:

Rögtön történelmet írt az Egyesült Királyság leendő miniszterelnöke

Rishi Sunak lesz az Egyesült Királyság új miniszterelnöke és a Konzervatív Párt vezetője. Rögtön történelmet írt, ő az első színes bőrű, nem konzervatív államfő, és a legfiatalabb miniszterelnök is a 18. század óta.

Boris Johnson egykori pénzügyminisztere, a 42 éves Rishi Sunak váltja Liz Trusst a brit állam élén, miután egyedül neki sikerült összegyűjtenie hétfő délutánig a szükséges 100 ajánlást, írja a Reuters.

A centrista Penny Mordaunt és a párt egykori vezetője, Boris Johnson lehettek volna a kihívói, de előbbi nem gyűjtött elég ajánlást, majd Twitteren elismerte a vereségét, utóbbi pedig visszalépett, mondván „már nem tudja egységgé kovácsolni a pártját.”

Több ebből Változtatott az eredeti terven, befagyasztja a lakossági energiaárakat két évre Liz Truss Lemondott a brit miniszterelnök, Liz Truss

Bankárból miniszterelnök

A 42 éves, indiai származású, brexitpárti Sunak a Westminster egyik legtehetősebb politikusa a Reuters szerint. Bankárkarriert hagyott ott politikusa pályájáért, ami szintén meredeken ívelt felfelé. Sunak III. Károly felkérésére alakíthat hamarosan kormányt, miután kihívó nélkül maradt. Elődje, Liz Truss 45 napig volt hatalmon, ami szintén rekord. Október 20-án bejelentette lemondását, miután gazdasági mentőcsomagjától negatív rekordot döntött a font.

Júliusban Sunak volt az, aki elindította azt a lemondási hullámot a brit kormányban, ami végül Boris Johnson távozásához vezetett, idézi fel a Telex.

Sunaktól azt várja a pártja, hogy stabilizálja az ország gazdasági folyamatait és a pártviszonyokat is.

The post Rögtön történelmet írt az Egyesült Királyság leendő miniszterelnöke appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés