:

Szijjártó havi 1,5 milliós fizetést kap az egyetemi kuratóriumi tagságáért

A külügyminiszter 2020-ban eredetileg díjazás nélkül vállalta a tisztséget.

Havonta bruttó 1,5 millió forintot kap Szijjártó Péter külügyminiszter a győri egyetem kuratóriumi tagságáért – derül ki a 24.hu cikkéből.

Szijjártó két évvel ezelőtt díjazás nélkül vállalta a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány tisztségét, azonban idén júniustól a többi taghoz hasonlóan ő is felvesz tiszteletdíjat. A külügyminiszter legutóbbi vagyonnyilatkozatából az látszik,

hogy azóta egymillió forintnál nagyobb összeget kap havonta az alapítványtól.

A lap közérdekű adatigénylésére a vagyonkezelő alapítvány azt tudatta, hogy a kuratórium öt tagját megillető, 2022. október 21-én hatályos tiszteletdíj mértéke összesítve bruttó 7,5 millió forint. Szijjártó díjazását, bár kérték, külön nem közölték.

Több ebből Itt a javaslat: az összeférhetetlenség az, amiből engem kihagynak Navracsics: Újabb követelések jöhetnek az EU-tól

Azonban Dézsi Csaba győri polgármester, aki szintén tagja az egyetemi kuratóriumnak, a vagyonnyilatkozatában leírta, hogy a tisztségéért cserébe havi 1,5 millió forint tiszteletdíjat kap. A kuratóriumnak öt tagja van, így feltehetően az összeg mindegyikükre vonatkozik.

A lap kérdésére elmondták, hogy mennyit keres a felügyelőbizottság elnöke, Tarlós István a győri egyetem alapítványánál: a volt főpolgármestert havi bruttó egymillió forint díjazás illeti meg. A másik két felügyelőbizottsági tag és a vagyonellenőr összesen kétmillió forintot keres havonta.

A külügyminiszter így összesen 5,5 millió forint közpénzből származó havi jövedelemmel rendelkezik.

Miniszterek az egyetemi alapítványok élén

Több vezető politikus is rendelkezik egyetemi kuratóriumi tagsággal országszerte:

A Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke Varga Judit, igazságügyi miniszter, ő havi 1,4 millió forintos juttatásban részesül. A 24.hu szerint szeptember közepéig két havi tiszteletdíjat fizettek ki neki. A Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke jelenleg Varga Mihály, pénzügyminiszter. Hogy mivel jár egy ilyen poszt, azzal az EU-s főtárgyalónak számító Navracsics Tibor is tisztában van, hiszen ő a Pannon Egyetem mögötti alapítvány első embere.

A két említett miniszterek esetében nem tudni, hogy mekkora fizetést vesznek fel.

Borítókép: MTI/EPA/Martin Divisek

The post Szijjártó havi 1,5 milliós fizetést kap az egyetemi kuratóriumi tagságáért appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés