemi campusokat idéző hangulatú Váci Greens irodapark nemcsak Budapesten számít különleges fejlesztésnek. „Ha azt kérdezik, hogy melyikre vagyok a legbüszkébb a magyarországi fejlesztéseink közül, az olyan, mintha azt kérdeznék, melyik gyerekemet szeretem a legjobban. Mindegyik különleges, más és más okokból. A Váci Greens egy fantasztikus projekt, a cég teljes csapatát kétszer is elhoztam megnézni, építészeti szempontból még ma is hivatkozási pontnak számít, és mára az is kiderült, hogy az emberek is szeretnek ott dolgozni” – fejti ki a vezérigazgató, aki kiemeli a BakerStreet irodacampus-t is, amely még épül, de a két épület egyike máris teljes egészében ki van adva, pedig a körülmények nem voltak éppen ideálisak az elmúlt időszakban.

Teljesen új útra lépett az Atenor Magyarországon a Lake11 lakópark fejlesztésével. „Ez is egy csodálatos projekt, építészeti szempontból lenyűgöző épületeket, szép lakásokat építünk, mindezt egy igazán különleges, a természethez nagyon közeli területen, amely mégis kiváló közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik. Ráadásul mindezt gázkitettség nélkül, talajszondás hűtés-fűtési rendszerrel” – büszkélkedik tovább a cégvezető.

A további bővülés előtt álló Aréna Business Campus pedig elsősorban azért áll közel Stéphan Sonneville szívéhez, mert egy olyan területen valósul meg, amelyben korábban senki nem látta meg a lehetőséget, hogy kiemelkedő színvonalú irodaépületeknek adhasson otthont. Ez a fejlesztés jó példa arra, amikor az ingatlanfejlesztők nem csupán követik egy város fejlődését, evolúcióját, hanem maguk is formálják egyes városrészek fejlődését.

Hosszú távú fenntarthatóság

Márpedig Stéphan Sonneville számára a városok evolúciója, fejlődése, a bennük élő emberek igényei a meghatározó tényezők. Az Atenor nem véletlenül választotta az Acting for cities szlogent magának. A vezérigazgató kiemeli, hogy 2008 óta több ember él a világban városokban, mint vidéken, és ezzel nemcsak kulturális, társadalmi vagy gazdasági értelemben, hanem már számszerűleg is a városok az emberi élet elsődleges színterei. A városok viszont változnak, ahogy a bennük élő emberek igényei is. „Városok mindig lesznek, mert igényünk van találkozni, beszélgetni, programokat csinálni, együtt dolgozni másokkal. De egy városnak nem kell feltétlenül zajosnak, rossz levegőjűnek, nyáron forrónak lennie. Egyre jobb lesz a városokban élni. Mi a városok fejlődésén, evolúcióján dolgozunk. A városokat emberek alkotják, és az emberek is fejlődnek, változik, ahogy élünk, változik, ahogy dolgozunk. Az épületeknek pedig követnie, segítenie kell ezeket a változásokat. Folyamatos társadalmi, technológiai és építészeti evolúció zajlik, nekünk pedig úgy kell új épületeket építenünk, régebbi épületeket átalakítanunk, átváltoztatnunk, hogy tartsuk a lépést ezekkel a folyamatokkal. Ez a mi küldetésünk” – húzza alá Stéphan Sonneville.

Az utóbbi időben a városok életére és az ingatlanpiacra is nagy hatással volt a Covidjárvány, az idei évben pedig az energiaválság a meghatározó folyamat, de hosszabb távon egy sokkal tartósabb trendet is megfigyelhetünk. „Az evolúció jelenleg a fenntarthatóság mentén zajlik a legerőteljesebben, és ez a folyamat a covid és a háború után is még sokáig meghatározó lesz. Mindenki felismerte már, hogy a világnak meg kell változnia, és ez azt jelenti, hogy meg kell változtatnunk azt, ahogy lakunk, ahogy dolgozunk, ahogy nyaralunk, ahogy utazunk, ahogy élünk” – mutat rá a vezérigazgató. Mivel az épületek felépítése a világ szén-dioxid-kibocsátásának 11, hűtésük és fűtésük pedig 29 százalékáért felelős, ezért egyértelmű, hogy az ingatlanpiacon is drámai változásra van szükség. „Először is úgy kell megváltoztatni az épületeket, hogy csökkentsük a kibocsátást, miközben arra is gondolunk, hogy alkalmazkodjunk a már végbement, és még ezután következő változásokhoz, mérsékeljük ezek hatásait.”

Kiemelkedő lehetőségek

A fenntarthatóság azonban több, mint pusztán a kibocsátás csökkentése. „Milyen anyagokat használunk. Idehajóztatjuk a világ másik feléről az esetleg nem etikus módon készült termékeket? Ez ma már nem működik – hangsúlyozza Stéphan Sonneville. – Társadalmi felelősségünk is van, hogy az emberek igényeit kiszolgáló, a jövő kihívásainak megfelelő épületeket hozzunk létre.”

Az Atenoron belül működő ArchiLab kutatóközpont folyamatosan keresi és fejleszti a legjobb, leginkább fenntartható megoldásokat, technológiákat és anyagokat. Ezek felhasználásával egy épület fenntartható módú átalakítása vagy megépítése már nem jelent plusz költséget, hosszú távon pedig mindenkinek megéri. „Rengeteg megtakarítást jelent a tulajdonosoknak, bérlőknek, üzemeltetőknek ez a szemlélet, úgyhogy még akkor is megérné így dolgozni, ha többe kerülne. De nem kerül többe” – mondja a vezérigazgató.

Magyarország pedig az élére állhat ennek a legújabb evolúciós trendnek. Stéphan Sonneville, aki a tíz európai országban jelen lévő Atenor vezetőjeként átfogó képet tud alkotni az egyes országok, városok lehetőségeiről, nagyon optimista Budapest és hazánk jövőjével kapcsolatban. „Az összes ország közül talán Magyarország tesz a legboldogabbá. Mint már említettem, büszke vagyok a korábbi döntésemre, és lenyűgöz, mennyit fejlődött az ország, a város és az Atenor magyarországi csapata, portfóliója az azóta eltelt időben. Közép-Európában és Magyarországon az emberek hihetnek abban, hogy jobb életet fognak élni, mint a szüleik generációja. A magyar fiatalok szeretnek tanulni, dolgozni, és ez idevonzza a nagy nemzetközi cégeket. Ez is egy csodálatos evolúció, a tanulástól a munkáig, és egy saját otthonig. És a magyaroknak megvan az igényük a fenntartható, modern épületekre, így kereslet is van ezekre. Minden körülmény adott hozzá, hogy Magyarország az élére álljon a fenntarthatóságot középpontba helyező trendnek, az Atenor pedig segíti ezt a fejlődést azzal, hogy a kiváló körülményeket kihasználva itt még a többi országhoz képest is kiemelkedő minőségű, még jobb élet- és munkakörülményeket teremtő épületeket tudunk tervezni és építeni. Természetes folyamat, hogy egyes városok, városrészek kiugróan fejlődnek, míg mások lemaradnak, hogy aztán később megforduljon a trend. Budapest most elképesztő lehetőségek előtt áll.” (X)

The post “Egyre jobb lesz városokban élni” appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés